Hlavní obsah

Piráti chtějí vysvětlení. Na spojení STAN s Redlem se prý ptali už dávno

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Piráti se podle Ivana Bartoše na vazby STAN s Redlem ptali už při vzniku společné předvolební koalice a byli ujištění, že jde o dávnou minulost.

Reklama

„Požádali jsme STAN o jednání, aby nám příští týden vysvětlili všechno ohledně těchto kauz, vyjasnili situaci i kolem Petra Gazdíka,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

Piráti budou od Starostů a nezávislých (STAN), se kterými kandidovali v koalici v posledních sněmovních volbách, žádat vysvětlení ohledně kauzy korupce v pražském dopravním podniku. Na Facebooku to uvedl šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš. V případu patří mezi obžalované i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Piráti budou žádat i vyjasnění situace kolem ministra školství a místopředsedy STAN Petra Gazdíka, který měl kontakty s dalším obviněným, podnikatelem Michalem Redlem.

Bartoš označil za nepřijatelné, co nyní „vyplouvá“ kolem Hlubučka a Redla za informace. „Požádali jsme STAN o jednání, aby nám příští týden vysvětlili všechno ohledně těchto kauz, vyjasnili situaci i kolem Petra Gazdíka,“ uvedl. Starostové by podle něj měli popsat své další kroky, po kterých bude vyloučené jakékoliv další působení lidí napojených na rozkrytou mafiánskou strukturu v hnutí.

Piráti při vzniku koalice se STAN zjišťovali vazby Starostů na Redla, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře, doplnil Bartoš. „Byli jsme ujištěni, že jde o dávnou minulost. Chceme tedy slyšet, jak to skutečně bylo,“ uvedl. Za dobrý krok považuje i to, že Piráti odmítli umístění bývalého místopředsedy STAN Stanislava Polčáka na společnou kandidátku.

Pokud se potvrdí, že „špinavé peníze“ z kauzy šly nějakým způsobem na podporu hnutí STAN, musí se do poslední koruny vrátit, uvedl Bartoš. „A všichni lidé, kteří se na tom podíleli, vyvodit odpovědnost,“ konstatoval.

Z funkcí už odstoupil obviněný Hlubuček. Konec ve vedení STAN v rozhovoru pro Seznam Zprávy nevyloučil ani místopředseda hnutí a ministr školství Petr Gazdík. „Zvažuji řadu kroků,“ prohlásil. Gazdík není mezi podezřelými v kauze kolem dopravního podniku. Jeho jméno je ale ve spisu v souvislosti se schůzkami s Michalem Redlem.

Starostové v sobotu oznámili, že dary prověřují a vrátí všechny spojené s Redlem. Spojitost s obviněným podnikatelem zatím našlo hnutí u daru 300 000 korun z roku 2020.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek uvedl, že Starostové vyřešili kauzu kolem Hlubučka rázně. Rychlou reakci v podobě pozastavení členství a rezignace na politické posty ocenila i šéfka koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Nicméně by měly být i podniknuty kroky, aby k nim nedocházelo,“ uvedla.

Reklama

Doporučované