Hlavní obsah

Potvrzeno. Diplomacie zavírá Český dům v Moskvě kvůli ruské agresi

Foto: Profimedia.cz

Český dům v Moskvě je největší česká státní nemovitost v zahraničí.

Reklama

Rusko vyhrožuje Západu zabavováním majetku cizincům. Česká republika má kromě nemovitostí v Moskvě také kancelářské prostory v Petrohradě.

Článek

Český dům v Moskvě se uzavře. Informace Seznam Zpráv potvrdila mluvčí ministerstva zahraničních věcí Lenka Do.

„Přerušujeme činnost Českého domu v Moskvě s ohledem na ruskou agresi na Ukrajině a bezpečnost českých občanů v Rusku,” uvedla pro Seznam Zprávy.

Česko v souvislosti s válkou na Ukrajině už minulý týden povolalo do Prahy velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku. A zároveň uzavřelo své konzuláty v Jekatěrinburgu a Petrohradě. Stejně tak ruské konzuláty v Karlových Varech a v Brně.

Provoz velkorysé budovy v ruské metropoli se výrazně omezil už po česko-ruské diplomatické roztržce kvůli kauze Vrbětice. Loni v dubnu skončil provoz restaurace a hotelu. Objekt dál poskytoval kancelářské a ubytovací pronájmy.

Podle informací Seznam Zpráv se o objekt bude v Moskvě starat pět administrativních pracovníků.

Bývalý ruský prezident a současný místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv o víkendu vyhrožoval zemím EU a Spojeným státům americkým, že Rusko je připraveno kvůli sankcím Západu zabavovat majetek cizincům. Rusko ale zároveň má cenný nemovitý majetek v Česku.

Reklama

Doporučované