Hlavní obsah
Online

Sněmovní maraton skončil po 37 hodinách

Sledujte přímý přenos ze Sněmovny.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanci potřebují přehlasovat senátní veto novely pandemického zákona, projednání však protahují obstrukce. Schůze začala v úterý ve 14 hodin, ve čtvrtek nad ránem byla schůze přerušena. Jednání jsme sledovali online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

– Schůze Poslanecké sněmovny začala v úterý ve 14 hodin, naplánovaná je do pátku 18. února. Sněmovna schválila po skoro 31 hodinách program schůze až ve středu večer, obstruuje ho opozice. Jednalo se celou noc na středu a ráno si poslanci schválili možnost jednat i po středeční půlnoci. Ve čtvrtek nad ránem byla schůze po 37 hodinách přerušena. O samotném bodu se jednalo šest hodin. Pokračovat se bude v pátek odpoledne.

– Pokračující obstrukce ohrožují i plánované projednání státního rozpočtu, které se má odehrát v pátek. Jednání se chce účastnit i prezident. Aby byla jistota, že se na rozpočet dostane, byla uzavřena dohoda o tom, že se projedná v rámci nově vyhlášené schůze.

– Velkou nevoli opozice v úterý navečer vyvolalo přerušení předsedy SPD Tomio Okamury a následné odhlasování možnosti jednání i po 21. hodině. Podle opozice šlo o porušení jednacího řádu, což může skončit i u Ústavního soudu. Hnutí SPD podává k Ústavnímu soudu dvě stížnosti týkající se projednávání pandemického zákona.

– Prvním bodem schůze je novela pandemického zákona, kterou poslancům minulý týden vetoval Senát. Výhrady Senátu jsme popsali zde. Pro přehlasování senátního veta je zapotřebí nadpoloviční většina všech poslanců, tedy 101. Není možné podávání pozměňovacích návrhů, diskuze však možná je.

  • 21 poslanců chce vystoupit k pandemickému zákonu

    Předseda SPD Tomio Okamura mluvil dnes večer při sněmovním projednávání vládní pandemické novely hodinu a půl. Snahu vlády Petra Fialy předlohu prosadit pak kritizovala předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová.

    Do debaty jsou aktuálně přihlášeny dvě desítky poslanců, ke slovu se zatím nedostali. Budou moci vystoupit nejvýše jednou, a to po dobu deseti minut. Omezení schválila Sněmovna na návrh koalice už v úvodu projednávání novely, které provázejí obstrukce SPD. Na řečníky s přednostním právem se omezení nevztahuje.

  • Odložení hlasování rozčílilo opozici

    Odložení hlasování na páteční odpoledne rozčílilo opoziční představitele. „Zapamatujme si prosím tento okamžik. Vládní koalice prosazuje zákon proti Senátu, kde má většinu, a ještě když jsme po více než 30 hodinách dospěli do fáze, kdy mohla prokázat, že ho skutečně prosadí a ukončí celý proces hlasování, tak nemá dostatek hlasů,“ vzala si po hlasování slovo předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

    Předseda SPD Tomio Okamura už poněkolikáté za projednávání pandemického zákona vyzval vládu k demisi. „To, co se tady stalo teď, je úplně jednoduché, poslanci vládní koalice opět nepřišli do práce,“ uvedl.

  • Rozprava ukončena, hlasovat se bude v pátek

    Poslanci v noci ukončili rozpravu k pandemickému zákonu a schůzi přerušili do pátečních 12:45, o zákonu by se napevno mělo hlasovat ve 13 hodin „Nebylo by úplně vhodné, aby se o tomto zákonu hlasovalo v takto brzkých ranních hodinách,“ odůvodnil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. To se nelíbilo předsedovi SPD Tomiu Okamurovi, který chtěl hlasovat hned. „Nemáte tady 101 poslanců, proto máme odkládat hlasování. To je totální blamáž, co tady předvádíte,“ rozčílil se. Okamurův protinávrh neprošel.

  • Okamura ve 22:30 skončil své vystoupení

    Šéf SPD Tomio Okamura ve 22:30 skončil se svým projevem k pandemickému zákonu a po něm se ujala slova u řečnického pultu předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

  • Další noční jednání

    Poslance čeká zřejmě i dnes jednání po půlnoci. Předseda SPD Tomio Okamura už opět dlouho řeční a do rozpravy je přihlášeno dalších 18 poslanců.

  • Ministr zdravotnictví se připravuje na noční směnu

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na svém twitteru napsal, že šéf SPD Tomio Okamura pokračuje v obstrukcích, a že on je připraven na noční směnu.

  • Okamura zopakoval, že poslanci SPD novelu nepodpoří

    Předseda SPD Tomio Okamura zopakoval, že poslanci SPD novelu nepodpoří. Hnutí SPD obstruovalo už jednání o programu schůze, který byl schválen po skoro 31 hodinách od úterního zahájení zasedání. Koalice sice nyní prosadila ve Sněmovně omezení doby k vystoupení poslanců na jednou deset minut, pro Okamuru jako řečníka s přednostním právem ale neplatí.

