Hlavní obsah

Pragmatismus se Pirátům vymstil. Bartoš je vyčerpaný, říká jeho vyzyvatelka

Foto: Pirátská strana

Jana Michailidu chce být předsedkyní Pirátů.

Reklama

Předsedu Pirátů Ivana Bartoše o víkendu vyzve na souboj o jeho křeslo nejen senátor Lukáš Wagenknecht, ale také někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu nebo ostravský radní David Witosz.

Článek

Jedenatřicetiletá Pirátka Jana Michailidu chce od soboty vést Piráty. Dosavadní vedení strany v čele s Ivanem Bartošem je podle ní vyčerpané a potřebuje vystřídat. „Projevuje se určité vyhoření v důsledku výsledku voleb. Spousta lidí do toho vkládala maximum,“ myslí si Michailidu.

Strana podle ní v posledních volbách vsadila na pragmatismus, a tím ztratila autenticitu. Strana, které průzkumy ještě loni na jaře prorokovaly první místo a možná i premiérský post, má momentálně ve Sněmovně pouze čtyři zástupce.

„V jednu chvíli jsme se snažili z té situace vytřískat maximum a trochu jsme ustupovali od nějakých svých ideologických kořenů a programových základů pro ten akutní zisk,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Proč jste se rozhodla kandidovat na předsedkyni Pirátů? Je to kvůli špatnému výsledku v loňských volbách?

To se na tom samozřejmě částečně podepsalo, nejen výsledek, ale i celá kampaň. Myslím si, že většina lidí, co stála v čele strany, je vyčerpaná. A zaslouží si teď soustředit na jiné věci, třeba odpočinek nebo na své nově nabyté funkce.

Je podle vás vyčerpaný i dosavadní šéf strany Ivan Bartoš?

Myslím si, že musí být. Je člověk a to by byl zápřah pro úplně každého. Máme i podnět na rozšíření předsednictva. Kdyby tam bylo třeba sedm lidí místo pěti, tak by přetížení těch pěti nebylo tak velké. To je věc, která možná projde, možná ne. To se dozvíme až na sjezdu.

Myslím si, že většina lidí, co stála v čele strany, tak jsou vyčerpaní a zaslouží si teď soustředit na jiné věci.
Jana Michailidu, kandidátka na předsedkyni Pirátů

Na Pirátském fóru jste uvedla, že je nutné se pokusit, aby strana přežila náraz do reality a vyšla z něj silnější než před tím. Náraz do reality byl podle vás výsledek voleb?

Výsledek voleb byl důsledek. Podle mě se hodně sázelo na nějaký krátkodobý pragmatismus. To znamená, že jsme se snažili v jednu chvíli z té situace vytřískat maximum a trochu jsme ustupovali od nějakých svých ideologických kořenů a programových základů pro akutní zisk. Přijde mi, že toto budeme muset konsolidovat do budoucna, aby se nám to znovu nestalo. Nemyslím si, že by to mělo znamenat návrat k čistému idealismu a aktivismu, na čemž jsme začínali, ale myslím si, že bychom měli najít vhodnou syntézu, kdy se nám bude dařit být pragmatičtí za udržení autenticity.

Budou tomuto rozumět vaši voliči?

Já doufám, že ano.

Proč byste byla ve vedení strany lepší než Ivan Bartoš?

Ten hlavní důvod by byl, protože by si to přáli členové. Máme demokracii a já nabízím trochu jiný přístup ve vedení strany než Ivan. Což neznamená nutně, že ty přístupy musí jít proti sobě. Nemyslím si, že to musí být nutně tak, že když se stanu já předsedkyní, Ivanovo slovo by mělo nějakou menší váhu. Ivan má ve straně velkou moc už jen z pohledu toho, co pro stranu udělal.

Pokud byste neuspěla ve volbě předsedy, měla byste zájem být místopředsedkyní?

Určitě mám v plánu případně kandidovat na místopředsedkyni. S Ivanem už spolu máme zkušenost. V republikovém předsednictvu jsem už byla někdy v roce 2014, když Ivan byl předsedou, to pro nás není nic nového. Myslím, že by to znamenalo, že budeme komunikovat relevantně, abychom došli ke kompromisu, který bude nejlepší pro stranu.

Takže byste mu kryla záda?

Co to znamená?

