Hlavní obsah

Průzkum: Drtivý propad Starostů. Nedostali by se do Sněmovny

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Reklama

Vládní stranu a třetí nejsilnější sněmovní partaj by momentálně volilo jen 4,8 procenta voličů.

Článek

Hnutí Starostové a nezávislí by se podle červnového volebního modelu Medianu vůbec nedostalo do Sněmovny. Vládní stranu a třetí nejsilnější sněmovní partaj by momentálně volilo jen 4,8 procenta voličů.

V posledním modelu stejné agentury měli Starostové 8,5 procenta. Hnutím ale nyní otřásá kauza Dozimetr a rezignace ministra školství Petra Gazdíka. Výzkumníci nicméně upozorňují, že při zisku kolem hranice 5 % nelze spolehlivě určit, zda je podpora strany nad touto hranicí, či pod ní.

Naopak si polepšil koaliční partner STANu – Piráti by podle modelu získali téměř 12 procent hlasů.

Foto: Median

Do Sněmovny by se dostalo 6 stran.

Dle modelu by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických hnutí a stran. „Nejvyšší voličské preference si drží hnutí ANO (29 %) následované ODS (16,1 %) a SPD (12,5 %),“ uvádí Median.

Volební potenciál i jádro hnutí ANO oproti minulému volebnímu modelu posílily. Nově by se do Sněmovny dostala ČSSD s 5,6 procenta. TOP 09 by získala 5,2 % hlasů.

Mimo Sněmovnu by kromě Starostů podle tohoto modelu skončila i KDU-ČSL a KSČM. Průzkumu se účastnilo tisíc respondentů starších 18 let. Výzkumníci se jich dotazovali mezi 20. květnem a 4. červencem.

Reklama

Doporučované