Hlavní obsah
Online

Spokojená ODS si znovu zvolila Fialu. 510 hlasů z 510 platných

Zkrácený záznam volebního projevu premiéra Fialy na kongresu ODS.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv sledovali i druhý den kongresu nejsilnější vládní strany ODS, na němž premiér Petr Fiala obhájil svůj post.

Článek

Premiér Petr Fiala se podle očekávání stal znovu předsedou nejsilnější vládní strany, pravicové ODS. Na kongresu, který se koná v hale O2 Universum v Praze, byl jediným kandidátem na místo šéfa strany a získal 510 hlasů z 510 platných. Celkem mohlo hlasovat 534 delegátů.

V předvolebním projevu řekl, že považuje za úkol číslo 1 své vlády zvládnutí uprchlické krize. V příštích týdnech jeho kabinet také zveřejní pětiletý koncept, jak snížit závislost Česka na ruském plynu.

Odpoledne delegáti vybrali nové vedení ODS. Ministr financí Zbyněk Stanjura z izolace obhájil funkci prvního místopředsedy ODS. Získal 477 z 524 platných hlasů delegátů pražského kongresu.

V prvním kole byli na kongresu zvoleni také čtyři místopředsedové. Uspěli obhajující místopředsedové Martin Baxa, Martin Kupka i Alexandr Vondra. Místo v nejužším vedení neobhajoval šéf Senátu Miloš Vystrčil, kterého nahradil pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Hostem kongresu byl také ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis, jemuž při projevu delegáti tleskali ve stoje. Česká republika je podle Perebyjnise lídrem pomoci Ukrajině v celé Evropě.

Druhý den kongresu ve fotkách:

+21

  • Fiala: Musíme dobře zvládnout všechny výzvy

    Premiér a předseda ODS Petr Fiala vystoupil na kongresu v Praze spolu se zvolenými místopředsedy. Řekl, že i když kongres probíhal v dobré náladě a odrážely se na něm volební úspěchy, je si strana i vláda vědoma odpovědnosti, kterou má a že bude muset řešit hodně problémů.

    „Musíme dobře zvládnout všechny výzvy související s uprchlickou krizí, musíme mnohem rychleji změnit energetickou politiku České republiky a naši závislost fosilních surovinách z Ruska. Je nám jasné, že musíme dělat vše proto, abychom v rámci naší politiky pomohli všem, kteří jsou zasaženi energetickou chudobou, kteří se dostávají do existenčních potíží,“ řekl předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci.

  • Volba stranických orgánů

    Kongres ODS se chýlí ke konci. Delegáti volí členy výkonné rady, poté je čeká volba kontrolní a revizní komise a volba rozhodčí komise.

  • Delegáti zvolili 4 místopředsedy ODS

    Delegáti ODS zvolili čtyři místopředsedy. Post obhájil ministr dopravy Martin Kupka, ministr kultury Martin Baxa a europoslanec Alexandr Vondra. Novým místopředsedou je pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

    Největší podporu získal europoslanec Vondra, celkem 482 hlasů. Kupka dostal 470 hlasů, Baxa 425 a Zajíček 458 hlasů.

  • Začala volba místopředsedů, jsou čtyři kandidáti

    Delegáti na kongresu ODS začali vybírat místopředsedy. Z dosavadního vedení ODS nebude funkci místopředsedy obhajovat šéf Senátu Miloš Vystrčil.

    O místa řadových místopředsedů mají zájem vedle dosavadních – ministrů Martina Baxy, Martina Kupky a europoslance Alexandra Vondry také pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Z dosavadních nominací tak plyne, že vedení ODS zůstane bez zastoupení žen.

    Vyhlášení výsledků tajné volby bude v 16:05.

  • Zdeněk Zajíček chce být novým místopředsedou ODS

    Pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček se nejspíš stane novým místopředsedou ODS. „Byla to ODS, která i z opozice pomohla prosadit bankovní identitu, digitální stavební řízení. Byl jsme znovu u toho od prvotních vizí. Chci být tam, kde se bude rodit nová budoucnost pro tento stát. Chci, aby lidé měli svůj stát moderní, vstřícný a efektivní,“ nastínil svoji vizi kandidát na místopředsedu ODS.

  • Éra pomyslné bezstarostnosti skončila, varuje Vondra

    Europoslanec Alexandr Vondra také obhajuje post místopředsedy ODS. Na kongresu v pražských Vysočanech se ve svém projevu zaměřil na válku na Ukrajině a na její dopady na Česko.

