Hlavní obsah

Zeman jmenoval Fialu premiérem. V pondělí se začne scházet s ministry

Přenos jmenování Petra Fialy premiérem.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vlády by se Petr Fiala chtěl s celým kabinetem ujmout nejpozději v polovině prosince.

Článek

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech předsedu ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu novým premiérem. Slavnostní akt se uskutečnil sedm týdnů po sněmovních volbách, ve kterých volební uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů se STAN získala v dvousetčlenné dolní komoře 108 mandátů.

Zeman plánuje v pondělí zahájit sérii schůzek s kandidáty na ministry, jak plánoval před tím, než byl pozitivně testován na koronavirus. Kandidáty bude přijímat v abecedním pořadí, schůzky by chtěl ukončit do 13. prosince. Potom bude možné chystat jmenování celé vlády, uvedl prezident po dnešním jmenování předsedy ODS Petra Fialy premiérem. Vlády by se Fiala chtěl s celým kabinetem ujmout nejpozději v polovině prosince.

Fiala Zemanovi poděkoval za jmenování s ohledem na složitost situace, ve které se Česko nachází. „Jsem přesvědčen, že brzy budeme mít vládu, která bude silná a stabilní, máme k tomu zavazující mandát do občanů,“ uvedl nový premiér. Slíbil, že udělá vše pro to, aby byl kabinet vládou změny pro budoucnost. „Aby to byla vláda, která provede tuto zemi tou složitou aktuální situací,“ uvedl s tím, že věří v dobrou spolupráci s prezidentem.

Následně Fiala v prvním vystoupení po svém jmenování předsedou vlády vyzval občany k očkování proti covidu a poděkoval zdravotníkům za jejich práci. „Je třeba chovat se zodpovědně,“ uvedl na tiskové konferenci po dnešní zhruba třičtvrtěhodinové schůzce na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem.

Fiala uvedl, že jeho vláda chce provést například důchodovou reformu, změny ve školství či infrastrukturní změny vedoucí k digitalizaci. Chce, aby jeho kabinet posunul Česko mezi nejlepší na světě. Poděkoval prezidentovi, že se mohlo jeho jmenování uskutečnit.

Dodal také, že Zeman má stále výhrady k jednomu z kandidátů na ministry. Nominaci ale Fiala měnit nebude. Kdo by se měl ujmout vedení ministerstva průmyslu a obchodu po místopředsedovi STAN Věslavu Michalikovi, který se vzdal své nominace v uplynulém týdnu, chce prezidentovi Fiala předložit po pondělku. Novou nominaci mu má předložit předseda Starostů Vít Rakušan po dnešním jednání vedení hnutí. Fiala počítá, že poté bude informovat o novém kandidátovi STAN prezidenta.

Podobu dnešní slavnosti ovlivnily podmínky hygieny pro kontakt s prezidentem, u kterého ve čtvrtek test odhalil onemocnění covid-19. Zeman seděl při jmenování na invalidním vozíku v proskleném prostoru, kam byl dovezen pracovníky oblečenými v ochranných oděvech. S Fialou komunikoval prostřednictvím mikrofonu a reproduktorů. U ceremoniálu byl přítomen také prezidentův kancléř Vratislav Mynář a ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš. Všichni přítomní měli respirátor.

Ceremoniál jmenování se měl uskutečnit již v pátek, Hrad ho však musel odložit kvůli čtvrtečnímu pozitivnímu testu prezidenta. Zeman se pak musel na dva dny vrátit do Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kde byl od 10. října hospitalizován. Ačkoli onemocnění covid je podle Zemanových lékařů u prezidenta bezpříznakové, musí hlava státu dodržet podmínky izolace.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v pátek oznámila, že i na hlavu státu se vztahují přísná karanténní opatření. V izolaci musí každý nakažený koronavirem zůstat 14 dnů. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) proto nemůže být Fiala jmenován v osobním kontaktu se Zemanem.

Svrčinová poté v sobotu uvedla, že Zeman s Fialou by měli být při ceremoniálu v oddělených místnostech nebo by mezi nimi mohla být úplná skleněná bariéra. Mluvit by spolu mohli například pomocí mikrofonů, řekla České televizi. Izolace, kterou stanovila ÚVN, podle Svrčinové umožňuje být se Zemanem v přímém kontaktu jen členům rodiny nebo zdravotníkům.

Podobu jmenovacího ceremoniálu s hlavní hygieničkou konzultoval šéf středočeské hygienické stanice, který k němu dostal žádost z prezidentské kanceláře, s níž věc řeší, doplnila Svrčinová. „Z naší strany jim bylo sděleno, že žádné výjimky z izolace nejsou možné,“ řekla v sobotu TV Prima mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. Informace podle mluvčí středočeští hygienici Pražskému hradu poskytli v pátek.

Reklama

Doporučované