Hlavní obsah

Rakušan po jednání krizového štábu: Na silvestra přijdou nová pravidla

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Ve středu vláda představí pravidla pro silvestr a začátek nového roku, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan po jednání Ústředního krizového štábu.

Článek

Ústřední krizový štáb dal za úkol ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, aby přišel s konkrétní sadou opatření, která by měla platit letos na konci roku. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan, který štáb v pondělí poprvé vedl.

„My přijdeme se sérií opatření, která snad i odborníky přesvědčí, že tu situaci chceme mít pod kontrolou. Tato vláda se rozhodně nevzdává boje s pandemií. My naopak už teď řešíme to úplně nejpotřebnější, co může pomoci v boji proti omikronu,“ uvedl Rakušan.

Ubezpečil, že konec nouzového stavu rozhodně neznamená konec protipandemických opatření. 26. prosince končí nouzový stav a část současných opatření, především omezení otevírací doby restaurací, přestane platit. Jaká pravidla budou platit poté, zatím není jasné.

„Jde o to, abychom už ve středu ve srozumitelné formě podnikatelům, veřejnosti vysvětlili, v jakém režimu a pravidlech se bude odehrávat konec roku v Česku. Co bude možné a co nebude,“ dodal ministr vnitra.

„My nesmíme veřejnost zklamávat tím, že tu informaci dostanou na poslední chvíli. I kdybychom vysílali negativní signál, špatnou zprávu, tak musí přijít s předstihem,“ uvedl Rakušan.

Ministr vnitra také navrhuje, aby byla zrušena Rada vlády pro zdravotní rizika. „Tato instituce vychylovala systém rozhodování,“ uvedl Rakušan.

Nově řízený štáb

Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) poprvé zasedl pod vedením nového ministra vnitra a prvního místopředsedy vlády Víta Rakušana (STAN). Šéf resortu v pátek po svém uvedení do úřadu řekl, že jedním ze stěžejních úkolů ministerstva bude právě krizové řízení.

Ústřední krizový štáb by podle něj měl být institucí, která rozhoduje. Jednání štábu plánuje provázat s poradou ministrů, pod jejichž agendu spadá řešení epidemie nemoci covid-19.

Foto: Ministerstvo vnitra

První zasedání Ústředního krizového štábu pod vedením Víta Rakušana.

Členy štábu jsou podle statutu zástupci 13 ministerstev, šéf Správy státních hmotných rezerv, policejní prezident, ředitel hasičů, náčelník generálního štábu armády, hlavní hygienik, ředitel Státního zdravotního ústavu, vedoucí úřadu vlády, zástupce Asociace krajů i ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Podle Rakušana budou mít ministři, kteří mají v kompetencích cokoli týkající se protikoronavirových opatření, nově schůzku každé pondělí. Následně má v týž den zasedat ÚKŠ. Je možné se dohodnout na tom, že by se vždy nemuseli scházet všichni členové štábu, ale pouze ti, kteří mají v gesci aktuální situaci, míní ministr.

Časem chce Rakušan navrhnout, aby se porada covidových ministrů dostala do struktury Ústředního krizového štábu, byla by to podle něj jakási zúžená Bezpečnostní rada státu.

Reklama

Doporučované