Hlavní obsah

Pouť nesvéprávného podnikatele do top pater politiky. Cestu mu umetli STAN

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Michal Redl (48), údajná hlava zločinecké skupiny kolem pražského dopravního podniku.

Reklama

Bílý kůň a nejbližší spojenec Radovana Krejčíře. Na Michala Redla, který měl organizovat tunelování pražského dopravního podniku, takto vzpomínají policisté, kteří se zločiny muže ze Zlína zabývali už před dvaceti lety.

Článek

„Dvacet let říkám pořád dokola, co je Redl zač, a dvacet let to nikdo nechtěl poslouchat.“ K aktuální korupční kauze kolem pražského dopravního podniku se těmito slovy vyjadřuje pro Seznam Zprávy bývalý elitní policejní detektiv Karel Tichý.

Michal Redl ze Zlína je v ní totiž veden jako hlava zločinecké skupiny, která z pražské městské firmy přes dodavatelské firmy vysávala miliony. A to v úzké spolupráci s Petrem Hlubučkem, do minulých dnů náměstkem pražského primátora z hnutí STAN.

Karel Tichý má s Redlem bohaté zkušenost v souvislosti se starší trestnou činností, vyšetřovanou kolem roku 2002. Před dvěma dekádami se s ním i několikrát osobně potkal, když společně se svými kolegy od policie pátrali po zločinech skupiny kolem Radovana Krejčíře, zvaným Káčko. Ten je po útěku z České republiky už několik let v jihoafrickém vězení.

Šlo o případy spojené s firmami Technology Leasing a M5. Tichý se o roli Redla zmiňuje i ve své knize Lovec mafiánů, kde jej nazval „hlavním Káčkovým spojencem“ a také specialistou na DPH.

„Firma Technology Leasing fungovala jako pračka peněz zejména z kauzy M5 a pak propojením s Českou spořitelnou, z níž čerpali úvěry, které nikdy nebyly splaceny. Celkem tak ukradli částku kolem 150 milionů, které Káčko stihl převést do Švýcarska,“ napsal v knize expolicista Tichý.

O Redlovi jako o jednom z Krejčířových „bílých koní“ hovoří i novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta, autor trilogie o Krejčířovi.

Blízkost obou byzysmenů byla podle něj odvozena z toho, že se dobře znali už z éry komunismu jejich otcové – Lambert Krejčíř a Petr Redl. Synové v tom pokračovali. Krejčíř s Redlem podle informací Kmenty už tehdy komunikovali prostřednictvím šifrovacího telefonu – podobně jako Redl se svými druhy v aktuální korupční kauze kolem dopravního podniku.

„Krejčíř byl společně s Redlem na vrcholu řetězce skupiny, která odčerpávala peníze z Technology Leasing a potom zastírala jejich původ. Když byl Krejčíř v roce 2002 ve vazbě, posílal odtamtud motáky, jak pokračovat v tunelování Technology Leasing. A dva až tři takové dopisy poslal i Redlovi, oslovoval jej důvěrně Míšo,“ vybavuje si Jaroslav Kmenta pro Seznam Zprávy některé detaily ze starého případu a vztahu Krejčíř–Redl.

Nesvéprávný do dnešních dnů

Redl byl tehdy spolu s dalšími obviněn z trestných činů a vypadalo to, že kriminál jej nemine. V jisté době podle expolicisty Tichého dokonce uvažoval, že přijme status utajeného svědka nebo spolupracujícího obviněného, pod tíhou důkazů měl chuť vypovídat.

Jenže potom přišel překvapivý zvrat. Redl náhle zařadil zpátečku a nakonec jako jediný z celé skupiny nebyl odsouzen. Redlovým advokátům se totiž podařilo „udělat z něj“ s pomocí znaleckých posudků nesvéprávnou osobu.

„Státní zástupce tak jeho stíhání musel ze zdravotních důvodů zrušit, a to jak v kauze Technology Leasing, tak v kauze firmy M5, kde byl také obviněn, protože prý není schopen chápat průběh vyšetřování a soudního řízení,“ uvedl k dvacet let staré kauze Karel Tichý.

Podnikatel Redl jako nesvéprávný ale vystupuje dodnes. Z aktuálního policejního materiálu vyplývá, že v některých záležitostech za něj vystupuje jeho opatrovník. Okresní soud Plzeň-město jeho omezenou svéprávnost obnovoval v pravidelných tříletých cyklech.

