Hlavní obsah

Povinné očkování v sociálních službách chce 80 procent poskytovatelů

Foto: Melinda Nagy, Shutterstock.com

Pro některé profesní skupiny má být i v Česku očkování povinné.

Reklama

Babišova vláda chce nařídit povinné očkování proti covidu-19 u pracovníků v některých profesních skupinách. V oblasti sociálních služeb záměr podporuje 80 procent zařízení, přičemž v nestátním sektoru je podpora téměř 90 procent.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Dosluhující Babišova vláda zvažuje, že vybraným profesním skupinám nařídí povinné očkování proti covidu-19.

Ústřední krizový štáb se v pondělí shodl na tom, že povinně očkovat proti nemoci covid-19 by se měli v prvním sledu zdravotníci a pracovníci ze sociálních služeb, vedle nich pak také členové integrovaného záchranného systému, vězeňská služba, vojáci, dobrovolní hasiči u některých jednotek a lidé nad 60 let.

V případě zaměstnanců v sociálních službách podporuje povinnou vakcinaci zaměstnanců většina poskytovatelů. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými členy Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR uskutečnila.

Jak uvedl prezident asociace Jiří Horecký pro Seznam Zprávy, z celkového počtu je pro povinné očkování zhruba 80 procent zařízení, přičemž u nestátních činí podpora dokonce téměř 90 procent.

Lékaře Borise Šťastného, který stojí v čele správní rady sítě privátních pobytových zařízení Alzheimer Home, výrazná podpora v nestátním sektoru nepřekvapuje. Důvody, proč majitelé a manažeři chtějí, aby se všichni jejich zaměstnanci naočkovali, jsou jak ryze zdravotní a protiepidemické, tak prý i ekonomické.

„Je to logické. Poslední, co by si někdo z našich klientů přál, je, aby se v takovém zařízení nakazil a musel být izolován. Protože to samozřejmě vede k nepříjemnému omezování sociálních kontaktů. A my proto musíme udělat maximum pro to, aby k nám ta nákaza zavlečena nebyla. Ale nejde jen o to. On ten průnik infekce provozovatelům sociálních zařízení také výrazně zvedá náklady, které jim přitom nikdo neuhradí. Jsou to vyšší náklady na personál, náklady na ochranné pomůcky, náklady na zostřený hygienický režim…To všechno stojí obrovské peníze,“ uvádí Boris Šťastný, který je kromě firmy Alzheimer Home Group i ve vedení dceřiné firmy Senior Home Group, jež zabezpečuje domácí zdravotní péči a pečovatelské služby. Mimochodem, právě tato firma se nyní stará i o nemocného prezidenta Miloše Zemana.

I Boris Šťastný povinné očkování vybraných profesních skupin plně podporuje. A nevěří, že nařízená vakcinace povede k výraznému odlivu části zaměstnanců, jak se mnozí obávají.

„Nebojíme se povinné vakcinace. I v zemích, kde k ní už přistoupili, se ukázalo, že odliv lidí byl jen minimální,“ říká Šťastný, jenž byl v minulosti poslancem za ODS a také jedním z poradců někdejšího prezidenta Václava Klause.

„Vždyť to není jediné povinné očkování. My se povinně očkujeme už třeba proti hepatitidě. Já myslím, že pro některé profesní skupiny je to velmi důležité jak z hlediska zdravotního, tak z hlediska zachování kritické infrastruktury státu,“ míní Šťastný.

Nebojíme se povinné vakcinace. I v zemích, kde k ní už přistoupili, se ukázalo, že odliv lidí byl jen minimální.
Boris Šťastný, předseda správní rady sítě Alzheimer Home

Výše zmíněný předseda asociace Jiří Horecký je opatrnější. Jak už minulý týden uvedl, byl by u povinného očkování pro širší diskusi.

Horecký také odhadl, že by ze sociálních služeb kvůli povinnosti vakcinace mohly odejít „vyšší stovky či nižší tisíce“ pracovníků. Očkováno je zatím jen zhruba 65 % zaměstnanců v sociálních službách. Přesná čísla nejsou, jelikož Česko nemá žádný registr pracovníků v sociálních službách.

Mezi klienty pobytových sociálních služeb je naopak proočkovanost velmi vysoká, a to nad 90 procenty. „U našich klientů dosahuje 95 procent, přičemž u toho zbytku to není proto, že by nechtěli, jsou to vesměs lidé s kontraindikacemi. U zaměstnanců máme proočkovanost okolo 80 procent,“ popsal aktuální situaci ve firmě Boris Šťastný.

Dle nedělního vyjádření dosluhujícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) by se měla povinná vakcinace týkat vedle sociálních služeb také všech zdravotníků a lidí pracujících v integrovaném záchranném systému, Vězeňské službě ČR i ve zpravodajských službách.

Kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by s povinným očkováním souhlasil, jen kdyby se pro to vyslovily příslušné profesní komory, svazy a asociace.

Reklama

Doporučované