  • Řečnický pult ovládl opět Okamura

    Předseda SPD Tomio Okamura v jednacím sále Sněmovny opět kritizuje projednávaný pandemický zákon. V rozpravě je zatím přihlášeno dalších 15 poslanců.

  • Válek: Na podzim nás může čekat jakákoliv další mutace, další vlna

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek po začátku projednávání pandemického zákona obhajoval, proč ho Česko potřebuje.

    „Situace v České republice se sice zlepšuje zavedením opatření, nicméně v celé Evropě a na celém světe stále pandemie trvá, stále jsou tady problémy s covidem a na podzim nás může čekat jakákoliv další mutace, další vlna a může se kdykoliv objevit krizový stav, kdy bude třeba zavádět mimořádná opatření, a ta jde zavádět  pod hlavičkou dvou možných legislativních norem. A to je pandemický zákon, nebo nouzový stav,“ vysvětloval Válek, proč je nutný pandemický zákon a že ho upřednostňuje před nouzovým stavem.

  • Poslanci schválili pořad schůze

    Poslanci schválili pořad schůze. Hlasovali o něm hodinu. Nejprve budou dle očekávání řešit pandemický zákon.

  • Poslanci hlasují témeř hodinu o úpravách programu schůze

    Poslanci od 19:30 řeší program schůze. O jednotlivých návrzích nechává hlasovat místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL. Poslanci hlasovali už o desítkách návrhů na změnu programu.

  • Poslanci schvalují program, pandemický zákon budou řešit jako první

    Poslanci se po téměř 30 hodinách dostali k hlasování o programu schůze. Prvním bodem programu bude vládní novela pandemického zákona.

  • Poslanci se po pauze opět sešli

    Sněmovna se ani po téměř 30 hodinách a celonočním jednání stále nedostala k projednávání pandemického zákona, který vetoval Senát. Kvůli obstrukcím opozice, zejména hnutí SPD, zatím nehlasovala ani o programu schůze. Jednání se opět může protáhnout přes půlnoc, poslanci se sešli v jednacím sále po dvouhodinové pauze v 19:30.

  • Pekarová Adamová: Obstrukce nejvíc odnášejí zaměstnanci Sněmovny

    Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová kritizuje obstrukce hlavně ze strany SPD. Podle ní maraton jednání nejvíc odnášejí zaměstnanci dolní komory.

  • Sněmovní legislativa nenašla chyby ve včerejším postupu

    Procedurální postup předsedajícího schůze Jana Skopečka (ODS), který včera ve večerních hodinách rozčílil opoziční poslance, byl dle názoru legislativy Sněmovny zcela v souladu s jednacím řádem. V tiskové zprávě to uvedla koalice Spolu.

    „Zvolený postup byl adekvátní reakcí na situaci, která byla všechno, jen ne obvyklá. Vše jsme ovšem nejprve podrobně probírali s kolegy z legislativního odboru a stojíme za tím, že zákon o jednacím řádu porušen nebyl,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

    „Včera k žádnému porušení jednacího řádu nedošlo. Jestli tu hnutí ANO pláče, že došlo k porušení, tak nedošlo. Všechny kroky, které pan místopředseda Poslanecké sněmovny Skopeček provedl, byly v pořádku,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

  • Sněmovna vyhlásila pauzu

    Obstrukce ve Sněmovně už pokračují druhým dnem a jednat se bude opět i v noci. Hnutí SPD si vzalo přestávku na jednání klubu dvě hodiny. Poslanci se opět sejdou v sále v 19:30.

  • Fiala: Kolegové uvažují o změně jednacího řádu

    „Teď jsme se dostali do situace, že je ochromena činnost Poslanecké sněmovny, nejsme schopni schválit ani program schůze. To je něco, co není normální. Proto řada kolegů začíná uvažovat napříč politickými stranami nad tím, že určitá úprava jednacího řádu bude do budoucna nutná. Za sebe říkám, že věřím v to, že se to vrátí do normálních kolejí,“ uvedl premiér Petr Fiala.

  • Fiala odsoudil zveřejnění adres poslanců

  • Vláda zasedla mimořádně ve Sněmovně. Čekáme na tiskovou konferenci

    Vláda dnes (už podruhé za dva týdny) mimořádně zasedla v Poslanecké sněmovně. Je to z důvodu nekončící schůze, kterou už přes 26 hodin obstruují opoziční poslanci.

  • Co se bude dál dít ve Sněmovně?

    - Ve středu stále pokračuje projednávání pandemického zákona. Sněmovna odsouhlasila jednání i po 24. hodině, koalice se připravuje na variantu, že jednání bude pokračovat celou noc.

    - Ve čtvrtek ráno bude projednávání pandemického zákona přerušeno mimořádnou schůzí kvůli zdražování energií, kterou si vyžádalo hnutí ANO. Ta by měla skončit ještě během čtvrtka, poté se bude pokračovat v projednávání pandemického zákona. Zda se bude opět jednat přes noc, není jasné.

    - V pátek ráno projednávání pandemického zákona přeruší další schůze, svolaná speciálně kvůli státnímu rozpočtu. Jednání se zúčastní i prezident Miloš Zeman.

Reklama

Hlavní zprávy