Hlavní obsah

„Profesně nevyhnutelné.“ Švejdar potvrdil, že končí

Foto: Seznam Zprávy

Jan Švejdar.

Reklama

aktualizováno •

Policejní prezident Jan Švejdar po třech letech končí ve funkci a úplně opouští řady policie. Jako první o situaci informoval Deník N, později informaci potvrdil samotný Švejdar.

Článek

Podle listu předcházela rozhodnutí schůzka Švejdara s budoucím ministrem vnitra ve vládě Petra Fialy Vítem Rakušanem.

Ve čtvrtek večer informoval policejní prezident o chystaných krocích ve vyjádření na svém twitterovém účtu.

„Abych předešel spekulacím a nevytvářel prostor pro šíření nejrůznějších teorií o mé budoucnosti v pozici policejního prezidenta, rozhodl jsem se pro následující sdělení: V pondělí 3. 1. 2022 odešlu ministru vnitra žádost o propuštění ze služebního poměru k datu 31. 3. 2022,“ uvedl.

„Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat. Učinit toto rozhodnutí pro mne bylo v osobní rovině těžké, profesně však bylo nevyhnutelné,“ dodal.

Budoucí ministr vnitra Rakušan rozhodnutí Švejdara respektuje.

„Dosavadní práce policejního prezidenta Švejdara si vážím a budu jeho rozhodnutí o odchodu respektovat. Věřím, že naše spolupráce do konce března povede ku prospěchu celé Policii ČR, její motivaci i odhodlání.“

Problém s očkováním

Veřejně se Švejdar s Rakušanem střetli v posledních dnech kvůli tisícovkám neočkovaných v řadách policistů.

„Nejsem si jist, zda si policie může dovolit ztratit až 10 tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ napsal policejní prezident na twitteru v reakci na možné povinné očkování policistů. I když později počty mírnil, bylo zřejmé, že povinné očkování neschvaluje.

Sám Švejdar má nyní lehkou formu covidu-19 a je v pracovní neschopnosti, sám už dostal i třetí dávku vakcíny.

Policisté mají hlídat dodržování protiepidemických opatření - například aby hospody zavřely v deset večer, aby hosté měli v mobilech doklady o očkování nebo aby lidé nosili respirátory tam, kde je to nařízené. Policisté s tím pomáhají i přetíženým hygienikům.

„A to je právě věc, se kterou mám problém: Jak může chodit na kontroly někdo, kdo není očkovaný, nebo dokonce očkování zásadně odmítá?“ upozorňoval naopak nastupující ministr vnitra za hnutí STAN Vít Rakušan.

Reklama

Související témata:

Doporučované