Hlavní obsah
Online

Bartoš porazil Wagenknechta a je na dva roky opět předsedou Pirátů

Foto: CNN Prima News

Piráti mají ve vládě tři ministry. Zisk pouhých čtyř míst v Poslanecké sněmovně však vyvolal tlak na předsedu Ivana Bartoše, který měl na sněmu tři vyzyvatele.

Reklama

Piráti dnes volili nové předsednictvo. Ivan Bartoš obhájil post předsedy a porazil senátora Lukáše Wagenknechta. Do vedení strany pak zamířili i politici z evropské, krajské a obecní úrovně. Piráti nově mají dvě místopředsedkyně.

Článek

V sobotu se konalo v Pardubicích zasedání Celostátního fóra Pirátů, na kterém si členové strany online zvolili nové vedení. Stávající šéf a místopředseda vlády Ivan Bartoš měl tři vyzyvatele, z nichž politicky nejvýraznějším je senátor Lukáš Wagenknecht.

Právě jeho porazil ve druhém kole se ziskem 662 hlasů, senátor jich získal 265. „Je to pro mě opět velká výzva, které se nebojím. Děkuji Lukášovi i dalším v uvozovkách soupeřům. Před námi je konsolidace Pirátů před dalšími boji,“ uvedl mimo jiné Bartoš ve svém povolebním projevu, ve kterém připomněl, že chce ve veřejném prostředí „více svobody a méně buzerace“.

Senátor Wagenknecht postoupil jako jediný z Bartošových soupeřů o předsednický post do druhého kola.

„Nejde jen o povolební vyjednávání, my jsme ztratili identitu již v rámci předvolební koalice se Starosty,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy během týdne.

Pokud v minulém funkčním období reprezentovaly Piráty zejména sněmovní tváře, v tom současném stanou politici reprezentující různé úrovně politiky. Zastoupení získaly vládní a sněmovní sféra, europoslanecká, krajská i obecní.

Prvním místopředsedou strany se stal místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. „Chtěl bych požádat, abychom se snažili najít konsenzus v Pirátské straně, nemířit zbraněmi dovnitř na sebe, ale ven na ostatní,“ uvedl europoslanec po svém zvolení. Kolaja nahradil ve funkci 1. místopředsedy Pirátů Olgu Richterovou, která do celorepublikového předsednictva již nekandidovala.

Druhou místopředsedkyní strany se stala náměstkyně hejtmana na Vysočině Hana Hajnová, třetí místopředsedkyní pak zastupitelka městské části Praha 21 Blanka Charvátová. Posledním místopředsedou Pirátů se stal bývalý poslanec Martin Jiránek. Neuspěl další bývalý poslanec Ondřej Profant, který se stane náměstkem ministra Bartoše.

Vnitrostranickou debatu v týdnu rozvířila Jana Michailidu, která rovněž kandidovala proti Bartošovi. „Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ uvedla Michailidu v diskusi na pirátském fóru.

Michailidu se na sněmu nedařilo, nezískala podporu ani pro místopředsednickou funkci. Čtvrtým kandidátem na post šéfa strany byl ostravský radní David Witosz, který se stal prvním náhradníkem na funkci místopředsedy strany.

Diskuse se na sněmu stočila i na téma, zda rozšířit počet místopředsedů strany - respektive počet míst v republikovém předsednictvu. Někteří straníci navrhovali, aby se jeden z nových místopředsedů speciálně věnoval pouze dění ve straně. Návrh na rozšíření předsednictva Pirátů však neprošel.

Foto: Seznam Zprávy

Čtyři kandidáti na předsedu Pirátů.

Historický neúspěch

Staronový předseda strany Ivan Bartoš v diskusi na sněmu uvedl, že v letošních komunálních a senátních volbách by rád uhájil současné pozice ve městech a obcích. Dodal, že je třeba vyvarovat se nedávných chyb.

„Nemohu hodnotit rok 2021 úspěšný jako celek, naopak Pirátská strana utržila ve volbách těžkou lekci, patrně největší lekci za dobu své existence. V dalších úkolech chceme uspět,“ uvedl Bartoš při čtení výroční zprávy. Přiznal, že Piráti nezvládli roli favorita, se kterou do volební kampaně před rokem vstupovali.