Co se ale týče kriminality, tam Redl žádného opatrovníka ani opatrovnický soud k ruce nepotřeboval. Vystačil si sám. Policisté, kteří skupinu kolem pražského dopravního podniku tajně sledovali zhruba tři roky, žádnou takovou situaci nezaznamenali.

Jak se Gazdík vymlouval: Já nic

A s nesvéprávným Redlem kupodivu udržovali kontakty i vrcholní představitelé hnutí STAN.

Poprvé na tyto kontakty upozornil v únoru 2017 Radiožurnál. Ukázalo se, že europoslanec Stanislav Polčák s Redlem konzultoval, koho za hnutí STAN nominovat do orgánů pražských firem a na magistrát. Vyšlo zároveň najevo, že vazbu na Redla má například i Petr Gazdík, tehdy šéf STAN, původem taktéž jako Redl (i Polčák) ze Zlínska.

„Nikoho nelustruju. V pravidelném kontaktu nejsme, ale občas se vidíme třeba na nějaké společenské nebo kulturní akci,“ řekl tehdy Gazdík o Michalu Redlovi.

Hnutí STAN výrazně pomohl Redlův otec Petr. On, jeho obchodní partneři a na ně navázané firmy věnovali Starostům zhruba tři miliony korun. „Pan Redl je vážený občan, který má zásluhy za všechno možné, podporuje nás dlouho, má nás rád,“ řekl v roce 2017 Gazdík na adresu Redla seniora.

V úvodu zmíněný expolicista Karel Tichý si i na tyto pět let staré události dobře vzpomíná. Prý to tehdy nevydržel a vyrazil za Gazdíkem přímo do Sněmovny, aby mu řekl, co je Michal Redl zač.

„On se začal vymlouvat a reagoval v duchu, já nic, to všechno Polčák,“ vybavuje si dnes. Ovšem i toto důrazné upozornění se minulo účinkem.

Policejní materiály hovoří mimo jiné o loňské listopadové schůzce Redla s nynějším místopředsedou STAN Gazdíkem v obci Suchá Loz, kde byl nynější ministr školství dříve starostou. A jak se nyní ukázalo, ještě podstatně bližší kontakty si s nesvéprávným Redlem vybudoval náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Přenastavení špagátů moci

Redlův rostoucí vliv v pražské i celostátní politice naznačily informace Seznam Zpráv, publikované v únoru. Šlo o Redlovu povolební schůzku s šéfem České pošty Romanem Knapem v jedné z pražských italských restaurací.

„Je to tak vždy po volbách, kdy se vše přenastavuje, všichni se snaží se všemi potkat,“ uvedl k tomu šéf státní firmy Knap. Podle něj schůzka patřila k těm, kde „se zjišťuje, jak se přenastavují špagáty moci a vlivu“. „V tom se každý snaží zorientovat,“ prohlásil generální ředitel.

Předseda STAN Vít Rakušan, nyní ministr vnitra, do jehož působnosti Česká pošta od prosince spadá, tehdy vyloučil, že by Redl reprezentoval hnutí.

„Pana Redla neznám, nikdy jsem ho neviděl. Pokud jde o jeho případný vliv v rámci STAN, o ničem takovém nevím, a pokud by se něco takového prokázalo, budu to chtít řešit,“ uvedl Rakušan na přelomu letošního ledna a února.

A tehdy ještě své vztahy s Redlem, o nichž se už delší dobu v kuloárech spekulovalo, bagatelizoval i náměstek Hlubuček.

„S panem Redlem se znám pouze společensky. Naprosto vylučuji, že bychom spolu řešili cokoliv týkající se politických záležitostí,“ tvrdil na začátku roku Hlubuček, který je nyní stejně jako Redl ve vazbě.

Policisté však nyní uvádějí, že Hlubuček s Redlem už dávno předtím založili v kooperaci s dalšími osobami „zločineckou skupinu“ s cílem vysávat pražský dopravní podnik.

