Hlavní obsah

Bývalý velvyslanec USA: Putin je jako třídní tyran, který šikanuje nejslabší

Foto: ČTK

Norman Eisen byl velvyslancem USA v Česku v letech 2011 až 2014.

Reklama

Významný americký právník blízký současné demokratické administrativě vyzdvihuje jednotu Západu jako klíčový moment tváří v tvář agresi Ruska.

Článek

Americký právník Norman Eisen přijel do Prahy jako velvyslanec USA začátkem roku 2011 a zastupoval tu Obamovu administrativu, která se snažila o restart vztahů s Moskvou. Proti této strategii se vymezovala už tehdy řada českých politiků a bezpečnostních expertů.

Dnes Eisen, v časech války Ruska proti Ukrajině, vzpomíná, že v Česku na vlastní oči uviděl, že ruský prezident Vladimir Putin se snaží obnovit svůj vliv ve střední a východní Evropě. „Restart byl snahou typu cukr a bič, abychom zabránili tomu, co se dnes děje. Ale Putin si vybral cukr zahodit, a tak je nyní čas na bič. A tím jsou tvrdé sankce,“ říká v rozhovoru se Seznam Zprávami.

Z americké administrativy se začínají ozývat hlasy, že Putin se nemusí zastavit na Ukrajině. Eisen, jehož maminka pochází z Československa a který popsal složitou historii 20. století střední Evropy v knize Poslední palác na pozadí historie americké velvyslanecké rezidence v Praze, odmítá mnichovskou paralelu se situací na Ukrajině. „Tohle je opravdu něco jiného. Máme tu silnou a jednotnou odpověď NATO, Amerika přesouvá svá vojska v Evropě, to je velmi důležitý signál,“ dodává.

Eisen je osobním přítelem prezidenta Baracka Obamy a byl jeho expertem na transparentnost a etiku. Za svou nesmlouvavost si ve Washingtonu získal přezdívku „Mr. No“. Dnes působí jako právník a odborník na vládnutí v Brookings Institute, zároveň je právním analytikem americké zpravodajské stanice CNN. Stále se pohybuje ve vysokých patrech struktur americké Demokratické strany, byl spoluautorem impeachmentu exprezidenta USA Donalda Trumpa.

Co se nyní děje na Ukrajině? Vede Rusko válku proti Ukrajině, střední a východní Evropě, nebo proti celému Západu?

Události na Ukrajině jsou pokračováním ruských choutek dominovat nad východní a střední Evropou, které mají dlouhou historii. Když vidím Putinovy kroky, vybavují se mi snahy Stalina a Sovětů ovládat tento region. Putin se ani nijak netají svou touhou obnovit takovou sféru vlivu. Už jsme to viděli v Gruzii v roce 2008, později na Krymu a nyní na Ukrajině jako celku.

Putin realizuje svůj dlouhodobý strategický plán, který jsem pozoroval už na své misi v Praze. V posledních letech se cítil možná více bezpečně, když v Bílém domě byl Donald Trump, který podkopával NATO. To však s prezidentem Bidenem skončilo.
Norman Eisen, bývalý vevlvyslanec USA v Česku

Historické souvislosti jste popsal v knize Poslední palác. Bezpečnostní realitu v regionu znáte dobře jako velvyslanec. Proč k vyhrocení a válečné akci „starého typu“ došlo podle vás právě nyní?

Putin realizuje svůj dlouhodobý strategický plán, který jsem pozoroval už na své misi v Praze. V posledních letech se cítil možná více bezpečně, když v Bílém domě byl Donald Trump, který podkopával NATO. To však s prezidentem Bidenem skončilo. Ale bylo by chybou soustředit se jen na to, co se děje teď. Musíme se podívat na to, jak vše plánoval už od doby, kdy se vrátil do prezidentského křesla po Medveděvovi. A musíme být také připravení postavit se dalším krokům, a proto je tak důležité mít rázné sankce.

Jsou sankce dostatečným nástrojem? Mohou zastavit válku?

To zjistíme. Víme, že zasažení ruských elit, bank, technologického exportu a importu bude mít silný dopad. Sankce mohou stačit. Navíc máme v záloze ještě tvrdší, zejména vykopnutí Rusů ze systému SWIFT. Všichni máme povinnost správně sankce vystavět. A pokud nebudou stačit, musíme americké i evropské politiky vést k ještě tvrdším sankcím.