  • „První dáma“ Pirátů

    Do funkce druhé místopředsedkyně strany byla zvolena náměstkyně hejtmana z Vysočiny Hana Hajnová. Ve vedení Pirátů je tak nejvýše postavenou političkou.

  • Ministr: na olympiádu nejedu!

    Součástí pirátského sněmu byla diskuse s ministry, kteří ve vládě stranu reprezentují. Ministr zahraničí Jan Lipavský obdržel dotaz na účast vládních činitelů na blížících se zimních olympijských hrách v Pekingu.

    Ministr popsal, že smysl her se nepotkává se stavem lidských práv v Číně. „Nevím o nikom, kdo by plánoval do Pekingu jet na olympijské hry. To podtrhuje celou věc. Dlouhodobě kritizujeme stav lidských práv v Číně, olympijské hry se odkazují k humanismu, což dohromady nesedí. Vláda podporuje účast sportovců, to je jiná záležitost,“ dodal ministr zahraničí.

  • Kolajova výhra

    1. místopředsedou strany se stal místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja, který v této pozici nahradí místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Olgu Richterovou.

    Europoslanec Kolaja zvítězil o šest hlasů před vysočinskou náměstkyní hejtmana Hanou Hajnovou.

  • Místopředsednický rozstřel

    Do druhého kola volby místopředsedů postoupilo šest kandidátů. Nejdříve se bude volit post 1. místopředsedy strany. Podle hlasování o změně stanov se uvidí, zda se budou volit čtyři místopředsedové (jako doposud), či zda se počet místopředsedů rozšíří.

    V prvním kole získal nejvíce hlasů místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (523), za ním skončil se 472 hlasy exposlanec a Bartošův náměstek na ministerstvu Ondřej Profant, se 459 hlasy postoupil i uchazeč o předsednický post a ostravský radní David Witosz, následovala vysočinská náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (452 hlasů), bývalý poslanec Martin Jiránek (447) a pražská zastupitelka Blanka Charvátová (428).

  • Gratulace od Olgy Richterové

  • Bartoš ovládl volbu

    Ve druhém kole volby předsedy Pirátů vyhrál Ivan Bartoš nad Lukášem Wagenknechtem.

    Celkem bylo odevzdáno 948 hlasů.

    Bartoš jich získal 662, senátor 265.

    Ivan Bartoš tak opět získal předsednický mandát.

  • Bartoš a Wagenknecht ve finále

    V prvním kole se odevzdalo 929 hlasů, na postup bylo třeba získat 465 hlasů a více. Do druhého kola postoupili Ivan Bartoš a Lukáš Wagenknecht, hlasující nyní budou mít k dispozici již jen jeden hlas (oproti čtyřem v kole prvním).

    Hlasování v 1. kole dopadlo takto:

    1. Ivan Bartoš 728 hlasů

    2. Lukáš Wagenknecht 484 hlasů

    3. David Witosz 355 hlasů

    4. Janka Michailidu 285 hlasů.

  • Facka z moře a alchymisté u moci

    Po individuálních kandidátských projevech přišly na řadu dotazy od členů strany. Co se týká ideového ukotvení, několikrát bylo zmíněno, že Piráti by se měli v příštích měsících setkat na ideové konferenci, kde by si měli ujasnit své další směřování.

    „Měli bychom mít archetyp alchymisty. Přišli jsme do politiky, abychom ji změnili. Pod vlivem nedostatku času a energie jsme se začali přizpůsobovat realitě. Mělo by to být ale naopak,“ uvedla kandidátka na předsedkyni Janka Michailidu.

    Další vyzyvatel David Witosz uvedl, že internet by měl být stále pirátským mořem, jak zní pirátský slogan. Dodal ale, že je paradox, že právě v internetovém prostředí dostali Piráti zejména před volbami facku v podobě různých dezinformací, nepravd a hoaxů.

    Na dotaz, zda mu pirátské členství přináší radost, či starost, Ivan Bartoš uvedl, že mu záleží na tom, kam strana spěje. „Je to náročná radost, měli bychom si více připravovat radostných chvil, abychom si užili, že měníme svět. Proto Piráti vznikali,“ řekl místopředseda vlády.

