Hlavní obsah

Rakušan chce prověřovat adepty na ministry. A co důvěra? oponuje Bartoš

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Reklama

S kým se v poslední době stýkali? Odkud jim chodily peníze na účet? Podobným otázkám by v budoucnu mohli čelit všichni adepti na ministra či šéfa klíčového úřadu. Na novince se však v koalici neshodnou.

Článek

Nechce to nazývat prověrkou, místo toho hovoří ministr vnitra Vít Rakušan o „bezpečnostním screeningu“. Novinku, kterou by rád prosadil, popsal v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

„Tato myšlenka se u mě zrodila ve chvíli, kdy jsem byl označován jako člověk, který dostatečně neprověřil kandidáta do bezpečnostní služby. Já jsem ale postupoval zcela podle zákona. Jakýkoliv screening by byl nezákonný,“ vysvětlil.

Narážel tím na letní aféru nově jmenovaného šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, na kterého po jeho jmenování vyplynulo, že udržoval dlouholeté vztahy s jedním z obviněných z kauzy Dozimetr.

Podobný postup by podle něj mohl pomoct i u kandidátů na ministry. „I zde si nějaký závazný dotaz v krizovou chvíli na daného nominanta umím představit,“ uvažuje Rakušan.

Podotýká však, že svůj plán ještě pořádně s nikým v koalici nekonzultovat, a nemá tak pro něj vyjednanou podporu.

Bartoš: Svému nominantovi musí strana věřit

Jak zjistily Seznam Zprávy, bude muset přesvědčit minimálně předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Ten totiž k prověřování kandidátů na ministra dopředu nevidí důvod. „Politická strana má věřit člověku, kterého na ministra nominuje,“ argumentuje.

Předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) se ke změně bez znalosti detailů nechtěl vyjadřovat. „Nic o tom nevím a zatím si ani nedokážu představit, jak by to mohlo vypadat. Každého legislativně ošetřovat je problematické,“ řekl.

Podporu by Rakušan naopak mohl najít u některých opozičních poslanců. „Myslím, že by k tomu ani legislativa být nemusela, ale já bych byl pro. Pana ministra v tomto asi vyučila kauza Petra Mlejnka,“ řekl Jiří Mašek (ANO), též člen bezpečnostního výboru.

Nějaká forma prověrky nebo bezpečnostního screeningu i u budoucích ministrů považuje za rozumný nápad. „Bylo by to logické. Náměstci ministrů musí mít prověrku. A ministr ne,“ řekl a dovysvětlil to na příkladu Romana Prymuly, který kvůli absenci bezpečnostní prověrky musel skončit jako náměstek na Ministerstvu zdravotnictví, aby se za několik měsíců stal přímo ministrem. „A tam už prověrku nepotřeboval,“ podotkl Mašek.

Seznam Zprávy s žádostí o komentář k reálnosti či proveditelnosti takového zákona oslovily i Národní bezpečnostní úřad, který prověrky pro stát zajišťuje. Ten Rakušanův návrh nechtěl příliš komentovat.

„V reakci na vaše dotazy mohu pouze konstatovat, že Národní bezpečnostní úřad není nijak zapojen ani do diskuse či úvah o možnostech nastavení mechanismů procedury, kterou popisujete a nazýváte ‚bezpečnostní screening‘, takže k její reálnosti a proveditelnosti se v tuto chvíli nemůže vyjádřit,“ uvedl Jaromír Kadlec z kanceláře ředitele úřadu.

Reklama

Doporučované