Hlavní obsah

Fiala pracuje na kompetenční žalobě. Může ji podat už v pátek

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala už pracuje na kompetenční žalobě, přesto zástupci pětikoalice věří, že Miloš Zeman jmenuje vládu jako celek.

Reklama

aktualizováno •

Designovaný premiér Petr Fiala už pracuje na kompetenční žalobě. Pokud prezident nejmenuje vládu jako celek, může ji podat už v pátek. Uvedla to předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Článek

Pokud prezident Miloš Zeman neustoupí a nejmenuje vládu jako celek, designovaný premiér Petr Fiala (ODS) na něj může podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu už příští pátek. V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Je připravována tak, aby mohla být velmi rychle podána. V pátek už bude připravena. Petr Fiala na ní se spolupracovníky už pracuje,“ uvedla Pekarová Adamová. Pokud Fiala kompetenční žalobu podá, měl by podle Pekarové Adamové požádat o rychlé projednání.

Dodala, že však stále věří, že prezident vládu jmenuje jako celek. Tedy včetně Jana Lipavského (Piráti), kterého Zeman odmítá jmenovat ministrem zahraničí, a Zdeňka Nekuly, kterého kvůli jeho nákaze koronavirem chce jmenovat až v lednu.

„Stále jsou ve hře různé varianty, které předpokládají, že prezident ustoupí. Není možné si brát občany jako rukojmí,“ dodala předsedkyně Sněmovny, podle níž Česko i kvůli covidové situaci a přípravě rozpočtu potřebuje co nejrychleji novou vládu, která bude mít podporu Sněmovny.

K Zemanovým průtahům kolem jmenování vlády se dnes v Partii na Primě vyjádřil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. Řekl, že stále věří, že prezident jmenuje vládu jako celek. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO a končící ministryně financí Aleny Schillerové je ale jedinou šancí ustavit kabinet bez Lipavského.

Bartoš zopakoval, že Lipavský je jediným kandidátem koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN do čela Ministerstva zahraničí. Lipavský podle něho reprezentuje program koalice.

„Vláda by měla být jmenována kompletně včetně všech ministrů,“ uvedl předseda Pirátů. Za klíčové pro další kroky pak pokládá pondělní Zemanovo jednání s designovaným premiérem Petrem Fialou (ODS), ve hře je podle Bartoše kompetenční žaloba.

Schillerová se prezidenta zastala

Možnosti dalšího postupu ale Bartoš nekonkretizoval. Na dotaz, zda bude vláda ustavena příští týden, odpověděl, že bude záležet na výsledku schůzky prezidenta s designovaným premiérem. „Stále věřím, že pondělní schůzka může do věci přinést jasno,“ uvedl. Kabinet by měl podle lídra Pirátů, jenž se má stát ministrem místního rozvoje, vzniknout co nejdříve.

Schillerová označila spor za politický, na rozdíl od Bartoše míní, že Zeman nepostupuje v rozporu s Ústavou. Podle Schillerové je nutné, aby Česko mělo stabilní vládu s důvěrou Sněmovny, a je nepřijatelné, aby se čekalo na výsledek kompetenčního sporu.

„Takže podle mého názoru zítra (v pondělí), se stejně nedozvíme nic jiného, než že ta vláda vznikne a vznikne bez Jana Lipavského,“ řekla Schillerová.

Zeman zveřejnil své stanovisko k Lipavskému v pátek. Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Lipavský opakovaně odmítl tvrzení, že s těmito zeměmi nechce spolupracovat. Na Univerzitě Karlově absolvoval bakalářské studium.

Prezident tvrdí, že mu Ústava neukládá povinnost, aby akceptoval každý návrh, který je mu předložen. Předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN se už v pátek shodli na nutnosti podání kompetenční žaloby, aby byly jasně vymezeny ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů.

Reklama

Doporučované