Hlavní obsah

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání bude řešit práci svého člena pro Babiše

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Daniel Köppl (v bílém) během volební kampaně Andreje Babiše.

Reklama

Daniel Köppl se po prvním kole prezidentské volby rozpovídal o tom, jak s týmem Andreje Babiše vyladí strategii do druhého kola. Teď ale říká, že pro Babiše ani hnutí ANO nepracuje.

Článek

Pracuje pro člena vedení hnutí ANO a zároveň má pro stát hlídat, jak fungují média. Vypjatý volební víkend znovu upozornil na dvojí roli Daniela Köppla - člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), který vystupuje i ve volebním štábu Andreje Babiše.

„Předpokládám, že kampaň bude podobná jako doteď, budeme se snažit držet mírný tón,“ vykládal bývalý novinář a současný člen RRTV Daniel Köppl redaktorům České televize krátce po vyhlášení výsledků prvního kola prezidentské volby.

Znovu tak upozornil na fakt, že se během letošního roku dostal mezi skupinu lidí, kteří pomáhají Andreji Babišovi s jeho prezidentskou kampaní. Od léta 2021 je přitom Daniel Köppl jedním z třinácti radních, kteří mají pro Českou republiku hlídat práci médií.

Předseda RRTV Václav Mencl pro Seznam Zprávy řekl, že si rada nechá zpracovat právní analýzu a bude se rolí svého člena zabývat na svém příštím zasedání.

„Dnes ráno jsme obdrželi občanskou stížnost a budeme se jí zabývat na nejbližším zasedání rady, což je příští úterý,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv Mencl.

Zda považuje angažmá jednoho z radních v týmu Andreje Babiše za problematické, ale nechtěl komentovat.

„Já k tomu nebudu dávat komentář. My si musíme udělat právní analýzu té stížnosti a rozhodovat bude samozřejmě rada, takže můj komentář by byl irelevantní,“ dodal Mencl.

Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání

§ 7

(12) Členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch

(13) Členové Rady … nesmějíposkytovat přímo nebo zprostředkovaně za úplatu poradenskou nebo obdobnou pomoc provozovatelům vysílání

§ 8

(3) Z rozhodování Rady jsou vyloučeni členové Rady, u nichž se zřetelem na jejich poměr k věci nebo k účastníkům řízení nebo jejich zástupcům jsou důvodné pochybnosti o jejich podjatosti. Člen Rady je povinen oznámit Radě skutečnosti nasvědčující svému vyloučení z projednávání a rozhodování věci, jakmile se o nich dozví. O námitce podjatosti rozhoduje Rada bez zbytečného odkladu.

Zákon je dostupný například zde: www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-231

Nepracuji pro ANO ani Babiše, ale pro Havlíčka

Köppl pro Seznam Zprávy odmítl, že by si jeho dvě práce navzájem překážely. Mimochodem členství v radě je štědře ohodnocené, podle závěrečného účtu za rok 2021 dostávali řadoví členové odměnu 90 800 korun měsíčně.

„Já nevystupuji ve prospěch hnutí ANO. Já pracuji jako asistent pro pana Havlíčka, ne pro pana Babiše. Pomáhám mu s analýzami, s podklady, s věcmi, které jsou potřeba. A to je všechno, co víc k tomu dodat,“ říká Köppl.

Jak ale Seznam Zprávy zjistily, nejedná se o pozici poslaneckého asistenta - na oficiálním seznamu poslaneckých asistentů na webových stránkách Sněmovny ostatně figuruje jiné jméno. Podle informací Seznam Zpráv patří Köppl mezi poradce Karla Havlíčka coby místopředsedy hnutí ANO.

„Není to o tom, že jsem členem nějakého týmu, ta pozice je úplně jiná. Samozřejmě někdy musíte být přítomni na některých jednání tak, abyste mu přinesli informace, které zrovna on nemá nebo kde zrovna nemůže být. Já pro něj pracuji v rámci Sněmovny,“ opakuje Köppl.

„Člen rady by neměl zavdávat pochybnostem“

Podle právníka Petra Leyera z Transparency International naráží Köppl především na dvě konkrétní ustanovení zákona o rozhlasovém a televizní vysílání: Nesmí působit působit ve funkcích politických stran a hnutí nebo v jejich prospěch a nesmí ani vykonávat výdělečnou činnost, která by zavdávala pochybnost o nestranném výkonu funkce radního.

„Z mého pohledu u toho prvního on zřejmě zákonný limit neporušuje, respektive by to musel být velmi široký výklad. Nicméně to druhé ustanovení, které říká, že by svou výdělečnou činností neměl zavdávat pochybnosti o nestranném výkonu své funkce, tak tady si myslím, že podle dostupných informací je to přesně taková situace,“ říká Leyer.

Do holdingu Agrofert spadá například Rádio Impuls, které se pravidelně umisťuje mezi nejposlouchanějšími českými stanicemi.

„Andrej Babiš je ovládající osobou určitých médií, aspoň podle mého názoru, takže tady určitě pochybnost o nestrannosti výkonu té funkce vzniká. V radě mohou být otevřeny otázky různých pořadů, spotů nebo fungování médií, ať už ve prospěch jednoho nebo druhého kandidáta. Je otázka, jak by se v takovou chvíli zachoval, jestli by se třeba neúčastnil jednání nebo by avizoval potenciální střet zájmů,“ říká Leyer.

Piráti se obrátí na legislativní odbor

Na angažmá Daniela Köppla v hnutí ANO upozornil už v lednu DeníkN. V minulosti byl mluvčím Ministerstva zdravotnictví v době, kdy resort vedli nominanti ANO. Hnutí ANO ho ostatně navrhlo i do RRTV. Jejich rivalové Piráti se nyní kvůli Köpplovi chtějí obrátit na legislativní odbor Sněmovny.

„Věc jsme předběžně konzultovali s našimi právníky, i dle jejich názorů je působení pana Köppla podle všeho v rozporu s pravidly. (…) Budeme proto zasílat dopis volebnímu výboru Sněmovny s žádostí o prověření, stejně tak žádost k Legislativnímu odboru PSP, aby celou věc vyhodnotil z hlediska práva. Podle toho určíme další postup,“ uvedla pro Seznam Zprávy místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Reklama

Doporučované