Hlavní obsah

Piráty do komunálních voleb v Praze povede primátor Hřib

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pražský primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

Piráty do komunálních voleb v Praze příští rok opět povede nynější primátor Zdeněk Hřib. V on-line hlasování o tom rozhodli členové pražské pirátské organizace.

Článek

Ve druhém kole porazil místostarostku Prahy 10 Janu Komrskovou. Hřib dostal 116 z 212 hlasů, Komrskovou podpořilo 85 hlasujících. Piráti to uvedli na svém webu.

Hřib již dříve řekl, že chce pokračovat ve své práci započaté v tomto volebním období. „Praha si zaslouží politickou kontinuitu a stabilitu kvůli dokončení započaté práce. I přesto, že naše volební období hodnotím jako úspěšné, tak nebylo možné za tři roky dokončit všechny projekty, které jsme zahájili,“ uvedl. Dodal, že chce pokračovat například ve výsadbě stromů, opatřeních pro boj s klimatickou změnou, výstavbou městského bydlení a škol nebo dostavbou metra a dalších důležitých dopravních staveb.

Komrsková chtěla stranu vrátit k prvotním principům strany. „Otevřenost, transparentnost, efektivita hospodaření, přístup k informacím, kontrola moci a mocných,“ uvedla ve své kandidátské řeči. Jedním ze základů práce pirátských politiků by podle ní mělo být hledání nekalostí, jejich rozkrývání a následné řešení. „Chtěla bych změnit způsob komunikace s jednotlivými městskými částmi a prosadit jejich spravedlivější finanční podporu a užší spolupráci na místních projektech zejména občanské vybavenosti, školství, bydlení, veřejného prostoru, dětských hřišť a dopravy,“ dodala.

První kolo hlasování se uskutečnilo od 10. do 13. prosince a kromě Hřiba a Komrskové se o pozici lídra ucházeli také radní Prahy 12 Jiří Brůžek a ředitelka neziskové organizace Fokus Praha Magdalena Opletalová. Do druhého kola postoupili Hřib, Komrsková a Brůžek, posledně jmenovaný kandidaturu stáhl. Prvního kola hlasování se zúčastnilo 190 členů strany, druhého 212 z 271.

Komunální volby se budou konat na podzim příštího roku. Piráti v těch posledních v roce 2018 skončili druzí za ODS. Získali zhruba 17 procent hlasů, 13 křesel v 65členném městském zastupitelstvu a v koalici s Prahou Sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) i místo primátora.

Reklama

Doporučované