Hlavní obsah

Richterová: Babiš byl chaotik, ministři soutěžili o lajky. Teď koalice funguje

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Reklama

Nejnovější předvolební průzkum prorokuje Pirátům necelých osm procent hlasů. Přesto místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová nelituje, že strana šla do vlády. Je přesvědčená, že se daří prosazovat program.

Článek

„Chceme, aby bylo vidět, co Piráti prosadili, ne soutěžit o lajky,“ říká Richterová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Vztahy v koalici jsou prý dobré – přesto se ale Piráti s ostatními vládními stranami i veřejně neshodnou. Ať už jde o důl Turow, nebo řešení energetické krize. Na tu mají Piráti vlastní řešení, které se ale zcela neslučuje s vládními plány a naopak ho chválí hnutí ANO.

„Já to tak výrazně nezaregistrovala. Podstatné pro mne je, aby to prošlo,“ říká k tomu Richterová.

Naplnily se obavy některých Pirátů z doby, kdy jste hlasovali jestli jít, nebo nejít do vlády?

Já osobně jsem se toho nebála. Na začátku jsme dali veškerou energii do sepsání programového prohlášení vlády, takže ve vládních prioritách je toho z našeho programu hodně.

Od voleb nebylo příliš průzkumů veřejného mínění zaměřených na volební preference, nedávno ale zveřejnila své výsledky agentura Kantar pro Českou televizi. Tam Pirátům samostatně vyšlo 7,5 procenta. Co na to říkáte?

Je to do velké míry výsledek dezinformační kampaně, co proti nám byla před volbami. Andrej Babiš si vymyslel věci, co nebyly pravda, ale mělo to reálný dopad. A pro demokracii je blbé, když vás za vaše politické angažmá někdo odmítne obsloužit, nebo vám uštědří ránu, například kvůli pirátskému tričku. To jsou věci, které jsme dříve nezažívali.

Děláte si vlastní měření preferencí?

Ne.

Neodpověděla jsme mi, co říkáte na těch 7,5 procenta.

Podstatné je, že pracujeme jak na řešení krize na Ukrajině, tak na zvládnutí přílivu statisíce lidí k nám, což je veliký úkol.

Vás to číslo neznorvózňuje? Předpokládám, že máte například ambice obhájit dvojciferný výsledek posledních voleb v Praze.

Jaké jsou krátkodobé výsledky, je jedna věc. Já si samozřejmě přeji, aby to číslo bylo vyšší. Ale z dlouhodobého hlediska mi hodně záleží na tom, abychom umožnili obecnou důvěru, že politika je důležitá a že se lidi můžou angažovat. Třeba v Praze mi přijde skvělé, že jsme po dlouhé době koalice, která vydržela celou dobu. A tam, kde fungujeme, fungujeme s čistým štítem.

Jsou Piráti a jejich politika dostatečně vidět?

Tady je přeci důležité prosazování řešení a programu. Vím, že minulá vláda měla velký důraz na to, kolik má který ministr „lajků“ na instagramu a jak vypadá na jaké fotce. O tom to nemá být. My chceme, aby bylo vidět, co Piráti prosadili, ne soutěžit o lajky.

Voliči se to ale musí nějak dozvědět. To přeci neznamená, že se budete fotit s pávy, ale ptám se, jestli jste spokojená s tím, jak se práce Pirátů prezentuje navenek.

Jsem opravdu hrdá na Jana Lipavského jako ministra zahraničí, který se pro všechny zcela nečekaně dostal do pozice jednoho z nejviditelnějších ministrů prostě proto, že málokdo čekal vpád Putina na Ukrajinu. Jel do Kyjeva, nebál se dát najevo jasný postoj, hájit v Evropské unii hodně přísné sankce, ale současně dobře ví, že nic se nesmí přehnat. A úplně stejně vyjednává Ivan Bartoš národní plán obnovy.

Takže myslíte, že umíte prodat svou práci tak, aby bylo jasné, že je to práce Pirátů?

Co mi nejvíce vadilo na vládě Andreje Babiše, byla chaotičnost. To jak jste si nemohla být jistá, co bude platit ne druhý den, ale druhou půlhodinu z té hodiny, ve které něco řekl. Tahle změna stylu – že se snažíme fungovat předvídatelně, srozumitelně, systematicky a neslibovat něco, co nejde splnit, to taky přinese ovoce.

Berou vás ostatní strany jako standardního partnera, i když máte ve Sněmovně jen čtyři poslance?

Ano. Vnímám, že pozice jsou partnerské. Je to v pořádku.

Minulý týden jste ve Sněmovně představili vlastní návrhy na boj s vysokými cenami. Jak se na váš plán dívají koaliční partneři z vlády?

Samozřejmě tyto věci se probírají koaličně uvnitř a nedojde vždy k úplné shodě. Tady chceme najít řešení pro neskutečně rychle rostoucí ceny, ať už energií, nebo jiných komodit, pro lidi. Chceme dát jasný signál, že v tom lidi nenecháme. A naše řešení je inspirováno mnoha světovými ekonomy.

