Hlavní obsah

Oživíme „továrny“ na očkování? Neměli jsme je rušit, říká Babišův kritik

Foto: SZ Michal Šula

Archivní snímek ze zrušeného vakcinačního centra v pražské hale O2 Universum.

Reklama

Podle bývalého národního očkovacího koordinátora Zdeňka Blahuty bylo rušení velkých vakcinačních center předčasné. Praktici jejich výpadek nahradit nemohou, říká.

Článek

Řada očkovacích center, zvláště těch, kde se proti nemoci covid-19 očkuje bez registrace, zažívá v posledních dnech velký nápor.

Většina velkokapacitních „továren na očkování“ byla přitom během srpna a září zrušena. Nejen kvůli nezájmu, ale i proto, aby uvolnila prostor původnímu účelu - sportu, kultuře či výstavnictví. Nahradit je měli praktičtí lékaři.

Teď by se více míst zase hodilo. I proto, že se stát rozhodl urychlit očkování třetí dávkou a možná nařídit povinné očkování pro některé profesní a věkové skupiny obyvatel. Na případné znovuoživení velkokapacitních center není ale jednotný názor.

Předčasný konec, říká Blahuta

Mezi těmi, kdo obnovení vidí jako nevyhnutelné, je bývalý národní očkovací koordinátor Zdeněk Blahuta. „Myslím, že se ta centra zavřela předčasně,“ soudí muž, který byl za strategii české vakcinace odpovědný do konce loňského ledna, kdy skončil kvůli sporům s premiérem Andrejem Babišem.

Podle Blahuty zájem o očkování opadl pouze proto, že vláda zjara a během léta „zcela zaspala“ v propagaci. „Já sám jsem si dodnes žádné kampaně nevšiml,“ poznamenal a netají se podporou myšlenky, že by měl být v Česku zaveden lockdown pro neočkované.

Kdyby nějaká skutečná očkovací kampaň byla, poptávka by podle Blahuty zůstala zachována a centra mohla fungovat bez přestávky do dnešních dnů.

Spoléhat při nynějším opětovném navýšení poptávky na výrazné zapojení praktických lékařů považuje Blahuta za naivní.

„Jak se ukazuje, takových 40 až 45 procent praktiků stejně očkovat nebude. Pokud praktici nebudou více motivováni - podstatně více než dnes - není jiná šance než očkovací centra znovu otevřít,“ soudí bývalý národní koordinátor. Jenom nemocnice samotné, které se teď plní covidovými pacienty, podle něj nemají šanci očkování zvládnout, personál potřebují jinde.

Seznam Zprávy otázku ohledně rušení a možného znovuobnovení vakcinačních center položilo i Kateřině Baťhové z Ministerstva zdravotnictví, která Blahutu ve funkci očkovacího koordinátora loni vystřídala. Ta však na tento ani na další dotazy, zaslané v úterý ráno, nereagovala, a to ani přes urgenci.

Restart v Budějovicích

Na výstavišti v Českých Budějovicích, které vypadlo ze soupisky očkovacích míst na konci září, provoz místního velkého očkovacího centra v polovině listopadu už zase obnovili. A to přesto, že hejtman Martin Kuba (ODS) ještě na konci října pro Seznam Zprávy označil restart za nereálný.

„Zájem o očkování je tak vysoký, že ordinace praktických lékařů i ambulance naší budějovické nemocnice nestačí tuto kapacitu v okrese České Budějovice pokrýt tak rychle a komfortně, jak občané potřebují,“ komentoval Kuba novou situaci.

Byl to právě on - i v roli šéfa Asociace krajů - kdo opakovaně kritizoval Sdružení praktických lékařů, že neplní předchozí sliby ohledně zapojení až pěti tisíc praktiků do vakcinace.

Šéf tohoto profesního sdružení Petr Šonka nižší zájem kolegů zdůvodňoval jednak přetrvávajícími problémy s distribucí vakcín a také skutečností, že obvodní lékaři podle něho dlouho čekali na dodávky nejpoužívanější vakcíny Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech.