Jestli by ta spolupráce mezi vámi fungovala.

Já bych to řekla tak, že bychom všichni měli krýt záda té straně. Nemyslím si, že je to tak, že by místopředsedové měli krýt záda předsedovi, ale všichni bychom se měli snažit dělat to, co je nejlepší pro stranu.

Jana Michailidu – kandidátka na předsedkyni Pirátů

– Narodila se 18. října 1990 v Karviné do smíšené řecko-české rodiny. Žije v Praze, vystudovala magisterský obor Biotechnologie léčiv na Vysoké škole chemicko-technologické.

– Členkou Pirátské strany se stala v roce 2012 po absolvování několika demonstrací proti ACTA. V minulosti působila jako místopředsedkyně Pirátů, krátce byla pověřena i vedením strany. V roce 2019 byla zvolena do Republikového výboru.

Zdroj: pirati.cz

Co by pro vás byla hlavní témata, pokud byste vystřídala Ivana Bartoše v čele strany?

Hlavně by se nám mělo podařit dodělat reformu naší resortní sekce, tedy odborného zázemí naší strany na krajské nebo celostátní úrovni. Potom bych chtěla, abychom nějakým způsobem zkonsolidovali téma transparence u nás ve straně. Abychom si řekli, jak chceme pokračovat, jestli chceme v transparenci hrát prim a využít toho ke svému prospěchu nebo jestli se od toho chceme odklonit.

Potom bych se chtěla zaměřit na spolupráci s mediálním odborem. Zkusit nastínit, jakým způsobem by mohli více autenticky komunikovat naše témata, ale zůstat politicky relevantní. A také bych chtěla zapracovat na tom, aby členství ve straně bylo příjemné a přívětivé, zkrátka zkultivovat vnitrostranické prostředí a komunikaci.

V jaké kondici je teď Pirátská strana? Po volbách máte pouze čtyři poslance.

Kromě těch hlasů ve Sněmovně byla pro nás vlastně ještě jedna větší rána. A sice, že naše odborné zázemí bylo docela silně navázané právě na Sněmovnu a na poslance a jejich lidské zdroje. Určitě se projevuje určité vyhoření v důsledku výsledku voleb. Spousta lidí do toho vkládala maximum. Zároveň si myslím, že je teď vhodný moment pro dokončení kroků, které jsme dělali na kultivaci vnitrostranické komunikace. Je potřeba nastavit nějakou kulturu, máme dobrovolnickou organizaci a v té musí převládat přívětivá atmosféra a pozitivní motivace. Zase se vrátit v tomto o krok zpět, abychom si toho dobrovolnictví cenili.

Když mluvíte o komunikaci. Zachovala byste, aby Pirátské fórum zůstalo veřejné, a lidé tak mohli číst, co strana řeší?

To souvisí s otázkou transparence, doufám, že si to prodiskutujeme na organizační a ideové konferenci, kterou chystáme tento rok. Můj názor je, že my bychom měli být ti, kteří nastolí novou politickou kulturu. Že lidé mají přístup k tomu, jak strana dochází ke svým rozhodnutím, a ne pouze k tomu, jak se rozhodla na konci – z toho bychom měli udělat přednost, a ne se schovávat.

Proč jste vlastně vstoupila do politiky?

Jsem takový Pirát duší už dlouho, ve straně jsem asi deset let. Do politiky jsem vstoupila proto, že vidím, že ten svět by mohl být systematicky řešen daleko lépe, než teď. Nešlo mi s tím nic nedělat. Spíš to byla nutnost, až se z toho stala životní náplň.

Kandidovala jste někdy ve volbách a plánujete to letos?

Já jsem v minulosti kandidovala mnohokrát ve sněmovních a komunálních volbách. Letos se ale nechystám kandidovat v komunálních volbách.

Pirátské celostátní fórum

Piráti si budou volit nové vedení v sobotu 8. ledna on-line. Kandidáty na předsedu Pirátů budou o víkendu kromě obhajujícího šéfa Ivana Bartoše a senátora Lukáše Wagenknechta někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a ostravský radní David Witosz. O místopředsednické posty se chtějí ucházet necelé dvě desítky kandidátů. Tři současní místopředsedové – Olga Richterová, Vojtěch Pikal a Radek Holomčík – funkce obhajovat nechtějí.

Reklama

Doporučované