Například vámi navrhovaný energetický bonus je forma plošné podpory, které se vláda jako celek od začátku brání. Nebo může projít valorizace rodičovského příspěvku?

Jde o princip, aby všichni lidé v naší zemi – včetně střední třídy – věděli, že jsme si vědomi toho, že ceny strašně letí nahoru. A myslím, že tento princip jsme obhájili a že byl přijat. Uvidíme, jak to na vládě dopadne, to nemůžu předjímat. (Vláda se tento týden na zvýšení rodičovské neshodla, k jednání se vrátí příští týden – pozn. red.)

Za vaše návrhy vás pochválila bývalá ministryně za ANO Alena Schillerová, podle které konečně jedna z vládních stran začala uvažovat podobně jako ANO. Jak to vnímali Piráti?

Já to tak výrazně nezaregistrovala. Podstatné pro mne je, aby to prošlo. Proto jsem věnovala čas vysvětlování věcných souvislostí. Že rodiny s dětmi mají nejnižší příjem na hlavu, na člena domácnosti. Když si vezmete statistiky, má průměrná domácnost starobních důchodců na jednoho člena více než rodina s dětmi. A nejhůř jsou na tom rodiny samoživitelek a samoživitelů. A z téhle skutečnosti vycházím.

Ze sněmovní praxe víme, že hnutí ANO si umí vzít za své nápady nebo i programové body konkurence. Kdybych chtěla nabourat jednotu vlády, vezmu si energetický bonus za svůj, předložím ho a budu Piráty týrat, ať pro to hlasují i proti koaličním partnerům.

Andrej Babiš měl v minulém volebním období menšinovou vládu, velice brzy ztratil jednotu se svými koaličními partnery a reálně vládl s SPD a komunisty. My jsme funkční koalice.

V rámci prvních sto dní vlády pirátské fórum odhlasovalo, že nesouhlasí s jednáním vlády, konkrétně šlo o smlouvu s Polskem o dole Turow.

Tam šlo o to, že smlouva byla uzavřena narychlo a uzavřeně. My jsme rychle pracovali na jejím zveřejnění, podrobili jsme ji právním expertizám, které chyběly. Byť naši ministři to konzultovali během jednání vlády, tak to bylo opravdu narychlo a nebylo zřejmé, co z dohody vyplývá.

K čemu takové hlasování vašich členů ale bylo? Smlouva už byla uzavřená. Je z toho nějaké poučení, třeba že to příště uděláme jinak?

Já vám rozumím a zároveň nerozumím. Politická strana je živý organismus a jsme první pirátská složka ve vládě. Je dobré si říci, že se učíme, jak takové procesy fungují. To, že si z toho zpětně bereme poučení, zpětně tomu věnujeme pozornost a budeme tím pádem důslednější při kontrole reálného plnění té smlouvy, tak to i samo o sobě je součást veřejné služby, kterou děláme.

Na fóru máte napsáno: Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, že to musí číst stovky lidí. To je novinka?

Ne, to nemáme nově. To tam je roky.

Jako občasný konzument vašeho fóra jsem si toho předtím nevšimla. Teď mě to úplně bouchlo do očí. Velký červený nápis.

Opravdu to tam je roky. I mne to párkrát namotivovalo již napsané opět smazat. Ale v reakci na ty problémy jsme umožnili zakládat uzavřené diskuze. Zde jsme podstoupili evoluci.

Budete chtít kandidovat v komunálních volbách?

Já určitě ne.

Myslíte, že je šance, že uhájíte místo pražského primátora?

To rozhodnou volby. Já jsme rozhodně hrdá na to, že Zdeněk dostál spoustě věcí, které slíbil. Zahájil stavbu metra D, rozjeli projekty obecních bytů a podpory skutečně sociálně potřebných skupin.

Kdyby se to v Praze nepovedlo, co by to bylo za signál?

Pro mne je důležité, co je za námi vidět teď, co jsme dokázali zrealizovat v době, kdy máme voličskou důvěru a kdy máme primátora. Já vidím město, které mělo obrovský vnitřní dluh na opravách mostů, na dopravní infrastruktuře a vidím lidi, kteří se pod vedením Zdeňka Hřiba do oprav pustili. I když to bylo něco, co v období parlamentních voleb bylo nepopulární. A myslím, že nás to také v těch volbách poškodilo.

Čeho chcete vy za čtyři roky v roli místopředsedkyně dosáhnout?

Moje role je pořád v odborném koaličním týmu. Chci řešit spoustu věcí – slevy na jízdném pro lidi s plným stupněm invalidního důchodu, dlouhodobě neřešené situace lidí s poruchou autistického spektra, zákon o sociálním podnikání. Takové věci budu dál řešit.

A nedařilo by se vám to prosazovat spíš jako ministryni? Myslím, že vás na tomto postu viděl před volbami kde kdo.

Ale oni mi to nenabídli. To ministerstvo chtěla koalice Spolu, jmenovitě KDU-ČSL, která ho nyní má. My jsme současně viděli, že je potřeba se přizpůsobit povolební realitě, která pro nás byla šok, a museli jsme rychle hledat jinou strategii, jak obhájit z našeho programu to, co nám přijde klíčové.

Reklama

Doporučované