Hlavní obsah

Vláda ustála hlasování o nedůvěře. Babiš, který měl přijít, nepřišel

Přenos z jednání Poslanecké sněmovny.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Skončila mimořádná schůze, na které opoziční poslanci chtěli vyslovit nedůvěru vládě. To se jim ani po dvou dnech nepodařilo.

Článek

Poslanci dva dny mimořádně jednali před pokusem opozičního hnutí ANO vyslovit nedůvěru vládě Petra Fialy (ODS). Schůze začala v úterý v 10 hodin ráno, skončila těsně po půlnocí ze středy na čtvrtek.

Nedůvěru vládě se vyslovit nepodařilo. Někteří poslanci z hnutí ANO, které schůzi svolalo, byli z hlasování dokonce omluveni. Nedostavil se ani předseda ANO Andrej Babiš, který dva dny sliboval, že se na hlasování dostaví. Hlasovalo se jmenovitě, kdy poslanci museli nahlas říct, zda jsou pro návrh nebo proti němu. Když došlo na Babiše, zahlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), že Babiš je omluven. Někteří poslanci začali ironicky tleskat.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 81 poslanců, proti 102.

„Dovolte mi, abych volně použila slova pana prezidenta Masaryka: tož, demokratické strany bychom tady měli, jenom v nich chybí ti demokrati. Myslím, že jste to jednoznačně ukázali. Deset hodin čistého času jste tady mluvili, aniž byste nás pustili ke slovu. Jste jako ty tři opičky, které si zakrývají ústa, oči a uši,“ vzala si po vyhlášení výsledků slovo předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která schůzi svolala. Reagovala na to, že ministři a vládní poslanci se hned na začátku schůze přihlásili do diskuze s přednostním právem a nepustili opozici ke slovu.

A hned naznačila, že konec zákopové války, která momentálně ve Sněmovně panuje, je nejspíš v nedohlednu. „Nás neumlčíte, my budeme dál mluvit. Už v úterý budeme zařazovat dále body na jednání Sněmovny. A budeme využívat všech nástrojů jednacího řádu, abychom vás donutili se s námi bavit,“ řekla Schillerová.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda na ni na závěr reagoval už jen jednou větou: „81 je fakt málo, sorry.“

Poslanec ANO přednášel projev v Morseově abecedě

Poslanci si odpoledne odhlasovali, aby mohli jednat a hlasovat po 19. a 21. hodině i po půlnoci. „Pevně doufám, že se k hlasování dostaneme dříve, než bude půlnoc,“ uvedl navrhovatel, šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. To se mu nakonec vyplnilo. Hlasování skončilo dvě minuty před půlnocí. Komise si však poté musela vzít čtvrthodinovou přestávku na ověření hlasování.

Výborný na kolegy zároveň apeloval, aby diskuzi zrychlili a nediskutovali faktickými poznámkami. Proti tomu se hned ohradil poslanec ANO Jiří Mašek. „Poté, co jste nás včera nenechali diskutovat vůbec, mi to nepřipadá korektní,“ řekl.

Členové Sněmovny ho však nevyslyšeli. V některých případech to bylo přímo naopak.

Například poslanec ANO Hubert Lang (ANO) pronesl část svého vystoupení v Morseově abecedě.

Lang nejprve uvedl, že zaznamenal, že ve Sněmovně někdo zpíval. Rozhodl se proto, jak řekl, vyslat koaliční vládě Petra Fialy (ODS) „jasný signál“ v Morseově abecedě. „Myslím si, že na úřadu vlády to pan premiér určitě zachytí, a když opravdu pochopí, že je to špatně, co se tady děje, tak třeba sám podá demisi a tím tady nemusíme být a bude to vyřešeno,“ podotkl opoziční poslanec.

Následně se Langův projev skládal asi po tři minuty ze střídání slov „tečka“ a „čárka“. „Vládo pětikoalice a pane premiére Fialo, prosím, pro dobro České republiky, odstupte. Děkuji,“ tlumočil následně poslanec tuto řeč.

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) následně zákonodárce žádal, aby se snažili zachovávat důstojnost. „Tři vykřičníky, pane poslanče,“ dodal.

Shrnutí prvního dne jednání najdete zde:

Schůze začala v úterý ráno a trvala téměř 12 hodin, u pultíku se vystřídali především vládní poslanci. Poté byla schůze do rána přerušena. I dnes se očekává delší debata. Schůze začala v devět hodin a nyní pokračuje po hodinové přestávce na oběd. Moc poslanců se k řečnickému pultíku zatím nedostalo. Stále řeční především ministři vládní koalice, kteří mají přednostní právo.

„Napsal jsem si tady slova lorda Olivera Cromwella, když v dubnu roku 1653 rozpouštěl anglický parlament: Sedíte zde již příliš dlouho, odejděte, prosím, a nechte nás pracovat. Ve jménu božím, jděte,“ řekl předseda opozičního klubu SPD Radim Fiala. Vadilo mu, že na schůzi, kde chce opozice vyslovit nedůvěru vládě, o své práci hovoří ministři.

Ve večerních hodinách debatu začaly provázet spory mezi opozičními a koaličními poslanci, zda je toto jednání součástí kampaně předsedy ANO Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Poslanci ANO to odmítali.

Stěžovali si také, že měli v dnešní rozpravě málo prostoru pro kladení svých dotazů na adresu ministrů. Ministři během dne vystupovali s přednostními právy před otevřením rozpravy, takže poslanci nemohli vystupovat s faktickými poznámkami.

Šéf hnutí ANO Babiš se jednání nezúčastnil, místo toho se věnoval kampani před prezidentskými volbami.

Reklama

Doporučované