Hlavní obsah

Popularita prezidenta se propadla. Lidé nesouhlasí s milostí pro Baláka

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman udělil milost svému podřízenému. I podle jeho voličů to byla chyba.

Reklama

S prací prezidenta Miloše Zemana je podle aktuálního průzkumu agentury Kantar CZ spokojeno 20 procent lidí. V březnu 2017 to bylo 57 procent respondentů.

Článek

Působení Miloše Zemana v roli prezidenta se nelíbí 78 procentům lidí. Spokojených s výkonem jeho mandátu je podle aktuálního průzkumu agentury Kantar CZ pouze 20 procent dotázaných, což je nejméně za dobu výzkumu této agentury pro Českou televizi.

V březnu 2017, tedy zhruba rok před koncem prvního prezidentského mandátu Miloše Zemana, bylo s jeho prací spokojeno 57 procent lidí a nespokojeno 41 procent dotázaných. Zemana podle výzkumu o něco pozitivněji hodnotí například nejmladší a nejstarší generace. Víc sympatizantů má také mezi lidmi, kteří mu v přímé volbě dali hlas.

„I když i mezi nimi (voliči Miloše Zemana, pozn. red.) je pouze 38 procent těch, kteří jeho práci hodnotí kladně,“ řekl ČT Pavel Ranocha z agentury Kantar CZ.

Zeman si uškodil milostí pro svého člověka

Respondenti průzkumu podle jeho autorů velmi negativně vnímají to, že prezident udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Velká většina, 85 procent dotázaných, míní, že udělení této milosti nebylo vhodné, přičemž 67 procent uvedlo, že určitě nebyla vhodná, 18 procent si myslí, že spíše nebyla vhodná.

„Tam je (v případě hodnocení milosti pro Baláka, pozn. red.) česká společnost vzácně jednotná v tom, že se k tomu staví velmi negativně,“ uvedl Ranocha.

I z voličů Miloše Zemana podle něj s touto milostí souhlasilo jen 14 procent dotázaných. Průzkum agentury Kantar CZ se konal od 8. do 29. dubna a zúčastnilo se ho 1200 lidí.

Balák měl podle rozsudku kromě trestu vězení zaplatit 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Prezident mu svým rozhodnutím, které mu umožňuje ústava, vše prominul. Podle prezidenta nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Prezidentovi kritici se domnívají, že tím dal najevo, že zaměstnanci Hradu jsou beztrestní.

Část senátorů v souvislosti se spornou milostí uvažovala o ústavní žalobě na prezidenta. Podle senátní ústavní komise bylo Zemanovo rozhodnutí v rozporu s principy právního státu, ústavní žaloba na Miloše Zemana pro velezradu se ale kvůli tomu podávat nebude, neměla by naději na úspěch, uvedl při jednání komise její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Z průzkumu agentury Kantar CZ vyplynulo, že pro podání ústavní žaloby na prezidenta je 51 procent dotázaných (28 procent odpovědělo „určitě ano“, 23 procent „spíše ano”).

Vláda by mohla v souvislosti s milostí prezidenta Miloše Zemana udělenou šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi navrhnout snížení rozpočtu Hradu, konkrétně lánské lesní správě. V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize to uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pozastavil se nad tím, že Balák zůstává ve funkci.

Reklama

Doporučované