Hlavní obsah

Přátelé Miloše Zemana neodsoudili. Jeho milost ale komentovat nechtějí

Foto: Profimedia.cz

Hudebník František Ringo Čech a zemědělec a bývalý senátor Jan Veleba patří do okruhu Zemanových přátel.

Reklama

Přátelé Miloše Zemana svého prezidenta stále hájí. Jeho poslední kontroverzní milost neodsuzují. Většinou se k ní ani nechtějí vyjadřovat. „Jsem Zemanovec,“ řekl třeba Jan Veleba a zavěsil telefon.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco aktivní politici se předhánějí v tom, kdo ostřeji odsoudí úterní rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o milosti pro lánského lesmistra Miloše Baláka, a kritika zní i z opozičních lavic, dlouholetí přátelé Miloše Zemana za svým prezidentem stojí nebo se k jeho nejnovější milosti nechtějí vyjadřovat.

„Slečno, nebudu teď vůbec nic komentovat, až po válce,“ odbyl redaktorku hudebník František Ringo Čech, jeden z velkých podporovatelů současného prezidenta. Dodal, že o kauze nic neví a nebude ji komentovat.

Stejně tak se nechtěl vyjadřovat ani Jan Veleba, někdejší senátor, který býval předsedou Strany práv občanů (SPOZ), jež nesla Zemanovo jméno. „Nemám zájem. Já jsem Zemanovec a mám na to svůj názor a veřejně ho sdělovat nebudu,“ řekl a zavěsil.

Žádost o komentář odmítl i současný předseda SPOZ Martin Šulc. Nedokázal ani zdůvodnit proč, nechce Zemanovu milost Balákovi komentovat. Vyjadřovat se nechtěl ani bývalý Zemanův kolega z vlády a jeho dlouholetý přítel Miroslav Grégr. „Je mi 93 a už nechci nic veřejně komentovat,“ omluvil se bývalý ministr průmyslu a obchodu.

Trochu hovornější už byl Jaromír Schling, někdejší ministr dopravy v Zemanově vládě a člen Zemanovců na Vysočině. „Mě prezident rozhodně nezklamal, já ho opravdu dlouho znám. Detaily milosti neznám, ale posuzuje to před ním ministerstvo spravedlnosti. Předpokládám, že mu to doporučilo,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv.

Ministerstvo spravedlnosti však od milosti pro Baláka dalo ruce pryč a uvedlo, že milost byla plně v režii Miloše Zemana. „Pan prezident zřejmě usoudil, že tak jako v mnoha jiných případech je tam politická objednávka, aby pan Balák byl odsouzen. Já takových případů znám mnoho, kdy naše soudní mašinerie vláčí lidi po všelijakých instancích mnoho let, ničí jim život pro nic za nic. Možná že pan Balák je stejný případ,“ zareagoval Schling.

Prezidentské milosti

V případě milosti lze hovořit o jejích různých formách, existují tři základní:

Abolice – zabraňuje trestnímu stíhání. Proti dané osobě není možné začít trestní stíhání, a pokud už zahájeno bylo, musí být na základě abolice ukončeno. Vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády.

Agraciace – znamená zmírnění nebo úplné prominutí trestu již odsouzeným osobám. Pro její udělení není potřeba podpis premiéra.

Rehabilitace – uděluje se osobám, které už mají po výkonu trestu. Trest je jim v takovém případě tzv. zahlazen a na tyto osoby se dále hledí tak, jako by nikdy nebyly odsouzeny. Cílem je zlepšení jejich společenského i osobního života. Rehabilitace nevyžaduje kontrasignaci člena vlády.

Příliš sdílná nebyla ani Marie Benešová, která post ministryně spravedlnosti zastávala v minulé vládě Andreje Babiše (ANO). Dosazena do funkce sice byla za hnutí ANO, avšak s velkou podporou právě Zemana, jemuž v minulosti dělala poradkyni. V jeho týmu poradců působí i nadále.

„I pro mě je to překvapení, šlo to zcela mimo mě. Obraťte se na ministra Blažka, kterému to mělo procházet rukama a měl se k žádosti o milost vyjadřovat. Rozhodnutí Krajského soudu v Praze neznám co do textu, tak se nebudu vyjadřovat k útržkům z tohoto textu, jež mohou být i vytržené z kontextu,“ napsala redaktorovi Seznam Zpráv.

Miloš Zeman už v roce 2013 po svém nástupu do funkce uvedl, že milosti udělovat nebude a převede své právo na ministerstvo spravedlnosti. Právo udělovat milost, které mu propůjčuje ústava, označil za „zbytečně monarchistický prvek“. Výjimku podle něj měly tvořit jen „humanitární“ případy, většinou lidé trpící nevyléčitelnou chorobou.

Své rozhodnutí však prezident za dobu svého působení porušil už několikrát, a to v kontroverzních případech. V roce 2017 udělil milost Jiřímu Kajínkovi, který byl za dvojnásobnou vraždu odsouzen k doživotí. Kajínek netrpěl nevyléčitelnou nemocí. Loni omilostnil podnikatele Pavla Podroužka stíhaného za krácení daní, který měl být chronicky nemocný a měly mu selhávat životně důležité orgány. Jak ale zjistil server iRozhlas, Podroužek i přes svůj údajně velmi špatný zdravotní stav dále podniká. Žádost o milost měla podle zjištění serveru podat jeho matka ještě předtím, než byl Podroužek stíhaný.

Reklama

Doporučované