Hlavní obsah

Piráti musí šetřit. Propustí lidi a hledají levnější sídlo

Foto: Seznam Zprávy

Pirátský předseda Ivan Bartoš.

Reklama

I kvůli špatnému volebnímu výsledku přijde rozpočet pirátské centrály o třetinu. Ušetřit chtějí hlavně na zaměstnancích, ale třeba i na pronájmu sídla.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Nepříliš přesvědčivý výsledek koalice Pirátů a Starostů a nezávislých a s ním spojený úbytek pirátských poslanců znamená i propad v příjmech Pirátské strany. Ta proto teď na rok 2022 připravuje úsporný rozpočet. Šetřit bude muset na lidech, ale bude se snažit najít třeba i levnější sídlo.

Úspory se dotknou zejména centrály, která je „živa“ především z příspěvků na mandáty nebo za hlasy. „Rozpočet centrály se musí snížit z těch cca 40 milionů ročně na 25,“ říká druhý místopředseda strany Vojtěch Pikal, který dostal rozpočet na starost.

Podotýká, že strana nemá žádné bohaté sponzory, tudíž většinu jejích příjmů tvoří státní příspěvky. Od státu každá strana dostane jednorázově stokorunu za každý hlas ve volbách a pak dostává 900 tisíc korun ročně na poslanecký mandát.

Piráti mají jen čtyři poslance, před úplným finančním propadem je ale „zachránila“ koaliční smlouva s hnutím STAN, podle níž se příspěvek mezi strany dělí 2,25 ku jedné ve prospěch Pirátů. Díky tomu jim za čtyři mandáty náleží zhruba 23 milionů ročně. (Hnutí STAN za 33 mandátů dostane jen 10 milionů.)

Úspory má přinést propouštění lidí, ale i skromnější sídlo strany. Pirátská strana nyní sídlí v pronajatých kancelářích v budově v ulici Na Moráni naproti Ministerstvu zdravotnictví. „Budeme odtamtud odcházet, protože hledáme něco, co by nám víc vyhovovalo. A také něco levnějšího,“ přiznává Pikal.

Konkrétní prostory, kam vměstnají centrálu, kanceláře pražských poslanců, ale i občasné zázemí pro krajský klub, zatím nenašli. „Hledat budeme, až bude hotový rozpočet. To už ale bude otázka na nové předsednictvo,“ dodal Pikal, který ve vedení strany hodlá za měsíc skončit. Strana má Na Moráni smlouvu do jara příštího roku.

Nabobtnaly úvazky

Rostoucí výdaje strany podle něj byly způsobeny převážně nabobtnáním pracovních úvazků. „Když chcete provedenou práci, musíte někoho zaplatit. Není to, že bychom si nakupovali sídla, lepší tužky a podobně,“ říká. Zhruba čtvrtina provozních výdajů, něco málo přes 10 milionů korun, padla na mediální odbor.

Přes pět milionů ročně spolkl provoz poslaneckého klubu a kolem šesti milionů stál personální odbor. „To jsou lidé, kteří se nám starají o výběrová řízení, o to, že členská základna je přiměřeně informovaná. Z personálního odboru se do každého kraje platí aspoň půlúvazek, který zajišťuje, že existuje administrativní minimum na krajské úrovni.“

Počty zaměstnanců a placených spolupracovníků vyrostly díky různým volbám. Pro stranu byly finančně úspěšné třeba volby do Evropského parlamentu v roce 2019. „Nějaké úvazky se pořídily na volby a po nich jsme si je nechali, protože to fungovalo,“ vysvětluje. To se nyní musí osekat.

U některých se domlouvají na přechodech na částečné úvazky, s jinými se loučí. Někteří lidé by mohli najít uplatnění u budoucích členů vlády za Pirátskou stranu. „Já to řeším jen shora z hlediska čísel, musí tam vstoupit takto odosobněný pohled. Mezi mnou a těmi zaměstnanci jsou ale vedoucí odborů, kteří rozhodnou,“ vysvětluje Pikal.

Dodává ale, že neradi by se loučili třeba s takzvanými „odpovídači“. To jsou lidé, kteří především v předvolebním období komunikovali s lidmi, již se dotazovali na program, ale především na pravdivost některých hoaxů a dezinformací, které o Pirátech kolovaly na internetu.

Piráti podle Pikala tak jako tak počítali, že provoz strany budou muset zlevnit. Výdaje, které měli doposud, by podle jejich odhadů dokázali pokrýt jen v případě, že by koalice PirSTAN získala v říjnových volbách minimálně 65 společných mandátů. „Reálně jsme však počítali s 50 až 55 mandáty,“ přiznává. Nakonec jich společně získali jen 37.

Finanční propad se promítne i v kampani do komunálních voleb, které se uskuteční už za necelý rok. Piráti si pro ně budou muset udělat priority, do kterých má cenu investovat. A naopak si určit oblasti, do kterých to cenu nemá. To se bude týkat třeba prezidentské kampaně, kterou si podle Pikala Piráti dovolit nemohou.

Ušetřit se podle něj dá na materiálu - méně billboardů, méně upomínkových předmětů. Ale třeba i na personálních nákladech, kdy koordinátoři budou působit na dobrovolnické úrovni.

Reklama

Doporučované