Hlavní obsah

Pekarová jela za uprchlíky, kteří musí opustit sněmovní chatu v Harrachově

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v pátek zamířila do Harrachova za uprchlíky z Ukrajiny, kteří musí opustit sněmovní rekreační areál. Objekt by měl v zimě sloužit k rekreaci zaměstnanců dolní komory.

Článek

„Přijela jsem se do Harrachova na vlastní oči přesvědčit, zda je nové ubytování pro ukrajinské uprchlíky vyhovující, a ujistit se i u samotných Ukrajinek, že jsou spokojené,“ uvedla šéfka TOP 09 pro Seznam Zprávy.

„Tohoto ujištění se mi od nich dostalo, naopak jsou rády, že v novém ubytování už si budou moci i samy vařit a být zcela samostatně,“ dodala.

Nové bydlení v Harrachově válečným uprchlíkům zajistilo liberecké Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Třináct z původně 19 ubytovaných se přesune nedaleko původního místa, zbylí si našli střechu nad hlavou sami.

Pekarová Adamová odmítla, že by někdy plánovali stěhování běženců například do jiného kraje. „Oproti fámám, které se šířily, bylo od začátku zamýšlené jejich stěhování pouze v rámci Harrachova a nikdy nebylo na stole stěhování mimo region, kde už si našli práci a školu. S rodinami naši pracovníci zůstávají i nadále v kontaktu,“ napsala.

Putin: Po jaderném útoku smažeme agresora z povrchu Země

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek pohrozil tvrdou odplatou, pokud by nějaký stát zaútočil na Rusko jadernými zbraněmi. Rovněž přiznal, že Moskva bude pravděpodobně v budoucnu muset uzavřít dohodu týkající se Ukrajiny.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ocenil pomoc majitelky chalupy, která uprchlíkům nabídla ubytovací kapacity.

„Chtěl bych poděkovat zejména pracovníkům KACPU, kteří tuto nepříjemnou situaci – do které všechny nenadálé a zarážející rozhodnutí Sněmovny přivedlo – vyřešili rychle a ke spokojenosti všech,“ řekl.

Najít v zimní sezoně nové bydlení v oblíbeném horském středisku podle něj nebylo jednoduché. Prioritou nicméně bylo, aby mohly rodiny zůstat v Harrachově a děti nemusely nastupovat do jiné školy.

Kritika Fialy i Kuby

Dvě desítky ukrajinských uprchlíků pobývaly v rekreační chatě od jara. Zhruba před měsícem a půl Kancelář Poslanecké sněmovny oznámila záměr je přesunout jinam, aby chata mohla v zimě sloužit k rekreaci pracovníků kanceláře.

To v minulých dnech kritizoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), podle premiéra Petra Fialy (ODS) k tomu nemělo dojít, v rozhovoru na CNN Prima News také kritizoval nezvládnutou komunikaci.

Hejtman Půta ocenil jarní pomoc Sněmovny při ubytování uprchlíků, poznamenal ale, že pokud chce stát po krajích, samosprávách, podnikatelích, firmách a lidech, aby pomáhali uprchlíky ubytovávat, měl by jít sám příkladem.

„Chápu, že se státní zaměstnanci chtějí rekreovat, nevím ale, jestli model, že každá ze státních institucí má někde na horách chalupu nebo hotel, je při hledání úspor právě ideální. Tomuhle postoji nerozumím, zvlášť v téhle ne úplně jednoduché době,“ podotkl.

Reklama

Doporučované