Hlavní obsah

Pekarová: Jsem pro zmražení platů poslanců, ale ne na pět let

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Markéta Pekarová Adamová během jednání Sněmovny.

Reklama

Politici se vrací ke svému evergreenu - výši svých platů. Předsedkyně Sněmovny je pro jejich zmražení, ale na kratší úsek. STAN zase uvažuje o změně navýšení podle aktuálně probírané valorizace důchodů.

Článek

Vrcholní politici dál jednají o tom, jak vyslyšet výzvu prezidenta, že by v situaci, kdy zarazili vyšší růst důchodů, měli být solidární a nezvyšovat si své platy.

V nedělním diskuzním pořadu České televize například předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že ona by nesahala do takzvaného automatu, ale na čas platy politikům zmrazila. „Neměli bychom předvádět přílišnou kreativitu, jak jinak je upravíme,“ uvedla v Otázkách Václava Moravce.

Pět let, jak opakovaně navrhuje hnutí ANO, je ale podle ní dlouhá doba a vedlo by to k tomu, že za pět let poslanci budou řešit to samé. „Ve chvíli, kdybychom to udělali na pět let, nakumulovalo by se zvýšení o desítky procent,“ připomněla s tím, že budoucí poslanci a poslankyně by v příštím volebním období opět museli otevřít diskuzi, jak sami sebe ohodnotit.

K zmrazení by mělo podle ní dojít od ledna příštího roku. Na jak dlouho, je podle ní k diskuzi.

K tématu platů vrcholných politiků se v neděli vyjadřoval i předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. Ten v pořadu Partie televize Prima CNN News řekl, že jeho hnutí by rádo reflektovalo poměr, kvůli kterému diskuze aktuálně vznikla, tedy menší valorizace důchodů.

„Návrh je takový, abychom zvýšení platů politiků zpomalili stejným způsobem, jako zpomalujeme valorizaci důchodů,“ uvedl Rakušan bez dalších detailů. Pekarová Adamová později na ČT uvedla, že tento návrh momentálně nezná ani ona sama.

Platy ústavních činitelů se odvíjejí od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v celém hospodářství. Vypočítávají se z takzvané platové základny, která je součinem průměrné mzdy vždy za předminulý rok a koeficientu 2,5.

Zmrazit platy se snaží hnutí ANO opakovaně. Ještě před sněmovními volbami 2021 pro zmražení platů hlasovali i současní vládní poslanci a poslankyně, změnu ale shodil Senát a Sněmovna jeho odmítnutí již nestihla přehlasovat.

Hned po volbách přišli se zákonem, který by platy politiků zastropoval, někdejší premiér Andrej Babiš i jeho konkurent v opozici Tomio Okamura. Babišův návrh měla naposledy projednávat Sněmovna minulý pátek na mimořádné schůzi. Vládní většina ale neschválila její program, takže novela zůstala dál „zaparkovaná“ ve Sněmovně.

Současní poslanci hlasovali v únoru loňského roku i o návrhu SPD. Rovněž neprošel. Okamura narozdíl od Babiše chce, aby se platy zmrazily jen na aktuální volební období, ne na celých pět let.

Reklama

Doporučované