Hlavní obsah

Poslanci v ohrádce či Ovčáčkovy žalmy. Politické bizáry roku 2021

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Covid pozitivní prezident úřadoval dva týdny z plexisklové budky.

Reklama

Politika v roce 2021 přinesla řadu zásadních událostí, ale i ty, nad kterými občas zůstával rozum stát. Připomeňte si ty nejzásadnější.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audiu.

Politika v Česku v roce 2021 přinesla kromě velkých kauz i celou řadu více či méně bizarních situací, které plnily stránky novin i sociální sítě. Přinášíme ty nejviditelnější.

Flákanec

Koronavirová krize a s ní spojený nouzový stav zrodil ikonu lidí, kteří jsou proti očkování a vládním opatřením – nyní již exposlance Lubomíra Volného. Do povědomí širší veřejnosti se dostal 21. ledna, kdy poslanci až do večera debatovali o prodloužení nouzového stavu.

Poté co mu předsedající schůze Tomáš Hanzel (ČSSD) odebral slovo, neboť nemluvil k věci, ho Volný začal slovně napadat. Po vypnutí mikrofonu si šel vzít slovo přímo k pultu předsedajícího, kde se pustil do potyčky s poslanci ČSSD a ANO, kteří o hlavu menšímu Hanzelovi přiběhli na pomoc.

A padla již legendární věta: „Jestli tady pudeš, dostaneš flákanec!“ Flákanec později Volný využil i ve volební kampani, která sice byla hlasitá, ale neúspěšná. Hlas mu dalo jen 1,33 procenta voličů. Nedostal se ani do Sněmovny, a ani nedosáhl na státní příspěvek.

Připomeňte si již legendární „flákanec“.Video: psp.cz

Nekrmit!

A exposlanec Volný ještě jednou. Volný a jeho kamarád a poslanecký kolega Marian Bojko mimo jiné bojkotovali i nošení respirátorů. Po každém jejich vystoupení u řečnického pultíku ho musela dezinfikovat sněmovní uklízečka.

Jejich poslanecké lavice od ostatních navíc oddělovala plexisklová ohrádka, aby neohrožovali okolo sedící pirátské poslance. Někdo z poslanců jim na ohrádku nalepil nápis „nekrmit“.

Na nápis upozornil na svém Twitteru poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL):

Prezident v akváriu

Ani pozitivní test na koronavirus nezabránil prezidentu Miloši Zemanovi v osobních schůzkách s kandidáty na ministry. Kancelář prezidenta republiky řešila, jak je provést, neboť prezident se s kandidáty nechtěl spojit on-line.

Z dřevěných latěk a plexiskla mu proto vyrobili kukaň, v níž byl od ostatních oddělen. Na jmenování Petra Fialy premiérem ho do ní přivezli zdravotníci v ochranných oblecích. Zeman v plexisklovém boxu zaujal i zahraniční média.

+13

Babiš pod palbou

Premiér Andrej Babiš (ANO) si během letošní volební kampaně užil nejen tradiční pochvaly od seniorů nebo žádosti o selfíčka od mladých, ale pustili se do něj i odpůrci. Při podepisování předvolební knihy doma v Průhonicích to dokonce schytal vajíčkem do hlavy. Překvapená ochranka už jen stihla rovněž překvapeného premiéra odvést do bezpečí do jeho cukrárny. Útočníka zadrželi policisté a odvezli.

Nebezpečí mělo předsedovi vlády hrozit už začátkem roku 2021. Muž mu vyhrožoval, že zabije jeho i jeho rodinu. Později ho dopadla policie ve Španělsku a vydala ho do České republiky. V případu ale byla řada nejasností. Týkaly se zejména Babišovy manželky Moniky a jejich dcery Vivien, které fotografové v únoru načapali na dovolené v Dubaji.

Bylo to v době, kdy vláda doporučovala lidem, ať necestují a o několik týdnů později jim zakázala cestovat i mezi okresy. Na Babiše se za to snesla kritika. Později uvedl, že manželku s dcerou do Dubaje „uklidil“ právě kvůli výhrůžkám. „Moje žena jela do Dubaje, protože se bála,“ řekl tehdy na Primě. Babišová však později uvedla, že o výhružkách nevěděla a dozvěděla se o nich, až když to Babiš na Primě uvedl.

K poslednímu útoku na Babiše mělo dojít ke konci letošního roku. Tehdejší premiér to oznámil na svém facebookovém profilu, kde ukázal fotky zbraní, které u sebe měl mít muž, co za ním přišel na úřad vlády.

„Včera sem přišel takovýto borec a chtěl mě napadnout. Měl tady tuto kudlu, tuto pistoli a policie ho zpacifikovala na vrátnici,“ uvedl. Popsali jsme zde.

