Hlavní obsah

Paroubek zkusí comeback. V čele Nespokojených

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jiří Paroubek na loňské demonstraci 28. října na pražském Václavském náměstí.

Reklama

Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek založil spolek Nespokojení, který by podle něj měl dát základ novému levicovému hnutí. Příští rok by se s ním chtěl zúčastnit voleb do Evropského parlamentu, případně i krajských voleb.

Článek

Paroubka k založení nového politického uskupení přivedla současná situace, ke spolupráci chce oslovit současné i bývalé členy levicových stran a jejich příznivce.

„A nemusí to být jen sociální demokraté, ale mohou to být i komunisté, lidé ze Suverenity, Domova nebo Národních socialistů,“ řekl bývalý šéf sociální demokracie pro server iDnes.cz, který s informací přišel jako první.

Hnutí by mělo vzniknout na přelomu srpna a září. Nyní bude spolek Nespokojení vytvářet pro nové politické uskupení krajské struktury. Angažovat by se v něm mohli podle Paroubka mimo jiné i někdejší úspěšní poslanci nebo hejtmani ze sociální demokracie. Koho chce oslovit, ale neuvedl.

„Upřímně, jak to vidím já, tak sociální demokraté ani komunisté nejsou schopni udělat sami samostatně pět procent. Vznik nového politického uskupení mi proto přijde jako forma, jak tady utvořit novou formaci, která by byla schopná oslovit levicové voliče, kteří teď zůstávají doma, protože nemají koho volit,“ vysvětlil expremiér pro iDnes.

Paroubek byl dlouholetým členem ČSSD, pod jeho vedením strana vyhrála krajské a senátní volby v roce 2008 a volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

Po sněmovních volbách v roce 2010, v nichž sociální demokracie navzdory volebnímu vítězství nezískala dostatečný počet mandátů na sestavení vlády, Paroubek rezignoval na předsednickou funkci.

V roce 2011 vystoupil i ze strany a následně založil politickou stranu Národní socialisté – levice 21. století (NS–LEV 21), se kterou se několikrát pokoušel uspět ve volbách. V čele LEV 21 skončil na podzim 2014 a o dva roky později z ní odešel.

V roce 2017 se Paroubek pokoušel o návrat do ČSSD, ale neúspěšně. Jeho návrat si nepřál mimo jiné tehdejší předseda strany Bohuslav Sobotka.

Paroubek po neúspěchu u ČSSD v roce 2018 kandidoval jako nezávislý do Senátu v obvodu Ostrava-město, a to s podporou ostravských sociálních demokratů i tehdejšího předsedy strany Jana Hamáčka, ale neuspěl.

Reklama

Doporučované