Hlavní obsah

„Nechci být za trafikanta.“ Spolupráce ministra a jeho předchůdce nevyšla

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Petr Gazdík.

Reklama

aktualizováno •

Ministr školství Vladimír Balaš přišel během pátku o dva své poradce. Nejprve skončil Robert Plaga, kterému vadily ministrovy kroky i angažmá Petra Gazdíka. Ten na kritiku reagoval vlastní rezignací.

Článek

Poradní sbor šéfa resortu školství Vladimíra Balaše (STAN) se rozpadá dřív, než začal pořádně fungovat. V původním 16členném složení pracoval jen tři týdny. Během pátku přišel ministr o dva členy – své předchůdce.

Svoji rezignaci na post ministrovi v pátek nejprve oznámil Robert Plaga, ministr školství v Babišově vládě a současný šéf Národního akreditačního úřadu. Skončí k 15. listopadu.

V dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici, uvedl, že nabídku přijal, protože Balaš chtěl navázat na jeho práci a pokračovat v prosazování Strategie 2030+, růstu prostředků do vzdělávání nebo například v projektech Dějepis+ a vzdělávání ředitelů.

„Bohužel musím konstatovat, že nejen tvá mediální vyjádření, ale bohužel i reálné kroky mým představám o kontinuitě a především prioritě vzdělávání neodpovídají,“ zdůvodňuje Plaga v dopise pro Balaše svůj konec. Exministr zároveň rezignoval i na pozici člena kabinetu ministra.

V tomto orgánu s Plagou zasedl od 1. října také jeho nástupce a dnes už také bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN). A to po třech měsících od chvíle, kdy se vedení resortu sám vzdal poté, co se ukázalo, že byl v kontaktu s Michalem Redlem. Ten je obviněný v kauze Dozimetr.

Na to ostatně upozornil i sám Plaga. „Angažmá Petra Gazdíka v kabinetu ministra bylo poslední kapkou. Nechci, aby bylo na mou odbornou práci nahlíženo optikou ‚trafiky‘ pro bývalé ministry,“ prohlásil exministr, když se ho Seznam Zprávy ptaly, z jakého důvodu spolupráci ukončil.

Ministr Balaš s výtkami svého poradce nesouhlasí.

„Rezignaci pana Plagy beru na vědomí. Zároveň odmítám výtky, které mi v e-mailu podsouvá. Už vůbec neberu zmínku o trafikách, o kontinuitě mluvím dlouhodobě. Pokud pan Plaga bral své angažmá v kabinetu ministra jako trafiku, divím se, že prozřel až nyní, respektive nechápu, proč toto angažmá vůbec chtěl,“ uvedl v reakci.

Ministr navíc během pátku přišel i o druhého poradce. Rovněž bývalý ministr školství Gazdík nechce pokračovat, protože podle něj došlo k diskreditaci jeho role.

„Právě jsem rezignoval na člena Kabinetu ministra školství a poradce. Nechci diskreditovat poctivou snahu ministra o změny ve vzdělávání a děkuji všem ve školství, kteří mě v mé snaze něco skutečně změnit podpořili,“ napsal na twitter.

Balaše rozezlil i způsob, jakým se o rezignaci Plagy dozvěděl.

„Velmi se divím, že mi své výhrady před dvěma dny nesdělil osobně, když jsme se viděli na Hradě při příležitosti jmenování rektora UTB, a nyní mi napíše osobní e-mail, který poskytne třetí osobě ještě dříve, než jsem měl vůbec možnost si jej přečíst a než jsem měl čas mu na něj odpovědět,“ dodal k tomu.

Také spor o rozpočet

Mimo jiné ale Plaga skončil také kvůli tomu, že nechtěl sedět v poradním sboru s viceprezidentem Pedagogické komory Jankem Wagnerem. Podle informací Seznam Zpráv spor mezi oběma řešil ministr Balaš ještě před ustavením poradního sboru.

„Stejně tak je pro mě neakceptovatelné, že jsi se – i přes mé opakované upozornění – minimálně v rámci skupiny tvých poradců nezastal své náměstkyně po sprostém a naprosto křivém obvinění ohledně manipulace s ONIV od prezidenta Pedagogické komory a ponechal jsi mezi svými poradci viceprezidenta J. Wagnera, který se veřejně od výroku svého prezidenta nedistancoval,“ pokračuje v dopisu Plaga.

Spolek Pedagogická komora kritizoval bývalého ministra školství Gazdíka a náměstkyni Pavlu Katzovou kvůli snížení výdajů na ostatní neinvestiční výdaje (ONIV). Z této položky se platí například vzdělávání pedagogů, učebnice, ale také náhrady za prvních 14 dní nemoci zaměstnanců. V roce 2021 měly na tyto náklady školy 3,5 miliardy, letos o miliardu méně. Naopak rozpočet soukromých a církevních škol byl o miliardu navýšen.

„Přitom nevyjednání prostředků na ONIV i rozhodnutí o zapojení financí do oblasti soukromého a církevního školství bylo rozhodnutím tvého předchůdce Petra Gazdíka, nikoliv úředníků,“ dodává Plaga.

Ministr školství tak bude nakonec pokračovat jen se 14členným sborem.

Seznam poradců ministra

  • Lenka Felcmanová – předsedkyně ČOSIV,
  • Martin Chvál – první ředitel Cermatu, pedagog MFF a PedF UK,
  • Bohumil Kartous – bývalý ředitel Pražského inovačního institutu,
  • Jindřich Kitzberger – ředitel soukromé ZŠ Duhovka,
  • Jan Konvalinka – ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR,
  • Peter Krupka – ředitel gymnázia v Brně-Řečkovicích,
  • Jana Matesová – dlouholetá zástupkyně Česka při Světové bance,
  • Šimon Ornest – kapelník skupiny The Tap Tap,
  • Radko Sáblík – ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia,
  • Josef Slovák – středoškolský pedagog,
  • Jana Straková – pedagožka, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK,
  • Ondřej Šteffl – ředitel společnosti Scio,
  • Arnošt Veselý – vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie FSV UK,
  • Jan Wagner – viceprezident Pedagogické komory,
  • Petr Gazdík – bývalý ministr školství (rezignoval),
  • Robert Plaga – předseda rady Národního akreditačního úřadu (skončí k 15. listopadu).

Článek jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované