Hlavní obsah

Oligarcha blízký Putinovi prodal významnou továrnu za Prahou

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Jevtušenkov na archivním záběru při schůzce s Vladimirem Putinem.

Reklama

Novými majiteli firmy, která vyrábí elektrosoučástky, jsou tři dosavadní manažeři. Tvrdí, že s Putinovým Ruskem už podnik zpřetrhal všechny obchodní vazby.

Článek

Další významný český podnik ovládaný ruským oligarchou mění majitele. Jde o firmu NVision Czech Republic se zhruba třemi stovkami zaměstnanců, která ve Voticích na Benešovsku vyrábí elektrosoučástky pro sektor telekomunikací a také automobilový průmysl.

V minulosti se podnik jmenoval STROM telecom a od roku 2002 celé dvě dekády patřil pod konglomerát AFK Sistema předního ruského miliardáře napojeného na Kreml Vladimira Jevtušenkova.

Jak zjistily Seznam Zprávy, teď podnik přebírají tři dlouholetí místní manažeři s balkánskými a ukrajinskými kořeny. V obchodním rejstříku je už několik dnů zapsán jako jediný akcionář firma BHV SmartTech, kterou tito muži vlastní.

Jsou jimi šéf votického výrobního závodu Berislav Čupič, dosavadní personální ředitel podniku Hilmija Drnda a šéf celé české firmy NVision Volodymyr Iasynskyi.

Noví majitelé na dotaz Seznam Zpráv uvedli, že převod nijak nesouvisí s válkou na Ukrajině nebo se sankcemi hrozícími Jevtušenkovovi. Prodej firmy, tvrdí, oligarcha blízký Kremlu chystal už dávno.

„Dlouhodobým záměrem předchozího majitele byl prodej společnosti, protože svým zaměřením na výrobu úplně neodpovídala jeho obchodnímu portfoliu. Proces prodeje byl připravován poslední dva roky, válka na Ukrajině změnu akcionáře jenom urychlila,“ tvrdí Hilmija Drnda, který má ve firmě BHV SmartTech z nových tří majitelů největší podíl (45 %).

Drnda se dušuje, že s Ruskem už žádné obchodní vztahy neudržují. „Ani před touto změnou nebyly mezi našimi zákazníky ruské společnosti a my už dlouhou řadu let neodebíráme žádné výrobky z Ruské federace a ani je opačným směrem je nedodáváme,“ zdůraznil.

Seznam Zprávy o vlastnickém pozadí této firmy referovaly už na začátku října. Upozornily tehdy hlavně na to, že podnik ovládaný oligarchou Jevtušenkovem čerpá nadále dotace. Relativně měkká pravidla sankcí toto využívání veřejných prostředků umožnila, i když jde o podnik, jehož dosavadní majitel má dlouholeté úzké vztahy s ruským prezidentem.

Nový spolumajitel Drnda nezastírá, že předchozí majitel Jevtušenkov znervózňoval i řadu zákazníků společnosti NVision. Hrozilo prý, že od nich odejdou.

„O změně majitele jsme již naše zákazníky informovali, tuto změnu velice uvítali,“ uvádí Drnda, který se má společně s dalšími dvěma společníky ještě do konce listopadu stát členem představenstva NVision Czech Republic. Obměněna má být i celá dozorčí rada.

Oligarcha Vladimir Jevtušenkov ale Česko zcela neopustil. Dle dostupných informací přes firmu Lunisoft a ruskou cestovní kancelář Intourist nadále vlastní i luxusní karlovarský hotelový komplex Savoy Westend.

Údaje v českém obchodním rejstříku i v katastru nemovitostí zůstávají u tohoto ubytovacího zařízení stejné jako před válkou.

Další ruské podniky, které už změnily majitele

Aircraft Industries

Výrobce civilních letadel z Kunovic na Uherskohradišťsku už od roku 2008 ovládali ruští oligarchové Iskander Machmudov a Andrej Kozycin. Letos se novým majitelem stala česká skupina Omnipol, která patří podnikateli Richardu Hávovi a jeho dvěma synům.

CERVA Group

Společnost se sídlem v Jenči u Prahy, která se zabývá výrobou a prodejem pracovních oděvů a dalších osobních ochranných prostředků, od roku 2006 ovládal bývalý ruský poslanec za Putinovu stranu Jednotné Rusko Vladimir Golovnev. Od letošního března je jako nový majitel uváděna kyperská společnost Fastpath Solutions Limited s anonymní vlastnickou strukturou. Podle dřívějšího vyjádření firmy jsou noví akcionáři „občané Evropské unie“, nic bližšího o nich ale známo není.

MSA

Jde o tradičního výrobce průmyslových armatur se sídlem v Dolním Benešově na Opavsku. Jako konečný vlastník byl dříve uváděn sankciovaný ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij. Od 22. srpna jsou v evidenci skutečných majitelů nově uvedeni dva jiní Rusové: Andrej Zimin a Maxim Kurbatov. A to v pozici tzv. náhradních skutečných majitelů. Jde ale o dva manažery blízké Pumpjanskému.

Fjord Bohemia

Podnik na zpracování ryb ovládala rodina někdejšího mocného ruského gubernátora z Vladivostoku Sergeje Darkina. Ta se ale v květnu z tohoto byznysu stáhla. Firma s výrobním závodem v pražských Čakovicích je teď v majetku české firmy Invest & Property Consulting, jejímž jediným vlastníkem je brněnský architekt se slovenským občanstvím Oliver Kálnássy.

Reklama

Doporučované