Aktéři kauzy Dozimetr

  1. Michal Redl (48 let): Zlínský podnikatel, odsouzený v minulosti za podvody, spolupracovník Radovana Krejčíře. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný. Od roku 2017 se pohybuje kolem politiků STAN. Podle policie hlava, či jedna z hlav skupiny. Policejní dokumenty hovoří o tom, že rozdával úkoly, rozděloval peníze z úplatků, plánoval machinace se zakázkami. Byl do poloviny září ve vazbě.
  2. Petr Hlubuček (48): Náměstek pražského primátora za STAN. Je obviněn kvůli úplatkům a  účasti na zločinecké skupině. Podle detektivů byl Hlubuček jedním ze zakladatelů skupiny, která systematicky vysávala mimo jiné zakázky Dopravního podniku hlavního města Prahy. Byl do konce srpna vyšetřován ve vazbě, podle zjištění Seznam Zpráv před zatýkáním odklonil svůj nemovitý majetek z dosahu policie.
  3. Pavel Kos (49): Podnikatel odsouzený v minulosti za daňové podvody, za které si teď odpykává pětiletý trest. Blízký přítel Michala Redla. Podle policie se podílel na machinacích se zakázkami a byl také u rozdělování peněz z úplatků. V době razie byl v zahraničí, po několika dnech se přihlásil policii, byl vyšetřován ve vazbě.
  4. Pavel Dovhomilja (41): Podnikatel v IT, přinejmenším v jednom případě podle detektivů domlouval pro celou skupinu úplatek za konkrétní IT zakázku dopravního podniku. V době policejního zátahu pobýval v Chorvatsku, odkud se však vrátil a převzal obvinění.
  5. Zakaría Nemrah (32): Podnikatel, podle policie se podílel na rozdělování peněz z úplatků. Zakaría Nemrah byl téměř tři měsíce vyšetřován ve vazbě.
  6. Matej Augustín (47): Člen představenstva dopravního podniku a ekonomický šéf. Redlova a Hlubučkova skupina ho podle vyšetřovatelů cíleně dosadila do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky. Pak se s ním dělila. Policisté Augustína obvinili až s odstupem, protože v době hlavní akce pobýval s covidem na Slovensku. Soud ho pak také poslal do vazby, ze které byl propuštěn na konci srpna.
  7. Luděk Šteffel (49): Vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku. Policie tvrdí, že spolu s dalšími obviněnými zasahoval do konkrétních zakázek, například souvisejících s provozem tramvají. Tak, aby z nich byly získány provize.
  8. Dalibor Kučera (35): Šéf právního odboru dopravního podniku. Podle policie se s dalšími obviněnými snažil změnit systém vymáhání dluhů za nezaplacené pokuty. Také aby exekutoři, které by pak podnik pověřil vymáháním, odváděli skupině bokem peníze.
  9. Martin Vejsada (51): Vedoucí odboru technické správy objektů dopravního podniku. Policisté zmapovali, že skupině kolem Redla oznamoval, jaké stamilionové zakázky podnik chystá a jak by je bylo možné zmanipulovat.
  10. Ivo Pitrman (51): Osobní řidič Michala Redla. A podle policie také poslíček a ochránce skupiny. V dokumentech policie uvádí, že chodil například do bank směňovat na eura peníze z úplatků. Nebo zajišťoval pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.
  11. Maroš Jančovič (44): Podnikatel v IT, jehož firma dodávala pro dopravní podnik. Detektivové tvrdí, že na něj Redl a spol. zatlačili, ať pravidelně posílá úplatky – jinak že kontrakt skončí. Jančovič se podvolil a získal díky tomu i další zakázky.
  12. Petr Adam (60): Obchodní zástupce firmy Komo-Com. Podle policie slíbil úplatek 500 tisíc Michalu Zděnkovi, členu dozorčí rady dopravního podniku, za zmanipulování půlmiliardové zakázky na pořízení kamer do metra. Zděnek ale nabídku ohlásil policii a spolupracoval s ní. Týden po razii zemřel, jeho tělo se našlo v sídle jeho firmy v pražských Stodůlkách. Policie prověřuje verzi, že šlo o sebevraždu.
  13. Jindřich Špringl (59): Podnikatel. V policejním obvinění stojí, že ovlivňoval zakázky na nový rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.
  14. Karím Nemrah: nadporučík, postaven mimo službu, sloužil na hospodářské kriminálce na Obvodním ředitelství Praha III. Podle policie Redlově skupině ověřoval SPZ vozů, o nichž si skupina myslela, že patří policejní sledovací službě.

Reklama

Doporučované