Hlavní obsah

Pozor na špiony. Koudelka varuje před Rusy schovanými mezi uprchlíky

Foto: Profimedia.cz

Michal Koudelka.

Reklama

Česko zvládá migrační krizi dobře. Do budoucna by si však mělo dát pozor na to, aby ji pro své cíle nezneužilo Rusko.

Článek

Na bezpečnostní konferenci v Poslanecké sněmovně to uvedl ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.

„Mezi migranty mohou být osoby cíleně vyslané Ruskem, které v našem regionu budou mít své úkoly. Nebo sem bude vysílat lidi, kteří budou na různých seznamech Ruska a ve vhodný čas mohou být aktivováni. Na toto musíme být připraveni,“ uvedl Koudelka bez bližších podrobností.

Kromě různých útoků na informační systémy se objevovala i řada aktivit směřující na vnesení chaosu mezi lidi, snížení důvěry vůči vládě i na podporu vojenských operací.
Karel Řehka, šéf Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost

Současná situace však podle něj Rusku výrazně ztěžuje zpravodajskou činnost. Po vyhoštění velké části diplomatů i zaměstnanců ambasád podle něj nejsou schopni vést zásadní zpravodajské operace pod tradičním krytím. „Mohou obtížně vést i technické či sledovací operace,“ uvedl.

Ztížené podmínky podle něj mají i lidé, kteří přijíždějí s netradičním krytím jako obchodníci či novináři, a to kvůli uzavření leteckého prostoru pro ruská letadla. Rusko se podle něj proto nyní zaměří především na masivní dezinformační kampaň, která se bude ještě stupňovat, a také na větší aktivaci takzvané ruské páté kolony.

Kybernetické útoky podle šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karla Řehky se začaly objevovat už zhruba měsíc před samotnou invazí. „Kromě různých útoků na informační systémy se objevovala i řada aktivit směřující na vnesení chaosu mezi lidi, snížení důvěry vůči vládě i na podporu vojenských operací,“ uvedl Řehka.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na konferenci jasně uvedla, že současná 2 procenta HDP odváděná na obranu se do budoucna stanou úplným minimem. Očekává, že tato mez padne na nadcházejícím summitu v Madridu. „My se musíme snažit, abychom ta dvě procenta plnili co nejdříve. Poláci jsou už na třech procentech, Baltické země na 2,5 procentech. My jsme na 1,4 procentech,“ uvedla.

Dodala že v Česku bude nutné přepracovávat strategické dokumenty tak, aby se Česko nepřipravovalo na staré války. Součástí bude i větší nábor do armády, který s sebou ponese nárok na výcvik, vybavení i moderní technologie. „Dnešní mladá generace nepůjde do sboru, kde se jezdí na technice, na které jezdili už jejich dědové,“ uvedla Černochová.

Reklama

Doporučované