Hlavní obsah

Dárek pro Putina vyrazí z Česka na Ukrajinu, takhle vypadá

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Raketomet RM-70 Přemysl.

Reklama

Z Česka brzy zamíří na Ukrajinu raketomet RM-70, na který se složily stovky Čechů ve sbírce Dárek pro Putina. Na přesun do bojů na frontě nyní čeká v závodu v Poličce ve východních Čechách.

Článek

Nenatáčet nic v areálu ani nefotit nic jiného než samotný raketomet. Na bezpečnostní instruktáž klade firma STV Group ve východních Čechách velký důraz. Teprve poté přiváží reportéry do rozlehlé haly, kde už čeká připravený raketomet československé výroby RM-70. 

Nemá na sobě žádné symboly a na první pohled vypadá jako nový.

„Je prakticky připravený pro bojové nasazení. Je to generální oprava již staršího kusu. Na raketometu bylo odvedeno více než dva tisíce hodin práce našich techniků. Je to naprosto komplexní oprava včetně opravy motoru, podvozkové platformy, raketnic a systému řízení palby tak, aby raketomet odpovídal maximálním nárokům pro bojové užití,“ říká ředitel pro rozvoj STV Group Ivo Strejček.

Zbraň o hmotnosti 24 tun nese podvozek Tatra, posádku tvoří čtyři lidé. V terénu se dokáže pohybovat rychlostí až 25 kilometrů za hodinu a má dostřel přes 20 kilometrů. Jedna salva o 40 střelách pokryje plochu tří hektarů.

„Udělali jsme kompletní generálku celého stroje, dělali jsme to měsíce. Nejtěžší to bylo vůbec dát dohromady. Je to nově stříkané,“ vysvětluje mechanik STV Group Jiří Marek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podívejte se, jak vypadá raketomet Přemysl:

Na raketomet Přemysl pro ukrajinskou armádu a 365 raket se ve sbírce vybralo zatím více než 30 milionů korun. Cílová částka na pořízení raketometu RM-70 s balíkem 365 raket je 50 milionů korun.

„Na Přemysla je už vybráno, hodnota stroje je 17 milionů korun. My jsme se rozhodli, že dodáme i 365 raket, jedna raketa do toho stojí 88 tisíc korun. Hodnoty rakety převyšují cenu stroje,“ vysvětluje spoluautor iniciativy Dárek pro Putina Martin Ondráček.

Raketomet RM-70 je generačním souputníkem sovětského raketometu BM-21 a byl do československé armády zaveden v roce 1971. Stejně jako ruská obdoba má raketnici na 40 raket ráže 122 mm Grad, na rozdíl od ruské verze ale uveze na pancéřovaném podvozku Tatra 813 8×8 další zásobník s dalšími 40 raketami pro rychlé přebití všech raketnic. Je možné střílet jednotlivé rakety nebo kompletní salvu.

Projekt Dárek pro Putina vyhlásil na začátku loňského května podnikatel Dalibor Dědek. Vybrané peníze jdou na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze a pod záštitou českého Ministerstva obrany se za ně podle požadavků ukrajinské armády kupuje u českých výrobců a dodavatelů vojenský materiál.

Raketomet RM-70

Technické parametry:

Originální název: 122 mm raketomet vz. 70

Obsluha: čtyři lidé

Podvozek: Tatra 813

Bojová hmotnost: 24 000 kg

Celková délka: 8650 mm

Celková šířka: 2250 mm

Celková výška: 2960 mm

Světlá výška: 350 mm

Výkony:

Rychlost na silnici: 85 km/h

Rychlost v terénu: 25 km/h

Jízdní dosah po silnici: 1100 km

Zdroj: zbraneproukrajinu.cz

Reklama

Doporučované