Hlavní obsah

Evropa je krok od války, snaha o oživení SSSR se týká i Česka, řekl Fiala

Záznam projevu Petra Fialy.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes ve Sněmovně pronesl proslov k aktuální situaci na Ukrajině. „Evropa je v tuto chvíli krok od války,“ řekl. Podle něj se krize Česka bytostně dotýká.

Článek

Premiér Petr Fiala dnes dopoledne na půdě Poslanecké sněmovny oznámil, jaký postoj zaujme Česká republika ke krizi, která panuje na ukrajinsko-ruské hranici.

„My ten vývoj, který sledujeme, nemůžeme v žádném případě ignorovat. Nemůžeme před ním zavírat oči, tvářit se, že se nás netýká. Musíme jasnými slovy pojmenovávat, že Evropa je v tuto chvíli krok od války,“ řekl Fiala. „Včerejší uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny a následné vyslání jednotek je od Ruska porušením mezinárodního práva a agresí. O tom dnes nemůže pochybovat vůbec nikdo. Agresivní projev Vladimira Putina a jeho následné kroky ukázaly způsob myšlení ruského prezidenta a také jeho zájmy, po čem touží a čeho chce dosáhnout. A aby toho dosáhl, neváhá použít vojenskou sílu a před tím nemůžeme zavírat oči.“

„Rozpínavost Putina se týká i Česka“

Nejsme podle něj svědky ničeho nového. „Viděli jsme to v Gruzii, na Krymu a nyní na východní Ukrajině. Kdo by věřil, že tento postup a snahy Vladimira Putina, kterými se ani netají, o oživení SSSR mohou skončit na východě Ukrajiny, ten se mýlí, byl by naivní a nedělal by dobrou a bezpečnou politiku. Podívejme se do starých map, kam až SSSR dosahoval, a co Rusko považuje za svoji sféru vlivu a pochopíme všichni, jak se nás to bytostně dotýká. V minulosti vůči rozpínavosti Ruska Západ nepostupoval dostatečně razantně a plody sklízíme teď. Viděli jsme to i na reakci na ruskou anexi Krymu,“ dodal premiér.

Podívejme se do starých map, kam až SSSR dosahoval, a co Rusko považuje za svoji sféru vlivu a pochopíme všichni, jak se nás to bytostně dotýká.
Petr Fiala, ODS, premiér

Včera v noci Fiala telefonicky hovořil s Ursulou von der Leyenovou. „Z rozhovoru vím, že první reakce EU by měla přijít už dnes v podobě sankcí. Jsou připraveny různé škály sankcí a dopad na Rusko ve výsledku by měl být velmi tvrdý. Chtěl bych zároveň ujistit naše občany, že EU již několik týdnů pracuje na snížení energetické závislosti na Rusku. Jsou připraveny dodávky energetických surovin z jiných zemí, pokud by bylo potřeba, a připravujeme se na tuto variantu,“ podotýká Fiala.

Pokud jde o další kroky, vláda 26. ledna schválila návrh darovat 4 000 dělostřeleckých granátů. „Jsme ale připraveni jednat o dalších formách pomoci, pokud o to ukrajinská strana požádá. Další pomocí je smlouva o zdravotnické asistenci ukrajinským ozbrojeným silám, kterou za Českou republiku uzavřel v Kyjevě ministr zahraničních věcí. Česká republika je ochotna přijmout lidi na léčení. Poskytujeme také humanitární pomoc. V první fázi je dodávka traumatických balíčků za 3,5 milionu korun formou Červeného kříže. Druhou fází je vázaný peněžní dar 10 milionů korun na zdravotnický materiál. V případě zhoršené situace by nastoupila třetí fáze, kdy bychom navrhli další humanitární pomoc v souvislosti s vývojem situace,“ dodal premiér.

Kyjev opustili rodinní příslušníci českých diplomatů, další evakuace jsou podle Fialy připraveny. Ministerstvo zahraničí upozornilo občany Česka, aby zvážili svůj pobyt na Ukrajině. Čechy, kteří tam jsou, vyzvalo k opuštění země. „Připravujeme se i na bezpečnostní dopady na Českou republiku. Na nejrůznější scénáře jsme připraveni. Další jednání Bezpečnostní rady státu bude zítra. Rada řeší situaci na východě Ukrajiny včetně dopadu na Českou republiku a naše přípravy na možné dopady. Jsme připraveni jak na možnost výpadku dodávek energetických surovin, tak na případný příliv uprchlíků z Ukrajiny,“ upozornil Fiala.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

„Musíme být jednotní, to je nesmírně důležité, postupovat společně. Nesmíme Rusku dát najevo jakoukoliv slabost nebo rozpory. Musíme být jednotní v rámci EU, ale i v součinnosti s USA a dalšími. Připraveni uvalit na Rusko tvrdé sankce,“ uzavřel svůj proslov.

Reklama

Doporučované