Hlavní obsah

Lipavský u Zemana: Rozdílné názory by neměly blokovat vládu. Rozhodli voliči

Tisková konference kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech v 11 hodin kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského.

Článek

V Lánech s prezidentem Milošem Zemanem jednal kandidát Pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský. V řadě schůzek s budoucími ministry šlo o ostře sledované setkání. Právě Lipavský je pravděpodobně jménem, se kterým má prezident ve vznikající vládě problém.

Lipavský ale po schůzce odmítl potvrdit, že právě on je kandidátem, který Miloši Zemanovi vadí. Na otázky novinářů odpovídal vyhýbavě.

„Vzhledem k tomu, že pan prezident bude mluvit s dalšími kandidáty a že to jmenování probíhá na bázi premiér prezident, tak si myslím, že je potřeba se o tom dál bavit,“ uvedl Lipavský. Posléze dodal, že nemůže mluvit za Miloše Zemana.

Nechtěl odpovídat ani na to, zda Miloš Zeman hodlá blokovat pouze jedno jméno, případně zda změnou návrhu podmiňuje vznik celé vlády. „Jmenování vlády není otázka, kterou jsem kompetentní odpovědět. Nemohu říct nic jiného, než že je to záležitost pana premiéra,“ řekl Lipavský.

Debata s prezidentem byla podle Lipavského věcná a korektní. Řešili V4 nebo vztahy k Izraeli, což je otázka, v níž se kandidát na ministra s prezidentem neshodne.

„Věřím tomu, že rozdílnost názorů není důvodem pro nejmenování. Osoba jednoho ministra nemůže změnit to, jak rozhodli voliči ve volbách,“ dodal Lipavský.

Na dotaz, zda má pocit, že se povedlo vyvrátit některé z výtek, odpověděl, že takto by to neformuloval. „Dostal jsem možnost představit své názory a postoje a myslím, že to byla ve výsledku užitečná debata,“ řekl kandidát na ministra.

Zeman již dříve naznačil, že několik kandidátů nemá na místo dostatečnou kvalifikaci, nejmenovat chce však pouze jednoho. Budoucímu premiérovi Petru Fialovi poradil, aby post dočasně obsadil sám.

Že sporným jménem je právě Pirát Lipavský, Seznam Zprávám již dříve potvrdilo několik zdrojů. S prezidentem se jako první setkal šéf Pirátů Ivan Bartoš, zda má prezident výhrady k Lipavskému, ale oficiálně nepotvrdil.

Problém Izrael

Podle zdrojů Seznam Zpráv Zemanovi vadí jednak vztah Lipavského k Číně a Rusku, ale především k Izraeli a Palestině. Zatímco prezident je téměř nekritickým příznivcem židovského státu, Piráti v čele s Lipavským mají vztah k zemi rezervovaný.

Jak ale informovaly Seznam Zprávy, Lipavský se v minulých týdnech setkal s několik zástupci židovské komunity v Česku i představiteli Izraele. Zda to souvisí s chystaným setkáním s prezidentem, Lipavský nekomentoval.

Zatím není jasné, jaký postup prezident dále zvolí. Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky by vznikající kabinet mohl podat kompetenční žalobu, díky níž by se rozhodlo, zda má prezident na blokaci některého z ministrů nárok.

Reklama

Doporučované