Hlavní obsah

Práce na Zemanově bungalovu vrcholí. Podívejte se, kam se přestěhuje na penzi

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman si staví v Lánech dům na důchod.

Reklama

Prezidentu Miloši Zemanovi skončí příští rok mandát. Už předem oznámil, že po odchodu z funkce se ze zámku v Lánech přesune do nedalekého domu, který si v obci staví. Seznam Zprávy se byly na místě podívat.

Článek

Ve slepé ulici na okraji Lán stojí už téměř dokončený dům, který si tady nechává postavit prezident Miloš Zeman. Bungalov, jak mu říká, už má střechu, okna, dveře a práce stále pokračují.

V době příjezdu byli na stavbě fasádníci a před domem dodávka s registrační značkou z Ukrajiny.

Když se dělníků ptám, odkud jsou, odpovídají, že z Uzbekistánu. Víte, že stavíte dům současnému prezidentovi České republiky? Jeden z nich kroutí hlavou, že ne. „To nevíme. To bude opravdu dům vašeho prezidenta?“ reaguje muž v montérkách s bílým kloboukem.

U domu je připravený stavební materiál. V ulici jsou i další rozestavěné domy, stojí tu ale i hotové stavby. Prezident Zeman tak předem ví, koho bude mít za sousedy.

+1

Jen o pár ulic dál potkávám 84letou Annu, která vyrazila na procházku. Zemřel jí manžel, a tak nyní žije u dcery v Lánech.

Prezidentův dům viděla a ví také, že tady bude po odchodu z funkce bydlet. „Tak tady bude, je to normální člověk jako my. Dům se mi nelíbí, je moc moderní,“ říká pro Seznam Zprávy.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Paní Anna bydlí nyní v Lánech u dcery.

„Moc se neukazuje“

Další žena, na kterou narazím u hřbitova, si přeje zůstat v anonymitě. V Lánech žije celý život a podotýká, že není Zemanovou voličkou.

Ani jí se prý dům nelíbí. Oblast, kde bude prezident bydlet, podle ní v Lánech patří k těm dražším. „Teď se sem přistěhovalo hodně lidí, jsou tam určitě při penězích. Pozemky jsou tady hrozně drahé. Bydlí tam bohatší vrstva,“ tvrdí.

Na Zemanovu adresu říká, že ho v Lánech moc nevídají. „Moc se tady neukazuje. To (Václav) Klaus se ukazoval víc – jezdil tady na kole a měl jednoho chlapa jako ochranku. (Václav) Havel chodil občas do hospody a třeba přišel i na obec, byl normální,“ dodává.

Dlouholetou obyvatelkou Lán je také Jarmila Poštová, která v dvoutisícové obci žije 54 let. I ona tak ví, že tady chce Miloš Zeman po konci ve funkci bydlet. Během rozhovoru vzpomíná, že ho vídala pravidelně v září na tradiční vzpomínkové akci Masarykova vatra.

Její manžel byl lánským kronikářem a s prezidentem se podle jejích slov znal osobně. „Vyměňovali si knihy. Když zemřel, tak jsme volali paní správcové a řekla, ať pošleme parte, a za hodinu volala, že pošlou velký věnec. Prezidenta mám ráda v rámci možností. Neškodí,“ svěřila se.

Přestěhuju se z lánského zámku do Lán, do bungalovu, a v tomto bungalovu budu mít velkou knihovnu.
Miloš Zeman, prezident České republiky

Zeman v posledním rozhovoru pro televizi Prima řekl, že se na období po odchodu z funkce těší.

„Přestěhuju se z lánského zámku do Lán, do bungalovu. A v tomto bungalovu budu mít velkou knihovnu. V té velké knihovně budu mít spoustu knih, a ty budu číst. Četba zajímavých, především historických knih je něco jako rozhovor s moudrými lidmi. Je třeba mít pokoru při rozhovoru s moudrými lidmi. Není nutné mít pokoru při rozhovoru se závistivými hlupáky, to je ten základní rozdíl,“ prohlásil.

Pozemek v Lánech koupil Zeman v roce 2019 za 2,5 milionu korun. Stavební povolení bylo vydáno o rok později a v témže roce stavba započala.

Parcela o rozloze téměř 1000 metrů čtverečních je nedaleko zámku, kde prezident tráví většinu času.

Reklama

Související témata:

Doporučované