Iluzorní představy o roli praktiků

Podobně jako v Budějovicích skončilo očkování ve zlínské PSG aréně. Místo bylo od 15. srpna přenecháno místním hokejistům a očkování se přesunulo zpět do areálu Baťovy nemocnice.

Některé kraje však nikdy provoz velkých center neukončily. Moravskoslezský region se po konzultaci s vedením města Ostrava a managementem místní fakultní nemocnice rozhodl ponechat v provozu největší regionální očkovací centrum na Výstavišti Černá louka, přitom podle původních plánů mělo být zavřeno na konci října.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) k tomu řekl, že se rozhodli pokračovat, dokud budou lidé chodit. I on rušení center po celé republice označil za předčasné.

Podobně věc vidí i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). „My jsme to naše největší očkovací centrum, které máme v centru Liberce, v prostorách, které patří kraji, nikdy nezavřeli. Dočasně jsme sice snížili kapacitu, ale tušili jsme, že oživení zájmu, jako je teď, může nastat. Představa, že to všechno zastanou praktici, byla podle mě od začátku iluzorní,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv liberecký hejtman.

Ovšem ani jeho kolega z Jihomoravského kraje, hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), v jehož regionu zrušili ke konci srpna největší centrum na brněnském výstavišti, žádný větší problém zatím nevidí. Přesun očkování z hal do „standardních“ prostor nemocnic podle jeho názoru chybný určitě nebyl.

„Chyba to nebyla, ani teď nejsou (velká očkovací centra) potřeba. Reagujeme na poptávku a navyšujeme kapacity. O očkovacím centru mimo nemocnice jsme uvažovali ve Znojmě, ale i tam se daří vše zvládat za výpomoci mobilních týmů,“ uvádí Grolich.

Žádné stadiony, jen nemocnice

Královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS) říká, že u nich od samého počátku zvolili jinou strategii. Budovali očkovací centra výhradně v krajských zdravotnických zařízeních, žádné haly a stadiony.

„Věděli jsme, že očkování proti covidu-19 tu bude nadlouho, není to otázkou jen několika měsíců, a takto nám to umožňuje pružně reagovat na změny poptávky. Nemusíme tedy nic znovu obnovovat, vystačíme si s tím, co máme,“ uvedl Červíček a neopomněl poznamenat, že v proočkování populace patří kraj k těm nejúspěšnějším.

V jejich regionu prý dobře funguje i spolupráce s praktickými lékaři, kteří síť očkovacích míst v nemocnicích vhodně doplňují. Žádné kritické připomínky k jejich činnosti jako jihočeský stranický kolega Martin Kuba nemá. „Dobře nám pomáhají, a tak i díky nim naše současné kapacity stačí uspokojovat poptávku,“ doplnil Červíček.

Návrat do O2 universum by musel dávat smysl

Mezi objekty, které se po několikaměsíční vakcinaci vrátily k původní činnosti, patří i pražská hala O2 universum, kde od května do září fungovalo Národní očkovací centrum (vyočkovalo se tam kolem 600 tisíc dávek).

Hala ve Vysočanech opětovně začala sloužit sportu a kultuře. Nicméně ne na dlouho. Kvůli nové vlně pandemie se naplánované hromadné akce jak na běžícím pásu přesouvají na příští rok.

Podle Roberta Schaffera, předsedy představenstva společnosti Bestsport a ředitele O2 universa i sousední O2 areny, by ryze technicky nebylo obnovení vakcinačního centra až tak složité.

„Kdyby za námi někdo přišel, tak určitě jsme ochotni se o tom bavit, jsou tu i další prostory, kde by očkování bylo možné, nejen O2 universum,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv.

Ale jedním dechem Schaffer také dodal, že by to muselo všem aktérům dávat smysl. A to i zdravotníkům z pražské ÚVN, kteří vakcinaci v hale zajišťovali. Určitě by podle něj nebylo logické takové velké centrum oživovat na méně než na dva či tři měsíce, aby ti, co přijdou na první dávku, měli šanci na stejné místo zavítat i na druhou.

Jak ale zástupce majitelů haly říká, je to pouze jen teorie. „Nikdo nás ohledně obnovení vakcinačního centra nekontaktoval,“ dodal Robert Schaffer z firmy Bestsport.

Reklama

Doporučované