Hlavní obsah

Poslanci zrychleně přijali novelu o střetu zájmů, koalice nakonec ustoupila

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Novela ve Sněmovně ležela už od minulého volebního období.

Reklama

Novelu zákona o střetu zájmů ve Sněmovně týdny blokovali poslanci nejsilnějšího opozičního hnutí. Pokud vše půjde, jak má, zákon by mohl začít platit od 1. července.

Článek

Poslanci udělali první krok k tomu, aby veřejnost mohla opět nahlížet do majetkových přiznání politiků. Schválili novelu zákona o střetu zájmů. Dohodli se, že ji schválí už v prvním čtení, nyní proto poputuje do Senátu.

„Musí ji projednat do 30 dnů. Předpokládám, že se tak stane ještě v průběhu června. Pokud bude s návrhem souhlasit i prezident, standardně zákony nabývají účinnosti 1. července. Pokud se tak stane, jsem přesvědčen, že ministerstvo může okamžitě odblokovat registr oznámení,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Oproti předchozímu stavu, který platil zhruba do poloviny loňského roku, se po novelizaci nebudou muset „majetkově svlékat“ neuvolnění radní a starostové malých obcí.

„Máme krátce před komunálními volbami a mnozí z nás máme zkušenosti, jak těžce se přesvědčují občané zejména malých měst, aby se angažovali a kandidovali do zastupitelstev. Tak, jak je to pochopitelné a nutné u nás, je to velmi těžko zdůvodnitelné u těch, kteří pozici vykonávají jako neuvolnění ve svém volném čase na úkor svých rodin a volného času,“ popsal Výborný.

Změnit by se měl také způsob žádosti o nahlédnutí do registru. Žádost půjde podat na listině s úředně ověřeným podpisem žadatele nebo elektronicky, má-li zaručený elektronický podpis či datovou schránkou.

„To nejzákladnější, co vadilo Ústavnímu soudu, byla bezbřehá možnost nahlížení. Vzpomínám si na debaty, kdy nám sem chodili starostové a říkali, že si lidé pouštěli majetková přiznání politiků v hospodě místo hokeje,“ vysvětlil předkladatel schválené úpravy Radek Vondráček (ANO).

Novela ve Sněmovně ležela už od minulého volebního období. Její projednávání se zaseklo ne proto, že by politici nechtěli, aby lidé nahlíželi do jejich majetkových přiznání, ale kvůli několika paragrafům, které do novely dodatečně propašovali Piráti. Týkaly se zpřísnění vlastnění médií politiky.

Tyto paragrafy si Piráti prosadili i do nově sepsané novely v letošním volebním období. Kvůli nim Poslaneckou sněmovnu řadu týdnů blokovalo hnutí ANO, neboť návrh směřoval především na jeho předsedu Andreje Babiše, který už by nemohl mít média zaparkovaná ve svěřenských fondech.

I proto se koaliční politici rozhodli ustoupit a projednat opoziční verzi novely, která doplnění o médiích neobsahuje.

„V takovéto situaci, kdy je paralyzován celý parlament obstrukcemi, jsme se rozhodli, že nebudeme dále otálet. Kvůli těm obstrukcím lidé nemají dodneška přístup k majetkovým přiznáním, na které mají právo a je to součást veřejné kontroly,“ zdůvodnil předseda pirátského klubu Jakub Michálek.

Dodal však, že ke svému návrhu se bude do budoucna dál vracet a dál bude usilovat o to, aby politici média nevlastnili. „Dál platí tato koaliční dohoda,“ uvedl.

Reklama

Doporučované