Hlavní obsah

Zeman je v péči soukromého centra. Přebírají zodpovědnost, řekla nemocnice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman (v sanitce na lůžku) opustil střešovickou nemocnici.

Reklama

aktualizováno •

Prezidenta republiky Miloše Zemana ve čtvrtek dopoledne propustili z Ústřední vojenské nemocnice, do lánského zámku dorazil sanitním vozem. Do Lán už ráno přijela pečovatelská služba Senior Home.

Článek

Prezidenta z nemocnice odvezl kolem 10:00 sanitní vůz vybavený mobilní jednotkou intenzivní péče. U propuštění byla prezidentova žena Ivana, dcera Kateřina nebo kancléř Vratislav Mynář.

Mezitím už ráno dorazilo do areálu lánského zámku několik aut pečovatelské služby polepených hesly „domácí péče“ a „s láskou jako doma“. Na přijíždějících vozech bylo patrné logo Alzheimer Home a Senior Home.

Jedná se o ústav, kde je předsedou správní rady Boris Šťastný, lékař bývalý poslanec za ODS. Jediným majitelem ústavu je Alzheimer Home Group, jehož většinovým majitelem je skupina Penta.

Příjezd pečovatelské služby do Lán.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ústřední vojenská nemocnice potvrdila, že Zeman byl propuštěn do domácího ošetřování a „zodpovědnost za poskytování domácí zdravotní péče převzala společnost Senior Home Group, s. r. o.“ Ta prý také dostala veškerou zdravotnickou dokumentaci.

Lékaři nemocnice při propuštění zdůraznili, že podle nich by měl Zeman zůstat raději v jejich péči a že byl informován o možných komplikacích. Zůstat v nemocnici již dříve prezidentovi doporučovali také členové lékařského konzilia. Do Lán by měl podle nich jezdit pouze na krátké propustky. „Pobyt v nemocnici kombinovaný s propustkou domů by pro prezidenta byl vhodnější, v Lánech bude mít ale kvalitní ošetřovatelskou péči,“ řekl po prezidentově propuštění šéf konzilia Tomáš Zima.

„Pan prezident i jeho rodina a nejbližší spolupracovníci byli opakovaně informováni o jeho zdravotním stavu, o predikci vývoje a o možných rizicích a komplikacích. ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN,“ uvedla nemocnice v tiskové zprávě.

Společnost Penta připustila, že zodpovědnost za domácí zdravotní péči přebírá její firma Senior Home, v prohlášení ale dodala, že „ošetřovatelský plán stanovila ÚVN a ošetřující lékaři pana prezidenta se ani dnešním dnem nemění.“ O zdravotním stavu prezidenta bude podle společnosti i nadále informovat Kancelář prezidenta republiky nebo lékařské konzilium.

Jmenování Fialy

Odpoledne vystoupil kancléř Vratislav Mynář, o prezidentově zdravotním stavu ale nic nesdělil. „Péče bude panu prezidentovi poskytována všeobecnými sestrami podle léčebného plánu stanoveného ošetřujícím lékařem,“ řekl pouze kancléř. K dispozici bude také fyzioterapeut z ÚVN.

V pátek v poledne prezident v Lánech jmenuje Petra Fialu premiérem. V pondělí začnou setkání s kandidáty na ministry, které si bude hlava státu zvát v abecedním pořadí - začne Ivanem Bartošem. To bude trvat asi dva týdny.

„Pan prezident nebude podléhat žádným tlakům, postupuje efektivně a zodpovědně,“ řekl Mynář.

Reklama

Doporučované