Hlavní obsah

Hladík bude ministrem životního prostředí i přes odpor Zemana

Premiér Fiala po jednání s PavlemVideo: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala (ODS) dorazil do Hrzánského paláce v Praze na schůzku se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. Na schůzce, trvající přes hodinu, mluvili o zahraniční politice, valorizaci důchodů nebo jmenování nového ministra.

Článek

Po 11. hodině vystoupil premiér Fiala s tím, že se dnes se zvoleným prezidentem domluvili na koordinaci zahraniční politiky. Fiala bude jezdit na unijní setkání, Pavel na summity NATO.

Bavili se také o procesu jmenování ústavních soudců nebo o novém ministrovi životního prostředí. Fiala chce Petra Hladíka (KDU-ČSL) uvést do funkce 10. března. To Petr Pavel podpořil a ten den ho podle Fialy bude jmenovat.

Premiér Hladíka do funkce navrhl na konci loňského roku, odmítl jej ale jmenovat dosluhující prezident Miloš Zeman. Pavel následně termín potvrdil na twitteru.

Na dnešním jednání se Pavel s Fialou dotkli i vládního návrhu na snížení červnové mimořádné valorizace penzí, Pavel se k němu chce však vyjádřit až po inauguraci plánované na 9. března. Novelu dnes začala projednávat Sněmovna.

„Vzhledem k tomu, že začíná legislativní proces, nebude to o tom, jestli a jaké stanovisko zaujmu,“ řekl ke schůzce v pondělí Pavel.

Pavel se od lednového vyhlášení výsledků druhého kola prezidentských voleb viděl s Fialou několikrát. Domluvili se na pravidelných informativních schůzkách k aktuálním věcem.

Předseda vlády přijel Pavlovi popřát po jeho zvolení přímo do jeho štábu, mluvili spolu také na setkání nejvyšších ústavních činitelů. Domluvili se na pravidelných schůzkách, které absolvoval Fiala i s končícím prezidentem Milošem Zemanem. Frekvence by měla být jednou měsíčně.

Hrzánský palác spadá pod Úřad vlády, Pavel požádal Fialu o jeho využívání krátce po svém zvolení. V paláci na pražských Hradčanech od té doby přijímá hosty, poskytuje rozhovory médiím a absolvuje porady se svým týmem.

Reklama

Doporučované