Hlavní obsah

„Říkejte mi Mike.“ USA vyslaly na ambasádu muže, který dojednával radar

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Říkejte mi Mike, říká prý americký diplomat Dodman Čechům.

Reklama

Americká ambasáda v Praze má od dubna nového šéfa. Bude tu dohlížet i na česko-americká vyjednávání o obranné dohodě, jejíž součástí má být i rámec pro případný pobyt amerických vojáků v Česku. Začít mají v květnu.

Článek

Současná jednání mezi Prahou a Washingtonem se netýkají konkrétní základny v Česku. Pokud by se ale obě země dohodly na takovém projektu v budoucnu, obranná dohoda vyjednávání urychlí, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy nový americký chargé d'affaires Michael Dodman.

Praha vyhlíží nového amerického velvyslance už od loňského ledna, kdy do Bílého domu nastoupil prezident Joe Biden. Zatím se však nedočkala. V mezičase Washington poslal na ambasádu na pozici top diplomata specialistu na vyjednávání s Čechy. Před patnácti lety Dodman v Česku působil jako politický a obchodní attaché a zároveň byl součástí týmu, který domlouval umístění amerického radaru v Brdech.

Jednání mezi Českem a USA o obranné dohodě, jejíž součástí má být právní rámec pro pobyt amerických vojáků na české půdě, začne podle Dodmana příští měsíc. Domluvu může podle něj urychlit vzájemná zkušenost právě z radaru.

„Tentokrát ale nebudeme vyjednávat o specifické základně, místě či aktivitě. Je to otevřené. Pokud bychom se v budoucnu rozhodli, že dává smysl mít v Česku vojenskou základnu, bylo by to na základě společného rozhodnutí českých a amerických úřadů a musela by to schválit česká vláda a český parlament. Obranná dohoda by nám však umožnila postupovat rychleji, pokud bychom se v budoucnu společně dohodli na americkém vojenském angažmá v Česku, ale to je v tuto chvíli obrovské kdyby,“ řekl Seznam Zprávám Dodman.

Na ose Praha–Washington bylo v posledních dnech rušno. Nejdřív do USA vyrazila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), poté i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Oba se setkali se svými protějšky. Černochová si s Lloydem Austinem stvrdila start jednání o obranné dohodě s USA. Před jejím odletem se v Česku strhla debata, zda jednání s USA povede ke vzniku základny.

Česká i americká strana v tuto chvíli trvají na tom, že jde jen o právní rámec pro případné budoucí projekty.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nový americký chargé d'affaires Michael Dodman.

Velvyslanec nevelvyslanec

Diplomat Dodman, který má již „hodnost“ velvyslance díky svému minulému angažmá coby ambasador USA v Mauritánii, přijel do Prahy v březnu. Je to pro něj velký návrat – v Česku už působil právě koncem nultých let, kdy se řešil radar. Dokonce prý podle svých slov rozumí česky.

„V minulosti jsem byl velvyslancem, a pokud někdo jednou má tento titul, patří mu navždy, takže ano, tento titul stále používám, ale nejsem jmenovaným velvyslancem pro Českou republiku. V angličtině bychom asi řekli úřadující velvyslanec, ale používáme termín chargé d'affaires. Ale upřímně, lidem říkám, ať mi říkají Mike, protože je to jednodušší,“ popsal Dodman.

Jeho CV naznačuje, že se zaměřuje právě na evropské a zároveň bezpečnostní záležitosti, v minulosti působil v Polsku a Bruselu, ale i v bezpečnostně náročných misích v Pákistánu či Iráku. Před svým pražským angažmá se podle svého vyprávění již chystal na důchod – a jiná destinace než Praha by jeho plány nezměnila.

Česko podle Dodmana stále může očekávat politicky nominovaného velvyslance. „Samozřejmě. Mohu vám říct s jistotou, že Bidenova administrativa bude jmenovat amerického velvyslance pro Prahu. Bohužel to trvá dlouho, ale to se netýká jen České republiky. V našem systému to trvá dlouho, Bílý dům i Senát jsou velmi důkladné ve výběru té správné osoby,“ zdůvodnil Dodman.

Rozhovor s novým americkým chargé d'affaires si můžete na Seznam Zprávách přečíst o víkendu.

Reklama

Doporučované