Hlavní obsah

Rakušan: Migrační krize dosud Ministerstvo vnitra stála asi deset miliard

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Podle ministra vnitra Víta Rakušana probere strategii dalšího zvládání migrace ve středu vláda.

Reklama

Ministerstvo vnitra dosud stálo zvládání migrace z Ukrajiny deset miliard korun.

Článek

V České televizi to dnes řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Strategii dalšího zvládání migrace ve středu probere vláda, Sněmovně ji chce ministr předložit 14. dubna.

Vnitro podle Rakušana pracuje se třemi možnými scénáři. První předpokládá, že v České republice bude asi 300 000 uprchlíků, podle druhého 500 000 až 600 000 a vnitro zvažuje také scénář dalšího zhoršování krize v případě dlouhotrvající války. Za nejrealističtější variantu Rakušan označil i po konzultacích se sociology druhou možnost.

Jak na začlenění dětí z Ukrajiny

Dlouholeté zkušenosti se začleňováním dětí s odlišným mateřským jazykem do českého kolektivu mají na Základní škole Gutha-Jarkovského v Kostelci nad Orlicí. Výuce dětí cizinců se věnují od roku 2001, kdy v obci začalo fungovat pobytové středisko pro azylanty. A i v případě ukrajinských dětí tedy postupují systémem, který mají léta zajetý.

„Všechny děti, které přišly, jsme zařadili do k tomu speciálně zřízené třídy. Probíhá zde intenzivní kurz českého jazyka. Čtyři hodiny denně mají jenom češtinu. Na rozdíl od dětí z Afghánistánu nebo Íránu jsou ukrajinští žáci ve výhodě, jejich jazyk je s češtinou příbuzný, a dá se tak předpokládat, že se budou velmi rychle adaptovat,“ počítá ředitel školy Jiří Němec.

Školy určené pro výuku žáků s odlišným mateřským jazykem mohou nabídnout až 200 hodin intenzivní výuky češtiny ve skupinách po 10 osobách. Jestli ale půjde o dlouhodobé vyučování pár hodin týdně, nebo intenzivní výuku několik hodin denně, si už může škola nastavit sama.

„Po týdnu, kdy jsme výuku češtiny pro ukrajinské děti spustili, už máme dvě děti, které pofrčí do svých kmenových tříd mezi české děti. Někomu to potrvá týden, někomu 14 dní, počítám ale, že bychom během tří týdnů až měsíce měli být schopní zařadit všechny děti do běžných tříd,“ dodává Němec.

Tím se tak škole uvolní specializované třídy s intenzivní výukou češtiny pro další zájemce. ZŠ Gutha-Jarkovského přijala jen během prvního týdne přes třicet ukrajinských dětí. A ředitel Němec předpokládá, že jich bude dále přibývat.

„Na to připravujeme veškerá opatření, která se budou týkat vzdělávacího systému, zdravotního systému, sociálního zabezpečení pro lidi, možnosti vstupu na trh práce,“ řekl. Strategii chce předložit ve středu vládě, poslancům pak v polovině dubna.

Poznamenal, že dosavadní náklady Ministerstva vnitra na zvládání krize se pohybují kolem deseti miliard korun. Do částky se podle něj odrazilo nastavení základních krizových mechanismů, tedy například zahájení provozu uprchlických center nebo úpravy systémů.

Reklama

Doporučované