Hlavní obsah

„Podvodník evropského formátu.“ Oponenti reagují na nové vyšetřování Babiše

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš v těchto dnech jezdí po Česku a setkává se s fanoušky. Na snímku v Unhošti.

Reklama

aktualizováno •

Političtí oponenti kritizují Andreje Babiše za jeho další kauzu. Francouzská prokuratura ho začala vyšetřovat kvůli možnému daňovému úniku při koupi nemovitostí na jihu Francie.

Článek

Zatímco Andrej Babiš (ANO) objíždí Česko v obytném voze a setkává se s voliči, valí se na něj další vyšetřování. Protentokrát ne doma v Česku, ale ve Francii, kde národní prokuratura prošetřuje jeho nákupy nemovitostí na jihu země.

Bývalý český premiér je koupil prostřednictvím offshorových firem. Francouzi vyšetřují, zda nešlo o daňový únik.

„Je to opravdu neuvěřitelné a stále dokola. Andrej Babiš je člověk, který dokáže lidem do očí lhát o tom, jak se o ně postará. A o pár kilometrů dál vidíme, že je to podvodník evropského formátu, který nebude mít nikdy dost a kterému jde jen o blaho Andreje Babiše,“ komentoval kauzu šéf lidovců a ministr práce Marian Jurečka.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vzkázala, že Babiše stíhala jedna kauza za druhou už když byl premiérem, což vrhalo na celou Českou republiku špatné světlo.

„Politickou odpovědnost nevyvodil a kostlivci mu vylézají a nejspíš ještě budou vylézat ze skříně dál. Naštěstí už nereprezentuje naši zemi ve světě,“ uvedla.

Babišovy vily na jihu

Jak Andrej Babiš nabyl nemovitosti na jihu Francie a co si o tom myslí jeho sousedé, jsme zmapovali již loni:

Šéfka Sněmovny prý očekává, že vystoupí politici z Babišova ANO a vyvodí politickou odpovědnost, protože byli v kontaktu s osobou podezřelou z praní špinavých peněz a daňových úniků.

„Ale nejspíše se nestane nic. Jejich pohoršení se zásadně týká jen druhých a politickou kulturu sami nemají žádnou,“ dodala.

Andrej Babiš na prosbu o vyjádření zatím nereagoval. Sdílnější byl místopředseda jeho hnutí Karel Havlíček.

„Z toho, co jsem četl, jsem nenabyl dojmu, že to Francouzi vidí jinak. To, že někdo něco prověřuje, neznamená, že někdo pochybil. Podrobně to u nás prověřovala sněmovní komise, kde má vládní koalice většinu, a ta rozhodla tak, že je vše v pořádku,“ napsal Seznam Zprávám Havlíček.

V Česku to prý daňový podvod nebyl, zjistili poslanci

Andreje Babiše a jeho nákupy nemovitostí na jihu Francie vyšetřovala i sněmovní komise. Ta došla k závěru, že podvod se nestal. Blíže je to popsáno v článku Vojtěcha Blažka.

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Finančního analytického úřadu věc skutečně zkoumala. „Já už si to moc nepamatuji, ale mám pocit, že jsme tehdy řešili, že české zákony sice neporušil, ale že ve Francii by problém mít mohl,“ uvedl někdejší předseda komise a bývalý poslanec TOP 09 František Vácha.

Někdejší člen komise, poslanec Karel Krejza (ODS) Seznam Zprávám napsal, že komise neměla řešit to, zda se někdo dopustil daňového úniku nebo ne. „Pokud si vzpomínám tak jsme jako členové komise dostali pouze ústní informaci od tehdejšího ředitele FAÚ, že úřad neshledal na převodech finančních prostředků v okolí Andreje Babiše nic podezřelého. Jiné informace nemá ani nesmí mít parlamentní komise k dispozici,“ uvedl.

Dodal, že sněmovní komise by nyní mohla pouze přezkoumat, zda pracovníci FAÚ nezanedbali své povinnosti a postupovali správně.

„Francouzská prokuratura má bezpochyby jiné možnosti než sněmovní vyšetřovací komise,“ dodal k tomu k tomu vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Aktualizováno: Doplnili jsme vyjádření Karla Krejzy (ODS), člena sněmovní komise, která se případem zabývala.

Reklama

Doporučované