    „Za našimi humny je válka. Putinova brutální agrese vůči Ukrajině mění svět. Domácí soudržnost, bezpečnostní odolnost a sounáležitost Západu. To jsou klíčové politické cíle, které musíme nyní sledovat a prosazovat. Éra pomyslné bezstarostnosti skončila. Měli jsme v Česku pohodlíčko, ve středu Evropy, Rusko už skoro daleko a u domácího kormidla lidé, se kterými se venku nikdo nebavil,“ řekl na kongresu ODS Alexandr Vondra.

  • Senátor se vzdal nominace na místopředsedu

    Senátor Tomáš Goláň se vzdal nominace. Podle něj ještě pro ODS neudělal dost, aby na místopředsedu kandidoval. „Bojoval jsme proti Finanční správě a proti zaklekávání, ale rád bych se věnoval komunální politice,“ řekl delegátům s tím, že se tím ale do budoucna kandidatury do vedení ODS nevzdává.

  • Baxa: Musíme projevit dostatek empatie pro obavy voličů

    Kongres ODS pokračuje v odpoledním jednání, volí se řadoví místopředsedové. Post šéfa strany s přehledem obhájil premiér Petr Fiala, záda mu bude krýt jako do teď ministr financí Zbyněk Stanjura. Ministr kultury Martin Baxa obhajuje post místopředsedy.

    „Stojíme před důležitou šancí, je to šance veliká. Spočívá v tom, že opět máme na své straně lidi, musíme si upřímně říct, že před mnoha lety se nám o tom mohlo zdát. My svými voliči nepohrdáme, nesmíme je zklamat. Musíme projevit dostatek empatie pro jejich obavy,“ řekl delegátům ministr kultury.

  • Stanjura opět zvolen 1. místopředsedou ODS

    Ministr financí Zbyněk Stanjura obhájil svůj mandát a delegáti ho opět zvolili 1. místopředsedou ODS. Získal 477 hlasů z 524 platně odevzdaných, neměl protikandidáta. Přes ministryni obrany Janu Černochovu na dálku – kvůli covidu se neúčastní – poděkoval delegátům za silný mandát.

  • Stanjura: Člověk míní, covid mění

    Ministr financí a jediný kandidát na 1. místopředsedu ODS Zbyněk Stanjura přes videozdravici delegátům hned v úvodu řekl, že „Člověk míní, covid mění“. Narážel tím na to, že je v izolaci a neúčastní se osobně sobotního kongresu ODS.

    V nominačním projevu řekl, že mu jedno vítězství ve volbách nestačí a že chce vyhrát i další volby. „Udělejme vše, abychom vládli aspoň 8 let. Demokracie, podpora svobody, podpora podnikání, svoboda slova a myšlení. To jsou hodnoty, na kterých bude ODS stát,“ řekl ministr Stanjura.

    Výsledek tajné volby bude oznámený ve 14:25. Stejně jako u volby předsedy je výsledek předem jasný, Zbyněk Stanjura zůstane 1. místopředsedou strany.

  • Začíná volba 1. místopředsedy, Stanjura chybí

    Kongres ODS v Praze pokračuje po obědě volbou 1. místopředsedy. Jediný kandidát na tuto funkci, ministr financí Zbyněk Stanjura, ale v sále není, je v izolaci. Stanjura delegátům přes video vzkázal, že ho mrzí, že nemůže být s nimi.

  • Ministr financí Stanjura je v izolaci

    Premiér a šéf ODS Petr Fiala oznámil, že ministr financí Zbyněk Stanjura je v izolaci a neúčastní se dnes osobně kongresu.

    „Asi to v tuto chvíli můžu říct, pan ministr financí musel jít do izolace, takže se nemůže osobně zúčastnit,“ oznámil Fiala důvod jeho nepřítomnosti.

  • Delegáti opět zvolili Petra Fialu předsedou ODS

    Premiér Petr Fiala byl dle očekávání opět zvolený předsedou ODS. Získal 510 hlasů a neměl protikandidáta. Nyní je na kongresu ODS do 13:30 přestávka na oběd a poté budou delegáti volit 1. místopředsedu strany a řadové místopředsedy.

    „Budu se snažit o to, aby příští kongres ODS za dva roky probíhal tak, že občanská demokratická strana bude ve stejné kondici a stejné náladě, jako je dnes,“ řekl šéf ODS Petr Fiala. Poté následoval potlesk v celém sále.

  • Delegáti volí předsedu, Fiala nemá protikandidáta

    Delegáti ODS volí předsedu strany. Žádný napínavý souboj se ale nekoná, je jisté, že svůj mandát znovu obhájí premiér Petr Fiala. V 11:55 se veřejnost dozví, kolik procent získal.

  • Fiala: Následující dva roky nebudou pro nikoho jednoduché

    Na závěr projevu na kongresu ODS Petr Fiala řekl, že následující dva roky nebudou pro nikoho z jednoduché.

    „Ani pro naši zemi a její ekonomiku. Ani pro její obyvatele. Naše vláda bude muset velice tvrdě pracovat, abychom tímto obdobím mezinárodní nestability, hospodářské krize a řady dalších souvisejících rizik prošli co možná nejlépe. Ano, bude nás to bolet. Ale jako každá krize, i tato představuje zároveň řadu příležitostí, jak věci změnit, posunout k lepšímu, zlepšit a předělat. Jde jen o to, mít dostatek rozumu a odvahy se včas a správně rozhodnout,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

  • Můžeme znovu porazit populisty a extremisty, řekl premiér

    Premiér a předseda ODS Petr Fiala se vyjádřil také k blížícím se prezidentským volbám.

    „A pak tu máme mimořádně důležité prezidentské volby. Jsem přesvědčen, že máme všechny předpoklady ve všech těchto volbách uspět a znovu porazit populisty a extremisty. Pojďme zopakovat naše nadšení a naši tvrdou práci z loňské volební kampaně. Pojďme ukázat našim voličům, že stojíme o jejich podporu a že nemusí litovat toho, že nám dali svůj hlas. Pojďme je přesvědčit o tom, že má smysl podpořit naši vizi státu, který je moderní, který slouží svým občanům. Který je ale zbytečně neomezuje, ale dokáže se postarat o ty, kteří nezvládnou svoji životní situaci,“ řekl Fiala ve svém nominačním projevu.

  • Česko se musí podle Fialy vyvléct z ruské energetické smyčky

    „Naše léta neřešená závislost na fosilních palivech z Ruska je jedním z největších bezpečnostních rizik naší republiky. Jde o riziko, které se může velice rychle dotknout každé české domácnosti. A nemluvím zdaleka jen o cenách benzínu a nafty. České domácnosti plynem topí, české domácnosti na plynu vaří, plyn využívá česká energetika k výrobě elektřiny, na plynu jsou závislé mnohé české průmyslové firmy. Bez plynu se zcela zásadně, z hodiny na hodinu, může zkomplikovat situace každého z nás. Nechci teď nikoho strašit. Počítáme s touto situací, máme na to připravené krizové plány. Pokud to opravdu nastane, zvládneme to, i když to nebude jednoduché,“ řekl Fiala.

    „Naším cílem ale musí být, abychom se z této ruské energetické smyčky dokázali v horizontu dalších pěti let úplně vyvléci. To bude znamenat velké investice, to bude znamenat změnu pro každého z nás. Ale pokud to teď neuděláme, spácháme tím vážný politický zločin na budoucnosti České republiky. A to v žádném případě nemohu připustit,“ nastínil plány do dalších let Fiala.

  • Fiala: Ruská agrese změní poměry ve světě

    Premiér Petr Fiala v projevu také vyzval k tomu, že Česko musí dokázat nadále hrát aktivní roli v mezinárodní politice.

    „Je zřejmé, že tato ruská agrese změní poměry ve světě a změní i situaci v Evropě. Je naší životní potřebou být aktivní součástí těchto změn. Právě teď se bude nově formovat bezpečnost naší země. Nyní se budou nově nastavovat vztahy mezi státy na další desítky let. Teď budou svoji novou roli hledat obě uskupení, jejichž jsme součástí a která potřebujeme jak vojensky, tak i ekonomicky. Myslím tím samozřejmě NATO a Evropskou unii.“

  • Fiala: Musíme zvládnout uprchlickou vlnu

    „Prvním aktuální úkolem, který máme denně před očima, a to nejen v médiích, ale i v ulicích našich měst a vesnic, je zvládnutí uprchlické vlny. Říkal jsem to už několikrát a zopakuji to i tady. Čelíme největší uprchlické vlně od druhé světové války a lidé z Ukrajiny k nám teď přichází v obavách o svůj život. Rozhodně nejde o ekonomickou migraci. A pokud naše země jejich příchod nezvládne, doplatí na to právě naši občané,“ varoval Fiala.

    „Tím, že zvládneme uprchlickou vlnu, tím dokážeme předejít řadě vážných společenských problémů, jako je zvýšená kriminalita nebo vznik uprchlických ghett. Nehledě na lidský a morální rozměr celé této smutné věci. Je prostě naší povinností pomoci těmto ženám a dětem, které prchají před hrůzami válečných zločinů, kterých se na Ukrajině dopouští Rusko. Taková je pravda,“ řekl Fiala ve svém projevu na kongresu ODS v Praze.

Reklama