Hlavní obsah

Rebel hnutí ANO nechce Babiše na Hradě. Primátor Ostravy má nejblíž k Pavlovi

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) je jedním z mála kritiků předsedy hnutí Andreje Babiše.

Reklama

Vzpurný region. Političtí lídři Moravskoslezského kraje z hnutí ANO nebudou volit v prezidentských volbách svého šéfa Andreje Babiše. Primátor Ostravy Tomáš Macura přiznal, že má nejblíže k volbě Petra Pavla. Podobně Ivo Vondrák.

Článek

Tomáš Macura (ANO) je ostravský rekordman. Po loňských komunálních volbách se stal potřetí v řadě primátorem třetího největšího města v zemi - Ostravy.

Někdejší člen předsednictva ANO navíc dlouhodobě patří k jedněm z mála politiků hnutí, kteří nemají problém kritizovat svého předsedu Andreje Babiše. Podle zjištění Seznam Zpráv se Macurův kritický odstup k bývalému premiérovi projeví i nyní při prezidentských volbách. Primátor Ostravy hlas svému předsedovi nedá.

„Andrej Babiš nenaplňuje moje představy a ideály, které si spojuji s funkcí prezidenta republiky,“ řekl Macura Seznam Zprávám. Vybírat si bude z Babišových soupeřů.

„Zvažuji mezi dvěma kandidáty, definitivně se teprve rozhodnu na základě zbývajících debat a vystoupení. Považuji přitom volbu prezidenta za ryze osobní záležitost, na kterou se nevztahuje žádná stranická disciplína,“ dodal Macura s tím, že nejpravděpodobněji bude volit Petra Pavla.

V srpnu měl Macura výhrady k Babišově tehdy začínající kampani, kdy s karavanem objížděl republiku a při jeho zastávkách ve městech docházelo k potyčkám. Macura tehdy uvedl, že pokud by Babiš do voleb šel, v Moravskoslezském kraji bude mít silnou podporu. Odhadoval tehdy, že v regionu by mohl být silný i odborář Josef Středula, který však v neděli z voleb odstoupil.

„Za mě Andreji Babišovi sedí více role premiéra než prezidenta, neumím si ho v takové roli představit. Andrej Babiš by tu ale byl silný. Zabodovat by tu mohl i Josef Středula, s regionem je navíc spjatý, pochází odsud,“ uvedl loni v létě primátor Ostravy.

Vzpurný region

Podobně bude postupovat i Macurův regionální kolega z hnutí a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který je i místopředsedou hnutí.

„Andreje Babiše volit v prezidentských volbách nebudu. Doba chce někoho, kdo bude příkopy zahlazovat, a ty jsou velmi hluboké. Neříkám, že někdo další z kandidátů toho bude schopen, ale myslím, že to není funkce pro Andreje Babiše. Bude to chtít výrazně větší noblesu a toleranci k tomu, co říkají ostatní,“ uvedl hejtman v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

Dodal, že jeho hlas získá Petr Pavel. „Připadá mi jako člověk, který se dokáže přesně vyjadřovat, má temnou část minulosti, ale nemůžu také říct, že jsem naprosto čistý člověk. Kdo nežil v té době, neví, jaké to bylo. Vnímám to zatím takto. Klidně ale mohu být jediný z hnutí ANO, kdo takhle bude volit,“ dodal místopředseda ANO.

Reklama

Doporučované