Hlavní obsah

Prezident je týden mimo nemocnici. Daří se mu dobře, říká Zima

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman tráví veškerý čas na zámku v Lánech.

Reklama

Prezident Miloš Zeman je už týden v péči soukromé pečovatelské služby na zámku v Lánech. Prezident nemá příznaky covidu-19 a tento týden ho navštívil jeho ošetřující lékař a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral.

Článek

Článek si můžete poslechnout i v audioverzi.

Prezident Miloš Zeman je už týden na zámku v Lánech poté, co byl propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice. Vracel se tam kvůli tomu, že měl pozitivní test na covid-19. Od té doby jmenoval premiérem Petra Fialu a setkává se každý den s kandidáty do nové vlády.

Seznam Zprávy zjišťovaly, jak prezidentovi je a jak vypadá zdravotní péče o něj na zámku v Lánech. „Panu prezidentu se daří dobře a konsilium se má sejít okolo poloviny prosince,“ uvedl šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima.

Panu prezidentu se daří dobře a konzilium se má sejít okolo poloviny prosince.
Tomáš Zima, šéf lékařského konzilia prezidenta ČR

O prezidenta Zemana se stará soukromá pečovatelská služba. Jednatel společnosti Senior Home Group Boris Šťastný Seznam Zprávám řekl, že prezident Zeman nemá aktuálně žádné příznaky koronaviru.

„Jak vidíte sám, pan prezident se účastní rozhovorů s budoucími členy vlády, nejeví žádné příznaky onemocnění covid-19. Ani v domácí péči z naší strany nedošlo k žádné změně oproti minulému čtvrtku,“ popsal pro Seznam Zprávy Boris Šťastný.

Ošetřujícím lékařem prezidenta je ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral. Ten Zemana tento týden navštívil v Lánech.

To, že prezident Zeman nemá příznaky covidu-19, potvrdil v pátek i kancléř Vratislav Mynář. „Pan prezident stále nemá žádné klinické příznaky, nemá horečky. Normálně funguje a pracuje, jak celý národ vidí, a dodržuje všechna epidemická opatření,“ řekl dnes ČTK Mynář.

Schůzky za plexisklem

Koronavirus byl u Zemana zjištěn minulý týden ve čtvrtek po návratu z Ústřední vojenské nemocnice. Prezident byl proto odvezen zpět do nemocnice, kde dostal protilátky. Kvůli nákaze je Zeman v karanténě, s kandidáty na ministry proto jedná zpoza plexisklové bariéry.

Poslední schůzka je naplánována na příští pátek, kdy za Zemanem přijede nominant TOP 09 na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek. Prezident už avizoval, že se poté bude chtít opět sejít s Fialou, se kterým již mluvil při jeho nedělním jmenování.

Podle Mynáře by se tak mělo stát záhy po ukončení schůzek. Termín ještě stanoven nebyl, dá se ale podle něj předpokládat, že by se setkání mohlo konat příští víkend nebo na začátku dalšího týdne. Prezident chce podle Mynáře dodržet slovo a jmenovat vládu zhruba v polovině prosince.

Reklama

Doporučované