Hlavní obsah

Pospíšil chce jako pražský radní pečovat i o pohodu zvířat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jiří Pospíšil na ustavujícím zasedání pražského zastupitelstva.

Reklama

aktualizováno •

S ambiciózním plánem přišel nový pražský radní pro kulturu a památkovou péči. Ke své gesci chce přibrat i pohodu zvířat a nastavit metodiku pro ochranu týraných zvířat či humánní regulaci holubů v hlavním městě.

Článek

Nové vedení hlavního města Prahy chce být průkopníkem v problematice zvířat na území města. Domácích i volně žijících.

Péči o pohodu zvířat, takzvané animal welfare, přijal mezi své gesce novopečený radní, europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Chci problematiku zvířat řešit komplexně a systematicky. Čas ukáže, jestli to má smysl,“ říká.

V problematice pohody zvířat se angažuje dlouhodobě. Je spoluzakladatelem spolku Zvířecí ombudsman a aktivity týkající se zvířat má i v Evropském parlamentu.

Nyní si u koaličních partnerů prosadil, že ke kultuře a památkové péči by rád ještě přibral pohodu zvířat.

„Nikomu to nevadilo. Nebude to znamenat žádné nové úředníky a tabulky. Budu teď mít čas na to ukázat, zda má smysl řešit problematiku zvířat ve městě systematicky. Je zde totiž celá řada problémů, které veřejná státní moc příliš neřeší,“ vysvětluje Pospíšil, který by u některých případů chtěl sjednotit a zefektivnit rozhodovací praxi. Zvířata jsou podle něj okrajovým tématem úředníků z odboru životního prostředí.

Jako radní pro animal welfare by rád nastavil třeba metodiku pro případy, kdy je zvíře nějakým způsobem poškozeno vlivem člověka a úřady nevědí, co s ním. Jako příklad dává třeba nedávný případ týraného psa z Prahy 7. „V útulku ho dali dohromady a teď vyvstala otázka, jestli se má vrátit k majiteli, který mu způsobil ta zranění, ač to veterinární správa nedoporučovala. My jsme v té věci podali odvolání a teď celá věc leží na magistrátu,“ popisuje nový radní.

Praha má nové vedení

Kdo jsou noví vládci Prahy? Podívejte se na fotoreportáž fotografa Michala Turka a politické reportérky Martiny Machové.

Pod jeho gesci nově budou spadat i pražské psí útulky a také záchranná stanice pro volně žijící živočichy. Na její rekonstrukci už jsou vyčleněné peníze od minulé rady. Na Pospíšilovi nyní bude, aby se maximálně využily, a vzniklo tak moderní zázemí pro zvířata, ale i lidi, kteří o ně pečují.

„Jsou tam v rozpadlých unimobuňkách. Strašně oceňuju ty lidi, kteří tam pracují, jsou to nadšenci. Mají ale katastrofální zázemí,“ popisuje politik. Záchranná stanice v Jinonicích je příspěvkovou organizací Lesů hlavního města.

Rekonstrukci záchranné stanice považuje za jeden z nejdůležitějších cílů, kterým by se měl věnovat po celé volební období. Mnoho času a úsilí bude nutné vložit i do vyhlášky týkající se volného pohybu psů po Praze. „Minule skončila fiaskem. Čeká nás velká veřejná debata. Je to věc, ve které bude vždycky někdo nespokojený. Naším úkolem bude najít co nejlepší kompromis.“

Anketa

Líbí se vám pozice radního pro pohodu zvířat?
Ano, je to dobrý nápad
43 %
Ne, je to zbytečné
55,2 %
Nevím
1,8 %
Celkem hlasovalo 1369 čtenářů.

Volnému pohybu psů se věnuje vyhláška o ochraně veřejné zeleně, která měla být loni novelizována a nově podle magistrátu zahrnovat i pozemky, „které dosud podle stávající právní úpravy pod definici veřejné zeleně nespadaly“. Šlo o plochy na některých pražských sídlištích, které jsou v katastru nemovitostí evidovány jako druh pozemku ostatní plocha se způsobem využití jiná plocha.

„S rozšířením definice pro zeleň pracovalo hlavní město při přípravě novely vyhlášky tak, aby nedošlo k úbytku ploch pro volný pohyb psů. Tam, kde se nacházely větší ucelené plochy zeleně, na které se dosud regulace nevztahovala, byly příslušné městské části vyzvány, aby navrhly vymezení nových ploch určených pro volný pohyb psů,“ uvedl loni v lednu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nakonec ale zastupitelstvo o vyhlášce nehlasovalo. „Připomínek se sešlo tolik, že nebylo ani reálné je vypořádat,“ řekl k tomu tehdejší pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Součástí animal welfare v Praze by měla být i humánní redukce holubů, kteří trápí některé městské části. U tohoto si Pospíšil uvědomuje, že pro některé některé občany může jít o podružnou věc.

Jiří Pospíšil se o pohodu zvířat nejen v Praze stará ve spolku Zvířecí ombudsman:

Inspirovat se chce v Německu. Tam vznikají takzvané městské holubníky, kde volně žijící holubi žijí a pracovníci města je mají pod větší kontrolou. A to nejen zdravotní, ale i tou reprodukční. „Populace holubů tam redukují třeba odebíráním vajíček, aniž by to bylo násilné, drastické a nehumánní,“ vysvětluje a dodává, že holub je také živý tvor, byť k nim má řada lidí averzi.

Všechny nápady, včetně třeba případů zneužívání zvířat k žebrání v centru či chovu velkých šelem, bude chtít Jiří Pospíšil zpracovat do koncepce, kterou představí za měsíc a půl při představení programového prohlášení rady.

„Bude to systematická práce a koncept, není to o tom se v zoo fotit s luskounem,“ dodává ke své nové gesci. „Uvidím, jak to lidé přijmou. Buď si řeknou, že Pospíšil místo silnic řeší holuby, ať s tím jde někam, nebo si řeknou, že to není úplně hloupý nápad,“ uzavírá.

AKTUALIZACE: Upravili jsme pasáž o volném pobíhání psů pod anketou.

Reklama

Doporučované