Hlavní obsah

Nárůsty cen energií v dalších měsících budou šok, varoval Fiala

Projev premiéra Petra Fialy.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Český premiér Petr Fiala se v mimořádném projevu k občanům věnoval krizi v dodávkách plynu a stoupajícím cenám energií.

Článek

Prakticky celý projev český premiér Petr Fiala (ODS) věnoval energetické krizi.

Podle Fialy vede Rusko vedle války na Ukrajině ještě druhý konflikt proti západním zemím, který označil za „morálně-ekonomickou válku": „Dnes už je zřejmé, že se Rusko systematicky snaží narušit světový trh s potravinami a prostřednictvím nedostatku obilí v Africe a Asii způsobit novou migrační vlnu. Druhou zbraní je závislost významné části Evropy na jeho plynu a ropě. Bohužel, Česká republika patří mezi několik málo zemí, jejichž závislost je v tomto ohledu mimořádně vysoká.“

„Česká republika a její vláda stojí před třemi zásadními úkoly, které nutně musí splnit, aby se naše země dokázala rychle vypořádat se zásadní hrozbou energetické závislosti na Putinově Rusku: Musíme zabezpečit dostatek plynu na tuto zimu, musíme se co nejdříve odstřihnout od Ruska a stát se energeticky suverénním státem, musíme pomoci lidem a firmám, aby zvládli cenový šok, který nás v souvislosti s energiemi v následujících měsících čeká,“ uvedl premiér.

„Musíme zásadně navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů ze zemí Evropské unie. Musíme získat další kapacitu v terminálech pro LNG plyn na moři. Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie. Naším pilířem bude jádro, ale masivně podpoříme i výstavbu fotovoltaických elektráren a budeme podporovat i využívání tepelných čerpadel. Chceme zásadně zvýšit objem produkce domácího bioplynu. A podpoříme investice do energetických inovací a také do úspor. Bude nás to stát spoustu úsilí a hodně peněz. Ale je to cesta,“ vyjmenoval Fiala kroky, které podle něj musí český stát v příštích letech podniknout.

„Je zřejmé, že výsledky těchto kroků nepocítíme okamžitě. Podle našich rozumných odhadů to potrvá minimálně 2 až 5 let. Mezitím budeme čelit nejen nejistotě dodávek z východu, ale zejména vysokým cenám, které jsou výsledkem naší současné závislosti na Putinově Rusku,“ uvedl premiér a jako součást řešení dopadu na ekonomickou situaci obyvatel, ale i firem zopakoval opatření, která dnes schválila vláda.

„Nárůsty cen energií, jež nás čekají v dalších měsících, budou pro mnohé z vás šokem. Stát nemá dostatek peněz na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši a všem,“ řekl premiér a vyzval, aby se lidé neváhali přihlásit a požádat o příspěvek na bydlení, na nějž má nárok každý, komu výdaje na bydlení přesáhnou třetinu příjmů. Podle Fialy se také tento proces podařilo v posledních týdnech zjednodušit.

Problémům STAN se premiér v projevu vyhnul

Fiala se naopak ve svém projevu navzdory očekávání zcela vyhnul komentování aktuální politické situace, kterou ovlivňuje kauza údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Kvůli kontaktu s obviněným podnikatelem Michalem Redlem rezignoval ke konci června ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Již po úterním jednání koaličních lídrů však Fiala řekl, že k větší rekonstrukci vlády není důvod a předseda STAN Vít Rakušan má jako ministr vnitra důvěru. Kandidáta na ministra školství chce STAN představit do konce týdne.

Reklama

Doporučované