Hlavní obsah

Odvezl Babiše juniora na Krym, teď dělá kameramana ANO ve Sněmovně

Foto: Seznam Zprávy

Petr Protopopov při odbavování tiskové konference v Poslanecké sněmovně a na archivním snímku z pořadu Zvláštní vyšetřování.

Reklama

Bývalý řidič Agrofertu Petr Protopopov má nové angažmá. Od začátku roku streamuje tiskové konference poslanců ANO.

Článek

Petr Protopopov, který v roce 2017 odvezl na Ruskem okupovaný Krym syna Andreje Babiše, nyní pracuje přímo pro hnutí ANO. Redaktoři Seznam Zpráv ho ve čtvrtek potkali v tiskovém atriu, kde pro ANO obstarával streamování tiskové konference na sociální sítě hnutí.

„Ano, je to pan Protopopov,“ potvrdil redaktorce po krátkém zaváhání místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Sám Protopopov se ke svému angažmá u hnutí vyjadřovat nechtěl. Na dotaz, od kdy pro PR oddělení hnutí pracuje, uvedl, že s novináři nemluví a redaktorku požádal, aby se obrátila na tiskového mluvčího.

„S Petrem Protopopovem spolupracujeme od začátku tohoto roku. V době nástupu i dnes má trestní rejstřík čistý,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí hnutí Martin Vodička.

V minulosti trestaný Protopopov dříve pracoval jako řidič pro společnost Agorfert. Právě ruskému rodákovi někdejší premiér Andrej Babiš „svěřil“ svého syna, aby ho odvezl na Ruskem okupovaný Krym. Stalo se tak v roce 2017, krátce poté, co Babiše vydala Sněmovna ke stíhání kvůli kauze Čapího hnízda, v níž je Babiš mladší také zapleten.

Kauza Babiše mladšího na Krymu

Dva roky se ho policie marně snažila najít a vyslechnout. Premiérův syn, klíčová postava kauzy Čapí hnízdo, v níž je za dotační podvod stíhán i předseda vlády, zmizel. Reportéři Zvláštního vyšetřování Sabina Slonková a Jiří Kubík pětatřicetiletého Andreje Babiše mladšího vypátrali a vyzpovídali.

Později reportéři pátrali i po muži, který Babiše na Krym na pokyn jeho otce doprovázel - Petru Protopopovi.

Babiš mladší se později sám ozval policii, že byl na Krym unesen, aby nemohl v případu vypovídat proti otci. Podezření ze zavlečení prověřovala policie, případ však byl odložen.

Žalobce se ale pozastavil nad tím, že bývalý premiér zvolil jako doprovod duševně nemocného syna na anektované území „soudně trestaného“ muže. A to přesto, že jako člověk z popředí žebříčku českých miliardářů mohl svému synovi zajistit exkluzivní lékařskou péči.

Odsouzen za krádež

Protopopov byl podle webu Forum24 v minulosti odsouzen za krádež auta, policie ho vyšetřovala také kvůli podezření, že prodával kradené součástky jízdních kol. Babiš starší tvrdí, že na Krymu byl jeho syn dobrovolně – proč na něj dohlížel právě Rus s pochybnou minulostí, ovšem dodnes nevysvětlil.

Protopopov je manželem lékařky Dity Protopopové, která pečovala o Babiše mladšího. Je také autorkou posudku, který měl podle médií Babišovu synovi pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. V říjnu 2017 Protopopová neúspěšně kandidovala za ANO do Sněmovny, o rok později byla za Babišovo hnutí zvolena do zastupitelstva Prahy 8.

Reklama

Doporučované