Hlavní obsah

Rakušan: U Mlejnkových schůzek s Redlem mi zablikala kontrolka

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan bude v úterý vysvětlovat premiérovi, jak se to má s minulostí šéfa civilní rozvědky.

Reklama

Po konci šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka nikdo z koaličních partnerů nevolá, říká Vít Rakušan před schůzkou s premiérem ohledně kontaktů s obviněným podnikatelem.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan se chystá na úterní schůzku s premiérem Petrem Fialou. Ten chce vysvětlení kontaktů nového šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr.

Rakušan si za Mlejnkovým jmenování stojí a vylučuje také, že by v ohrožení byla jeho pozice jako ministra vnitra. Po tom, aby šéf ÚZSI skončil, podle něj nevolají ani koaliční partneři.

Ty o Mlejnkových kontaktech s Redlem dříve neinformoval, ačkoli se o nich dozvěděl ještě před jmenováním. „Vzhledem ke způsobu prověření Petra Mlejnka jsem to nepovažoval za nutné,“ uvedl Vít Rakušan v rozhovoru, kterým Seznam Zprávám poskytl v písemné formě.

O čem má být vaše schůzka s premiérem?

Chci premiérovi osobně sdělit některé informace týkající se ředitele ÚZSI Petra Mlejnka, a ujistit ho, že jeho jmenování bylo správným krokem.

Jste ochoten Petra Mlejnka odvolat? Za jakých podmínek?

Odvolat bych ho musel v případě, že by nedostal prověrku na stupeň „přísně tajné“, jak požaduje zákon. Jiný důvod pro jeho odvolání v tuto chvíli nevidím.

Na rozvědce pípá Dozimetr

Jaké kontakty spojují nového šéfa civilní rozvědky s obviněným podnikatelem z kauzy Dozimetr, popisuje reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Proč za Petrem Mlejnkem tak významně stojíte?

Stojím za ním jakožto za někým, kdo už během prvního měsíce ve funkci prokázal, že je člověkem na svém místě, aniž bych to mohl více rozvádět. Za jeho výhodu považuji to, že se během funkčního období posledních dvou vlád pohyboval mimo prostředí „služeb“. I to může stát za tlaky na jeho odvolání.

Může být výsledkem schůzky i to, že opustíte Ministerstvo vnitra, nebo třeba i změny rezortů v rámci koalic?

To vylučuji.

Mohl by STAN zůstat ve vládě, i kdybyste tam nebyl vy?

Není jediný důvod o tom spekulovat.

Nezablikala vám „bezpečnostní kontrolka“ ve chvíli, kdy vám Petr Mlejnek říkal, že se s Michalem Redlem také setkával?

Zablikala, to je přirozené. Ale pak následovala racionální analýza. A jejím výsledkem je, že v tuto chvíli nevidím důvod, proč by neměl ve své funkci setrvat.

Co vás přesvědčilo, že jste jej jmenoval do vedení ÚZSI i po sdělení této informace?

Předchozí reference a především všechny bezpečnostní „screeningy“, kterými prošel, včetně už zmiňované prověrky NBÚ nebo NATO Secret.

Proč myslíte, že jeho schůzky s Redlem byly neškodné?

Protože je za problematické zjevně nepovažovaly orgány, které ho prověřovaly. A ti, kdo tvrdí, že takové prověřování je nějaká formalita, nemají pravdu.

Řekl jste o tom, že se Petr Mlejnek scházel s Michalem Redlem, některému z předsedů koaličních stran?

Ne, s ohledem na to, co jsem řekl před chvílí, tedy způsob jeho prověření, jsem to nepovažoval za nutné.

Bavil jste se s ostatními předsedy koaličních stran? Vyjádřil vám někdo z nich podporu v tom, aby Petr Mlejnek zůstal v čele ÚZSI? Nebo vám naopak dali najevo, že jej máte odvolat, abyste vy sám mohl v čele Ministerstva vnitra zůstat?

Po odchodu ředitele Mlejnka nikdo z předsedů koaličních stran ani ministrů nevolá. Že někteří chtějí k té věci další informace, považuji za přirozené a během jednání vlády tento týden jim je rád dám.

Ředitel České pošty Roman Knap musel skončit po jedné schůzce s Redlem – a v tomto případě jste více chápající?

Pan Knap skončí v čele České pošty po vzájemné dohodě. Důvodem jeho odchodu nebyla schůzka s Redlem, ta nás vedla k rozhovoru o jeho dalším působení. Výběrové řízení na pozici generálního ředitele ČP jsem byl připraven v prvním roce svého působení vyhlásit.

Reklama

Doporučované