Hlavní obsah

Olympiáda nesmí posloužit ruské propagandě, řekl Lipavský po schůzce s ČOV

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

Debaty kolem možné účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži neutichají. Ministr zahraničí Jan Lipavský se kvůli tomu v pátek sešel se zástupci Českého olympijského výboru a Národní sportovní agentury.

Článek

„Jsem rád, že názor Českého olympijského výboru je v souladu s postoji olympijských výborů severských států, které jsou proti návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží,“ řekl ministr Jan Lipavský (Piráti), který jednal s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřím Kejvalem a šéfem Národní sportovní agentury (NSA) Ondřejem Šebkem.

„Naším hlavním cílem je zamezit tomu, aby olympijské hry posloužily ruské propagandě,“ podotkl šéf české diplomacie s tím, že nelze ignorovat souvislost mezi brutální ruskou agresí vůči Ukrajině a jejím dopadem na mezinárodní sport.

„Ruská agrese má za následek 231 mrtvých ukrajinských sportovců a trenérů. Současně víme, že 70 procent ruských sportovců jsou vojáci. Považuji za nepřijatelné, aby se takoví lidé za současné situace účastnili olympijských her, když jim fair play evidentně nic neříká,“ uvedl.

Schůzku si pochvaloval i Kejval. „Byla konstruktivní a řekl bych, že i velmi přátelská. Shodli jsme se, že zájmy, pozice a představu, jakým způsobem situaci řešit, máme s ministerstvem téměř identické. Mám z toho dobrý pocit,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Český olympijský výbor vydal v pondělí prohlášení, že s účastí sportovců obou zemí nesouhlasí a je pro zachování dosavadních sankcí.

„Zatím se vůbec nejedná o účasti sportovců s ruským či běloruským pasem na olympijských hrách. Nyní jde pouze o jejich možné zařazení do kvalifikací v Asii, což navrhla rok a půl před hrami Asijská olympijská rada,“ stojí v dokumentu.

„Evropa stále trvá na tom, že Rusové a Bělorusové startovat na mezinárodních soutěžích nemohou.“

Česká unie sportu ale ČOV tlačí k tvrdšímu postoji vůči úvahám Mezinárodního olympijského výboru, který prověřuje možnost, zda by - za přísných podmínek - mohli tito sportovci pod neutrální vlajkou do Paříže přeci jenom jet.

Šéf unie Miroslav Jansta se v rozhovoru pro Seznam Zprávy pustil do kritiky Kejvala za postoj k ruské účasti na hrách. Naopak ocenil bývalého hokejového brankáře Dominika Haška za jeho nesouhlasný postoj k vedení NHL.

„Pan Kejval se musí rozhodnout, na které židli sedí. Zda bude hájit pozici českého sportu, nebo pozici předsedy MOV Thomase Bacha, který ruské sportovce na hrách chce. Absurditu jeho otočky vysvětlím ještě na jiném příkladu. Ruští sportovci nemohli už dříve soutěžit pod ruskou vlajkou kvůli dopingu. Myslím, že válka je něco jiného než doping, takže není přece možné, aby se jim teď znovu umožnilo na hrách takto vystupovat,“ uvedl.

Reklama

Doporučované