Není na sankce pozdě? Neměly se využít už preventivně, když byly k dispozici zpravodajské informace, co se chystá?

Ono nějaký čas trvá, než sankce začnou účinkovat. Teď se naopak může rovnou přistoupit k tvrdším sankcím, když Putin odmítl možnost akci zastavit. Myslím, že reakce prezidenta Bidena byla silná, inovativní a efektivní. Nezapomínejte, že ještě před pár týdny americkou predikci událostí zpochybňovali i sami Ukrajinci.

Já v Praze viděl na vlastní oči, jak rostla ruská aktivita na českém území. Už jen velikost ruské ambasády! Lidé se mě ptali: Kdo jsou ti lidé pracující na ruské ambasádě a proč jich je tolik? Bylo jasné i z otevřených zdrojů, že Putin se snaží znovuobnovit dominanci nad vlivovou sférou z éry studené války.
Norman Eisen, bývalý velvyslanec USA v Česku

Informace amerických zpravodajských služeb se ukázaly jako poměrně přesné.

Ano, Biden říkal pravdu a velmi kreativně pracoval s informacemi, když je odtajnil, aby zalarmoval svět. Byl také velmi efektivní v udržení soudržnosti západní aliance, to je velmi důležité. To bude klíčové v prevenci případného dalšího postupu. Putin musí vidět, že aliance je pevná. Obrovským průlomem bylo, když Němci signalizovali, že alespoň prozatím nebudou pokračovat v projektu Nord Stream 2. Ukrajinská strana se také v určité fázi podivovala nad tím, že se američtí diplomaté začali stahovat ze země, ale Biden se poučil z afghánské lekce a neviděli jsme tu žádný podobný chaos.

Znáte dobře způsob uvažování v našem regionu i emoce s tím spojené. Vnímáte v USA obavy z mnichovské paralely a appeasementu?

V Posledním paláci jsem psal o mnichovské dohodě. Ale tohle je opravdu něco jiného. Máme tu silnou a jednotnou odpověď NATO, Amerika přesouvá svá vojska v Evropě, to je velmi důležitý signál. Chci vidět detaily sankcí, ale reakce je velmi pevná a jednotná.

Z Washingtonu od zdrojů z administrativy zaznívá, že to, co na Ukrajině sledujeme, je jen počáteční fáze mnohem širší operace. Jak vážné jsou obavy, že by vyhřezla až na území NATO, což by dospělo do nového rozměru konfliktu?

Síla dalších Putinových kroků bude záviset na síle reakce NATO, proto potřebujeme velmi silné sankce, které zraní a odradí Putina a jeho okolí, včetně členů jeho rodiny, kteří mají držet jeho majetek, a oligarchů. Musí pochopit, že budou trpět, pokud agresivní akce jako na Ukrajině bude pokračovat.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Vy jste v Praze zastupoval Obamovu administrativu, která se pokoušela o restart vztahů s Vladimirem Putinem. Jak se na to díváte dnes, byla to chyba, podcenění?

Restart byl snahou typu cukr a bič, abychom zabránili tomu, co se dnes děje. Ale Putin si vybral cukr zahodit, a tak je nyní čas na bič. A tím jsou sankce. Já v Praze viděl na vlastní oči, jak rostla ruská aktivita na českém území. Už jen velikost ruské ambasády! Lidé se mě ptali: Kdo jsou ti lidé pracující na ruské ambasádě a proč jich je tolik? Bylo jasné i z otevřených zdrojů, že Putin se snaží znovuobnovit dominanci nad vlivovou sférou z éry studené války. Podívejte se, Putin je jako třídní tyran, který šikanuje nejslabší – Ukrajina není součástí NATO. Pokud se takovému šikanérovi postavíte, stáhne se.

Může se tedy střední a východní Evropa spolehnout na USA jako na spojence v této těžké situaci?

Já jsem soukromá osoba, ale prezident Biden a celá administrativa řekla jasně, silně a jednoznačně, že dostojí závazkům NATO. Naštěstí máme silné vedení země, ne jako za Trumpa. Věřím, že NATO včetně Česka bude silně chráněno.

Reklama

Doporučované