Hlavní obsah

Premiér, ministři i náměstci. Bez lustračního osvědčení funkci nedostanou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Úprava lustračního zákona napraví to, že se úředníci musí prokazovat lustračním oprávněním, zatímco jejich šéfové nikoli, řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Článek

Premiér, ministři a jejich náměstci budou mít opětovně povinnost se prokázat čistým lustračním osvědčením, a to před svým jmenováním do funkce. Povinnost zanikla po přijetí zákona o státní službě.

Novinku zavádí novela lustračního zákona, kterou už podepsal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a v nejbližší době ji chce předložit na vládě.

„Z našeho pohledu je skutečně nepřípustné, aby lidé, kteří nesou politickou odpovědnost a mají odborné rozhodovací pravomoci v rámci resortů, nemuseli – na rozdíl od svých podřízených, a to je ten paradox současné platné verze – prokazovat to, že se nezapletli zásadním způsobem s totalitním režimem,“ zdůvodnil nutnost změny ministr.

Rakušan už dříve prohlásil, že tento zákon „bude bolet“. Podle něj by totiž někteří v budoucnu mohli na podmínku čistého lustračního osvědčení – tedy potvrzení toho, že před rokem 1990 nepracovali pro tehdejší komunistickou Státní bezpečnost (StB ) – „dojet“.

Především bývalý premiér Andrej Babiš čelil kritice za to, že v minulosti spolupracoval se Státní bezpečností pod krycím jménem Bureš. Babiš ale tvrdí, že nikdy s StB nespolupracoval a evidován byl bez svého vědomí. Chce se dál kvůli tomu soudit.

Prezident s výjimkou

Nutnost lustračního osvědčení se nadále nebude vztahovat na prezidenta. V současné podobě totiž zákon už prošel testem ústavnosti a jakmile bude přijat, tak bez pochybností o právních dopadech začne platit. „Kdyby se přidávaly jiné funkce, třeba volené, nemusel by projít u Ústavního soudu,“ vysvětlil Rakušan.

Nově bude možné podat žádost o lustraci elektronickou cestou a zaplatit bezhotovostně. Nyní může žadatel o vydání lustračního osvědčení žádat jen v listinné podobě a správní poplatek uhradit pouze kolkovou známkou.

„Po projednání na vládě půjde novela během nejbližších měsíců do legislativního procesu, aby platila co nejdříve,“ dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované