Hlavní obsah

První zraněný Čech bojující ve válce na Ukrajině, léčí se v Kyjevě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Ukrajině utrpěl zranění první český dobrovolník, který se tam vydal bojovat. Se zraněním leží v Kyjevě. Seznam Zprávám to potvrdily dva důvěryhodné zdroje.

Článek

Česko má první případ zraněného dobrovolníka, který odjel bojovat na Ukrajinu. Seznam Zprávám to potvrdily dva důvěryhodné zdroje.

Má se jednat o zranění hrudníku a je ošetřován v Kyjevě. Zájem o to, zapojit se do války na Ukrajině, měly stovky Čechů, otázkou je, kolik přesně jich nakonec odjelo do války. Ministerstvo obrany přesné číslo nezná.

První zraněný Čech

„Ministerstvo obrany aktuálně eviduje zhruba 600 žádostí a dotazů na vstup do ozbrojených sil Ukrajiny. Nemá ale k dispozici informace o tom, kolik občanů České republiky již odešlo bojovat na Ukrajinu,“ uvedla pro Seznam Zprávy Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Ani Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) nesdělil, kolik Čechů bojuje na Ukrajině. „Bohužel vám na váš dotaz nemohu odpovědět,“ odpověděl stručně mluvčí ÚZSI Radek Holý.

Premiér Petr Fiala (ODS) se s prezidentem Milošem Zemanem dohodli, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat abolici. Tedy že jejich stíhání bude nepřípustné. Ale vzhledem k počtu žádostí není možné jim poskytnout individuální schválení, ani jim dát kolektivní souhlas.

Žádosti se tak vrší bez vyřízení a kdo chce, odjíždí do války na Ukrajině.

Bývalý velitel speciálního oddělení SOG (Útvar speciálních operací Vojenské policie) a bezpečnostní poradce Lumír Němec už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy varoval před tím, že válka na Ukrajině je velmi nebezpečná a že by si každý Čech měl svou účast dobře rozmyslet.

„Jedou do války, není to hra. Je třeba si uvědomit, proč tam chci jet. Chci skutečně bojovat za Ukrajinu, nebo mě láká dobrodružství? To je věc číslo jedna. Věc číslo dvě – musí si uvědomit, že pokud tam pojedou, tak je tam skutečně reálné nebezpečí, že umřou,“ upozorňuje na rizika Lumír Němec.

Reklama

Doporučované