    Na otázku, zda umenšit vnitrostranickou diskuzi, v jejímž rámci na Pirátském fóru často vznikají mediální rozbroje, senátor Lukáš Wagenknecht uvedl: „To je to nejhorší, co by se mohlo stát. Měli bychom si vše vyříkat na ideové konferenci, ideálně osobně. Nás nesmí formovat média, my si máme vše vyříkat a pak naše názory do médií prosazovat.“

  • Sněmovní neúspěch, vládní přívěšek a omluva od „rudé“ Pirátky

    Předseda Ivan Bartoš ve svém kandidátském projevu přiznal, že zisk čtyř poslanců byl neúspěch. „Oslabili jsme ve sněmovně, nesu na tom svůj podíl víny. Nic ale nekončí, otevírá se před námi další kapitola. Máme vládní roli, na kterou jsme se připravovali,“ uvedl v úvodu vicepremiér Bartoš.

    Volební neúspěch označil za momentální, nemyslí si, že půjde o celkový trend. „Musíme stavět na naší odbornosti a odvaze, kterou nesmíme ztrácet,“ apeloval Bartoš. Zdůraznil, že Piráti mají bojovat za moderní a svobodnou společnost.

    Po něm vystoupil ostravský politik a radní David Witosz, který kritizoval Piráty za pýchu. „V roce 2022 žádná pýcha nesmí přijít. Ztratili jsme konstruktivní a kritické myšlení, nebyli jsme oporou Ivanovi. Před námi jsou komunální volby. Kandiduji na předsedu, aby byl rok 2022 o vás, o vaši práci, chci cítit maltu a cihly, ne jen nějaké strategie,“ uvedl Witosz.

    Jako třetí si k pultíku stoupl senátor Lukáš Wagenknecht. „Hlavním důvodem mé kandidatury je budoucnost Pirátů, která má být dynamická. Chci jít dál, chci, aby přišla změna. Máme těžkou pozici, protože ve vládě jsme jen přívěškem. Musíme se poučit a nemůžeme se tvářit, že se nic nestalo,“ pronesl senátor. Za prioritu označil transparentnost, svobodu slova, boj za drobné podnikatele a živnostníky či ekologii. „Největší výzvou je, abychom byli čitelní,“ dodal Wagenknecht.

    Jako poslední si vzala slovo kandidátka na předsedkyni Jana Michailidu, která v týdnu provokovala vyjádřením o komunistickém přesvědčení. „Mrzí mě, že mé sdělení utopického snu způsobilo mnoha lidem velkou negativitu v jejich životech,“ uvedla Michailidu v závěru svého projevu.

    Ve své prezentaci se zaměřila především na vnitřní fungování Pirátské strany. Mluvila o zlepšení vnitrostranické kultury a komunikace, zlepšení prostředí pro dobrovolníky. „Celá naše politická moc stojí na dobrovolnické práci, které si musíme vážit a podporovat ji,“ uvedla Pirátka. Hovořila rovněž o efektivní vnější komunikaci „autentického pirátství“ či reformě odborné sekce. Na konci ocenila středové umístění Pirátů na ideové ose.

  • Vládní zdravice

    Na sněmu hned v úvodu zazněly pozdravy od lídrů vládní koalice. Premiér Petr Fiala (ODS) označil volební zisk Pirátů za historický úspěch. „Chtěl bych ocenit přátelské jednání s Ivanem Bartošem a jeho kolegy při vyjednávání o vládě. Je to obohacující spolupráce,“ pronesl Fiala.

    Podobně pochvalně hovořil i lídr hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. „Poslali jste do vlády kvalitní zástupce. Za Honzu Lipavského jsme se všichni postavili, jsem rád, že vláda má kompletní tým ministrů. Budeme prosazovat kvalitní program. Nebude to snadné, budeme mít silnou opozici a budeme program diskutovat i ve vládě,“ dodal Rakušan.

    Šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová uvedla, že její strana je připravená spolupracovat s Piráty v podzimních komunálních a senátních volbách. „Čekají nás další volby v tomto roce. Jsme připraveni spolupracovat v některých volebních obvodech či si podpořit kandidáty,“ uvedla Pekarová Adamová.

Reklama

Hlavní zprávy