Nejasnosti kolem prezidenta a Ovčáčkovy žalmy

Prezident Miloš Zeman poslední rok stonal. Několikrát byl na rekondičním pobytu v nemocnici, letos v dubnu začal používat invalidní vozík, a těsně po říjnových volbách jej dokonce z Lán odvážela mobilní jednotka intenzivní péče, která běžně převáží nejtěžší případy.

Zatímco kolem dřívějších prezidentových problémů se zdravím pracovníci jeho kanceláře různě mlžili a přesvědčovali veřejnost, že prezident je vesměs zdravý, v případě jeho odvozu mobilní JIP se obrnili mlčením. Pouze mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na svém oficiálním Twitteru psal žalmy.

Bulvární fotografové zachytili, jak ze sanitky vykládají bezvládného prezidenta. Aby mluvčí veřejnosti dokázal, že prezident je v dobrém stavu, informoval pár dní po jeho převozu do nemocnice, že Zeman měl k obědu meruňkové buchty a na další den si objednal vinnou klobásu s kaší.

Ústřední vojenská nemocnice v Praze se proti tomu ohradila. Prezident, který až donedávna býval náruživým kuřákem s kladným vztahem k alkoholu, byl v nemocnici nejspíš kvůli problémům s játry. Jeho diagnózu však KPR nikdy nepotvrdila.

Prezident v nemocnici, v době, kdy už ve zdravotnických zařízeních byly zakázány návštěvy, rovněž přijal tehdejšího předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, aby mu podepsal svolání ustavující schůze dolní komory. Poté co se vyrojily spekulace, zda byl Zeman vůbec schopný dokument podepsat, zveřejnili pracovníci KPR nepříliš důstojné video zachycující očividně unaveného prezidenta napojeného na různé přístroje, kterak dokument podepisuje.

Migranti znovu na scéně

Před volbami do Poslanecké sněmovny vrcholila také dezinformační kampaň. Tu si nejvíce odskákali Piráti, což se částečně také projevilo na jejich volebním výsledku. Tehdejší premiér Andrej Babiš si je zároveň vybral jako největšího soupeře. Neváhal proto občas nějakou tu dezinformaci přiživit.

Do předvolebního boje proto vytáhl i oblíbené téma několika předchozích voleb – migranty. „Chaty a chalupy migrantům? Nikdy!“ Zněl jeden z jeho předvolebních výkřiků. Později v jedné z předvolebních debat dodal, že sdílet chalupy s migranty chtějí Piráti.

Na ministerstvu jako na orloji

Rok 2021 byl rokem střídání ministrů zdravotnictví. Když odhlédneme od poslední výměny, která nastala na základě výsledku voleb, Česko v uplynulém roce zažilo tři ministry zdravotnictví. Výměny uprostřed pandemie začaly už o rok dříve, kdy Adama Vojtěcha (za ANO) nahradil Roman Prymula. Jeho před koncem roku vystřídal Jan Blatný.

Ten se na ministerstvu ohřál až do jara 2021. Až v dubnu ho vystřídal Petr Arenberger. Ten ale po necelých dvou měsících doplatil na své nevyjasněné majetkové poměry. A stejně jako na orloji se svatí točí dokola, zacyklili se i ministři zdravotnictví. Koncem května se do čela resortu vrátil Adam Vojtěch.

Noví spasitelé

Voliči v Česku pravidelně rádi podléhají novým politikům, kteří slibují, že pod jejich vedením se to v zemi konečně obrátí tím správným směrem. Zejména co se korupce týká. V minulosti se takhle do Poslanecké sněmovny vyšvihly Věci veřejné nebo protikorupční hnutí ANO.

Spasitelem pro rok 2021 se stalo hnutí Přísaha bývalého elitního policisty Roberta Šlachty. Hlavním programem hnutí byl boj proti korupci. Přísaha však skončila těsně před branami Sněmovny se 4,68 procenty hlasů.

Lidi, kteří odmítají očkování a staví se proti epidemickým opatřením, oslovil další člověk, který se bude ucházet o politickou funkci – matematik a podnikatel Karel Janeček. Kandidaturu na prezidenta rozjel ve velkém v anketě Český slavík, kterou letos sponzoroval a využil ji k šíření svých netradičních názorů.

Ukázal tam také své video Bojovník 21, kde v atletickém dresu skáče z letadla a zachraňuje Českou republiku před protiepidemickými opatřeními.

Anketa

Vyberte nejbizarnější politickou událost roku 2021
Flákanec poslance Volného
8,4 %
Poslanci v proticovidové ohrádce
1,5 %
Prezident v akváriu
62,2 %
Útok vajíčkem na Babiše
1 %
Hrad komunikující přes žalmy
14,7 %
Migranti jako postrach chalupářů
3,7 %
Střídání ministrů zdravotnictví
2,9 %
Spasitel Karel Janeček
5,6 %
Celkem hlasovalo 1736 čtenářů.

Reklama

Doporučované