Hlavní obsah

„Strach jsem neměl.“ Fiala se vrátil z obleženého Kyjeva

Přenos z brífinku premiéra Petra Fialy po příjezdu z Ukrajiny.Video: Profimedia.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Předseda vlády Petr Fiala se vrátil z návštěvy Ukrajiny. S ukrajinským prezidentem řešil otázku vojenské i humanitární pomoci.

Článek

Český premiér Petr Fiala se v úterý večer v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Do obleženého města spolu s českým předsedou vlády dorazili i premiéři Polska a Slovinska.

„Těžko se o tom mluví. Je to město, které je ve válce a je to vidět. Město je vyprázdněno, projíždíte zátarasy,“ popsal Fiala návštěvu Kyjeva.

Podle Fialy padlo definitivní rozhodnutí odjet až v pondělí. „Z bezpečnostních důvodů o tom vědělo jen velmi málo lidí. Záruku, že na nás nezaútočí, jsme neměli,“ uvedl premiér. Většinu trasy premiéři absolvovali vlakem, podle Fialy šlo o dlouhou cestu, část jí museli politici strávit v neprůstřelných vestách.

„Strach jsem neměl. Věděl jsem, že ta cesta se s nějakými riziky pojí, ale důležitější byl cíl. To musí překonat všechny pochybnosti, co by člověk mohl mít,“ uvedl premiér.

„Naše cesta měla symbolický dopad, ve který jsme doufali, ale má i konkrétní dopady. Diskutovali jsme 4 okruhy - otázky sankcí, účinnosti dalších kroků, humanitární pomoci, vojenské pomoci a mluvili jsme také o možnosti dalších diplomatických kroků,“ dodal premiér.

Podle Petra Fialy je důležité, aby evropské země pokračovaly s dodávkami zbraní. „Je potřeba, aby dodávky byly rychlé a masivní. Protitankové střely, protiletecké střely potřebují nejvíc. Když mluvíme o bezletové zóně, dokážou si ji vytvořit sami v přeneseném smyslu budou-li mít dostatek techniky a protileteckých střel,“ míní český premiér.

Projděte si fotogalerii z jednání v Kyjevě:

Zástupce EU v Kyjevě

Měla by vzniknout koalice států, které by poskytovaly azyl ruských vojáků, kteří se rozhodnou dezertovat, řekl Fiala. „Bavili jsme se, že z Ukrajiny odešla většina diplomatů a stálo by za to, aby na diplomatické úrovni někdo zastupoval EU v Kyjevě,“ dodal premiér.

Prezident Miloš Zeman byl o cestě informován před tím, než Fiala vyjel. „Pokud vím, jeho reakce byla souhlasná,“ řekl k tomu Fiala.

Ukrajinský prezident po setkání na svém instagramovém profilu zveřejnil sestříhané video, které průběh schůzky zachycuje. „Vaše návštěva Kyjeva v této těžké době je pro Ukrajinu silným znamením podpory. Velmi si toho vážíme,“ obrátil se v popisu příspěvku přímo na středoevropskou čtveřici.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované